- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gala ZF 25 de ani. Lioner Barber, autor, fost editor al Financial Times: Nici Trump nici Biden nu vor caştiga alegerile în 2024 / Perspectiva ca epoca banilor ieftini să se întoarcă în curând este zero
Lionel Barber, autor, fost editor al Financial Times, a vorbit la gală Ziarului Financiar despre lumea economică de mâine, despre ce va veni în locul globalizării, cât şi despre cum va arăta noua lume occidentală în contextul actualelor tensiuni geopolitice.
Am avut un interviu exclusiv la Kremlin în 2019 cu Vladimir Putin. În acea noapte, în Kremlin, stăteam la masă în camera cabinetului. Aceea nu era camera cu masa cea lungă, eram aproape de preşedintele Putin, înainte de COVID. Şeful securităţii din Rusia s-a uitat la mine, şi era înspăimător, şi mi-a spus că ideea liberală este deja depăşită.
Putin spune că economiile occidentale au pierdut contactul cu populaţia. Acum, la 4 ani după acel interviu, ne punem întrebarea: avea Putin dreptate?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat, am avut o pandemie, inflaţie, insurecţie în Washington, sfârşitul banilor ieftini, şi acum ”măcel” în Orientul Mijlociu.
Cum spunea Churchill, democraţia este cea mai proastă formă de conducere, cu excepţia celorlalte forme pe care le-am încercat. Şi România înţelege foarte bine aceste lucruri. România a depăşit nişte furtuni teribile, inclusiv un dictator megalomaniac. Mulţi zic că după Ceauşescu nu s-ar fi putut merge decât în sus. Dar războaie au fost luptate la fiecare nivel, de la mediul de business la media, pentru a păstra libertatea.
Acum întrăm într-o nouă etapă: globalizarea 2.0. Statele Unite este în prima linie. Este o recalibrare, o tentativă de a revitaliza producţia americană. Şi Uniunea Europeană este prinsă la mijloc între SUA şi China. Este riscul unei curse a subvenţiilor, unde ţările puternice îşi permit să joace, în timp ce ţările slabe nu.
Al doilea fenomen este populismul. Acesta se întinde la Trump până în Marea Britanie, Scandinavia, şi în cele mai îndepărtate colţuri. Al doilea mandat al lui Trump ar putea vedea susţinerea militară şi financiară a SUA pentru Ucraina prăbuşindu-se definitiv.
Vestul a învăţat un pic de umilitate, nu mai avem atât de mult triumfalism. Astăzi însă, Vestul este extrem de unit. Putin mizează pe faptul că Vestul nu va avea stomacul suficient de puternic să susţină această luptă până la final. Testul abia acum urmează.
Voi face patru predicţii:
-
Ratele dobânzilor vor rămâne ridicate pentru mai multă vreme. Perspectiva ca epoca banilor ieftini să se întoarcă în curând este zero.
-
Cheltuielile guvernamentale vor fi mai ridicate pentru mai multă vreme. Nu vorbesc doar de impactul cheltuielilor pentru industrie, ci şi de cheltuielile de apărare în Europa.
-
UK va avea un nou Labor care va relua relaţiile cu Europa. Vom redeveni un partener, fără să reintre neapărat în UE.
-
Nici Trump şi Biden nu vor fi preşedinte în SUA în 2024.
Ce a mai spus Lionel Barber
Nu trebuie să vă reamintesc că Internetul a schimbat tot. A ridicat barierele de distribuţie şi de intrare, a dat oportunităţi excelente, dar a răsplătit şi viteza şi controversa. E o sabie cu două tăişuri. În cel mai rău caz, AI va supra-tura acest lucru. AI ar putea încuraja - deşi nu ar trebui - toţi aceşti oameni care cred că pot concedia toţi jurnaliştii şi reduce costurile cu 80%. Când a fost foarte dificil după 2008, eram într-un meeting cu boardul FT şi spuneau că ”poate putem tăia revista de weekend”. Am spus că am o idee excelentă, cred că putem reduce cheltuielile editoriale cu peste 95% dacă scăpăm de toţi jurnaliştii. Asta a încheiat conversaţia.
Cum putem să facem bani fără să pierdem bani? Avem nevoie de încredere, care într-o marcă media e cel mai de preţ asset. Trebuie să facem tehnologia să funcţioneze pentru noi, să nu fim sclavii ei. Tehnologia nu trebuie să fie un substitut al judecăţilor de valoare. Trebuie să fim mai degrabă corecţi decât primii. Niciun story nu este alb sau negru. Faptele mereu conteză.
Jurnalismul este o vocaţie, nu o profesie. Nu ajungi un reporter sau un editor să faci o avere. Cuvântul vocaţie din latinescul ”vox”, voce. Nu există o chemare mai înaltă decât urmărirea adevărului şi contribuirea la un cititor informat. Acesta este fundamentul tuturor democraţiilor, inclusiv România.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36