Frunda: Nu cred că vom câştiga cu iniţiativa cetăţenească la tribunalul de la Luxemburg

Liderul UDMR Gyorgy Frunda nu crede că reprezentanţii Uniunii vor avea câştig de cauză la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, la care vor să conteste respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Frunda: Nu cred că vom câştiga cu iniţiativa cetăţenească la tribunalul de la Luxemburg

Gyorgy Frunda (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Cred că nici la tribunalul de la Luxemburg nu vom câştiga. Că nu e de competenţa lor", a spus Frunda, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureş.

Ulterior, el a argumentat, în faţa presei, prin faptul că într-adevăr Comisia Europeană nu are competenţe privind iniţiativa depusă.

"Eu am spus-o şi la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această iniţiativă europeană: este un gest politic, este normal şi problema trebuie ţinută în gândirea politică. Dar pe competenţele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competenţe. Şi de asta CE a respins această iniţiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competenţa ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR şi FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem şanse, pentru că, dacă citim cu atenţie atribuţiile, nu este într-adevăr atribuţia CE", a declarat György Frunda.

El a arătat că există "alte arme politice şi juridice" care pot fi folosite pentru promovarea acestei iniţiative, prin discuţii la nivelul Parlamentului European, "la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona" sau la Consiliul Europei.

"Ce trebuie făcut? Trebuie ca reprezentanţii noştri în PE, alţi membri ai PE să discute această problemă la nivelul grupurilor parlamentare, la nivelul comisiilor de specialitate, ca la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona să se discute această problemă. Şi atunci se va putea rezolva şi ea, dar până atunci cred că locul în care aceste probleme pot şi trebuie discutate este Consiliul Europei, care are astfel de atribuţii şi care a dovedit în ultimii 15 ani, de când există tribunalul de la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, că rezolvă astfel de probleme", a spus el.

Frunda a adăugat că nu ştie când ar putea avea loc modificarea Tratatului menţionat, dar este evident că doar după alegerile europene se va discuta acest lucru.

"Nu e niciun secret pentru nimeni că cancelarul Germaniei discută de o Europă federală, care are mult mai multe susţineri. Pentru a face astfel de lucruri, ai nevoie de modificarea tratatului", a mai spus Gyorgy Frunda.

El a arătat că în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei există posibilitatea adoptării unor astfel de rezoluţii.

"Una a fost a mea, care am propus să fie o anexă, numărul 15, la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care spre surpriza şi a mea a fost adoptată cu o majoritate de două treimi, unde toate drepturile pe care le auziţi acum - autonomie teritorială, autonomie culturală, drepturi politice şi administrative - au fost acceptate. Altă problemă e cum se aplică. Dacă am o armă politică şi juridică pe care o pot folosi, de ce n-o folosesc? De ce caut să inventez altă armă? De asta cred că cele două lucruri trebuie să se îmbine", a conchis Frunda.

În septembrie, Comisia Europeană a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică şi anunţând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiţie.

Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru protecţia minorităţilor "Minority SafePack" - prin care reprezentanţi a 96 de minorităţi din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităţilor - a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreşedintele politic al UDMR Borbely Laszlo spunea atunci că cele şase tematici din "Minority SafePack" sunt: "Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală", "Politica de dezvoltare regională", "Participarea şi implicarea societăţii civile", "Egalitate şi anti-discriminare", "Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi "Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici