Frunda: Un Parlament mic poate fi mai uşor supus de către un preşedinte autoritar tip Ceauşescu, Băsescu

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune că are "un profund gust amar în gură" când vede că şeful statului "se poartă cum se poartă şi insultă pe toată lumea", adăugând că "un Parlament mic poate fi mai uşor supus de un preşedinte autoritar tip Ceauşescu, Băsescu sau alţii".

Urmărește
310 afișări
Imaginea articolului Frunda: Un Parlament mic poate fi mai uşor supus de către un preşedinte autoritar tip Ceauşescu, Băsescu

Gyorgy Frunda (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Senatorul UDMR György Frunda a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu "în care făcea referire la guverne, la parlamentari, la viaţa politică, la instituţiile statului" este "inacceptabilă".

"Şi ca om politic, şi ca cetăţean al acestei ţări, am un profund gust amar în gură când văd, spre exemplu, disputele de la televizor - preşedintele republicii, care se poartă cum se poartă şi insultă pe toată lumea. Nu e un lucru bun şi cred că noul Parlament şi noul Guvern vor trebui să găsească metodele pentru un comportament adecvat, normal, de dezbatere şi pentru a construi ceva. Suntem sub glezna broaştei la ora actuală, acesta e adevărul", a spus Frunda.

Senatorul a remarcat că există un dezinteres mare faţă de alegeri, generat de "o decepţie a cetăţeanului faţă de politică în general", însă a afirmat că aceasta nu este legată de neaplicarea rezultatului referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, care "a fost o şmecherie a lui Băsescu".

"Nu merg pe explicaţii tehnice, că e doar o recomandare pentru Parlament. Adevărul este că a fost o şmecherie a lui Băsescu, că a legat alegerile prezidenţiale de referendumul despre numărul parlamentarilor. Nu au avut loc dezbateri despre ce înseamnă acest lucru. Cetăţeanul de rând, dacă ar depinde de el, ar spune ca Parlamentul să se întrunească o dată la an şi ar fi suficient. 300 sau 500 de parlamentari înseamnă 0,18 - 0,21 la sută din bugetul acestei ţări. Le scoate ochii", a spus el.

Frunda a adăugat că "parlamentarismul înseamnă o reprezentare cât mai bună, cu toate certurile, neînţelegerile, ca dorinţa, voinţa cetăţeanului să ajungă în dezbatere parlamentară".

"Un Parlament mic, de 300 de oameni, cu o singură cameră, poate fi mult mai uşor supus de către un preşedinte autoritar tip Ceauşescu, Băsescu sau alţii. Dar vă spun: ieri (luni - n.r.), declaraţia lui Băsescu mi s-a părut absolut inacceptabilă. Asta ca simplu cetăţean, n-are nimic cu candidatura mea. Cea în care făcea referire la guverne, la parlamentari, la viaţa politică, la instituţiile statului - nu se ating parlamentarii de ANI, de DNA şi de ceilalţi. Păi de ce sunt eu în Senatul României? Scuzaţi-mă. Eu sunt în Senat să fac legi, nu? Şi hotărâţi dumneavoastră dacă le fac bine sau rău. Pot discuta pe oricare dintre ele. Păi cum adică, ca un tătuc, vine el şi-mi spune, ca senator, ce să fac?", a spus Frunda.

Senatorul a arătat că, potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul la mesaje în Parlament, care se dezbat apoi în acest for.

"Să nu vină la mine în campanie electorală preşedintele republicii să spună că toţi parlamentarii sunt proşti. Scuzaţi-mă, dar mă consider cel puţin la fel de pregătit ca el în domeniul constituţional. Sunt de acord să dezbatem ce este mai bine pentru ţara aceasta, dar nu aşa, nu vă supăraţi", a spus Frunda.

Potrivit lui Frunda, "bugetul nu se face de partide politice, bugetul se face de guverne".

"Niciun partid politic din ţara aceasta, nici din Europa, nu are infrastructura umană necesară să facă un proiect de buget. Cine vă spune treaba aceasta, oricine ar fi el, vă minte sau vă crede proşti. Nu poţi face treaba aceasta, ai elemente necesare - de la resurse bugetare până la cheltuieli, la nivelul instituţiilor statului, (pe) acestea le are numai Guvernul, nu partidele politice în sine", a arătat Frunda.

În acest context, senatorul a afirmat că intervenţiile televizate ale "politicienilor care conduc această ţară" l-au convins încă o dată de necesitatea ca reprezentanţii UDMR să fie prezenţi în Parlament în momentul în care se va pune problema modificării Constituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a repetat, luni, apelul către liderii USL "să înceteze atacurile" la adresa instituţiilor ca ANI şi CSM, făcând referire la criticile premierului Victor Ponta legate de audierea la CSM a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA.

Totodată, Băsescu a declarat că mai sunt două săptămâni de campanie şi "să nu creadă cineva că se pot numi guverne pe poveşti", el menţionând că este un avertisment extrem de serios, pe care-l face public către partide.

"Fac apel la clasa politică să abordeze lucrurile importante pentru România, fie că vorbim de revizuirea Constituţiei ţinând cont de referendumul din 2009, de crearea de locuri de muncă, fie că vorbim de UE, dar cinstit, de perspectiva bugetului, de obligativitatea că în mult hulita lege a pensiilor de indexare a pensiilor din 2013. Iar în aceste dezbateri din campanie nu am văzut decât abordări superficiale, de cele mai multe ori mincinoase care nu se adresează problemelor serioase", a spus Băsescu.

"Mai sunt două săptămâni şi să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti. Este un avertisment extrem de serios pe care îl fac public către partide, că deocamdată nu am văzut niciun buget pe 2013 susţinut de cei aflaţi în campanie şi care să justifice guvernarea", a adăugat preşedintele.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici