- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.09.2013, 11:16)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Bucharest Forum, cea mai importantă conferinţă economică şi politică organizată de România
Preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, vorbeşte, într-un interviu acordat, miercuri, MEDIAFAX, despre organizarea conferinţei Bucharest Forum 2013, despre care afirmă că este cea mai importantă conferinţă economică şi politică organizată de România.
Urmărește
355 afișări
Geoană: Bucharest Forum, cea mai importantă conferinţă economică şi politică organizată de România (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Geoană consideră că, având în vedere faptul că toate ţările situate între mările Caspică, Neagră şi Adriatică sunt reprezentate la conferinţa care va avea loc la Palatul Parlamentului, între 26 şi 28 septembrie, precum şi prezenţa unor personalităţi din domeniul politic şi economic face ca Bucharest Forum 2013 să fie un Davos al regiunii.
"Este, fără îndoială, cea mai importantă conferinţă economică şi politică pe care România a organizat-o vreodată şi este, într-un fel, un Davos al regiunii noastre. Mă bucur că Institutul Aspen România, care este promotorul acestui concept, în parteneriat cu Guvernul României, cu Parlamentul României, cu Ministerul de Externe, cu organizatorii conferinţelor Davos, NewYork Forum, am reuşit să facem ceea ce trebuia să facem de mult: să punem Bucureştiul şi România pe harta investitorilor, pe harta politică şi pe harta economică a zonei noastre", precizează Geoană, în interviul acordat MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Tema Bucharest Forum: Ancorarea noului drum al mătăsii în regiunea celor trei mări: Caspică, Neagră şi Adriatică
Potrivit preşedintelui Aspen România, tema conferinţei de la Bucureşti rezidă în "ancorarea" unui nou drum al mătăsii în regiunea mărilor Caspică, Neagră şi Adriatică, reuniunea urmărind să devină un loc pentru o dezbatere privind oportunităţile economice şi de investiţii pentru ţările din zona celor trei mări.
"Suntem, de asemenea, la a doua iteraţie a unei teme care defineşte acest Davos românesc care este legat de noul drum al mătăsii. În esenţă, România trebuie să devină şi poate să devină o poartă între cele două mari zone care reprezintă plămânii economici ai planetei: spaţiul euroasiatic, cu atât de multe economii care cresc în ritmuri spectaculoase, de la China la India, de la Federaţia Rusă la Kazahstan şi la Turcia, dar şi în legătură cu acest vast spaţiu de liber schimb care se naşte între UE şi SUA, care este cea mai mare piaţă de liber schimb a planetei", a precizat Geoană.
Senatorul PSD consideră că România nu-şi poate permite să rămână la periferia Occidentului şi că trebuie să profite de geografia sa.
"Printr-o politică înţeleaptă şi încăpăţânată de investiţii în infrastructuri, în porturi, în aeroporturi, în logistică, în comunicare şi iniţiativă, România poate să devină o poartă de intrare între aceste două lumi. Sunt convins că această conferinţă va cristaliza un nou mare proiect politico-diplomatic şi economic al României, acela de a fi o poartă de intrare în lumea asiatică şi lumea euroatlantică", a afirmat Geoană.
Bucharest Forum, organizat în parteneriat cu German Marshall Fund of the US (GMF) şi cu New York Forum, care organizează Davos
Geoană a menţionat, totodată, că parteneriatul cu German Marshall Fund of the US (GMF) şi cu New York Forum, organizatorii conferinţelor Davos şi a unui număr de conferinţe în Africa, Shanghai, Golf şi SUA, va face ca Bucharest Forum să între într-o reţea globală de conferinţe.
"Trebuie ca toată lumea să ştie că la sfârşit de septembrie, început de octombrie se adună la Bucureşti aşa cum de 22 de ani toată lumea ştie că la început de septembrie se adună în Polonia, la Krynica. E, dacă vreţi o analogie cu Formula 1 sau cu tenisul, în fiecare săptămână e un alt turneu într-o altă capitală. Bucureştiul trebuie să devină gazda Festivalului Enescu, a turneelor de tenis, dar şi a unei mari conferinţe economice şi politice", a arătat Geoană.
Conferinţa Bucharest Forum, deschisă de premierul Victor Ponta
Senatorul PSD a salutat faptul că premierul român Victor Ponta participă, pentru al doilea an consecutiv, la Bucharest Forum, el arătând că atât primul-ministru, cât şi miniştrii români au înţeles necesitatea ca la Bucureşti să se desfăşoare în fiecare an o mare conferinţă economică şi politică.
"Faptul că primul-ministru şi-a invitat mulţi dintre colegii din Guvernele din această zonă aduce şi o dimensiune politică foarte importantă. Eu salut faptul că Guvernul României şi premierul Ponta şi miniştrii Cabinetului său au înţeles această nevoie ca Bucureştiul să devină un loc în care dezbaterile de natură economică şi politică să se întâmple la nivel foarte înalt. Oricât de influent ar fi Institutul Aspen şi reţeaua noastră, oricât de influenţi ar fi cei de la Davos, German Marshall Fund of the US (GMF) şi New York Forum, fără implicarea Guvernului din ţara respectivă nicio conferinţă nu poate să aibă un succes pe măsura ambiţiilor noastre", a spus Geoană.
"Faptul că premierul participă în al doilea an consecutiv la conferinţa legată de noul drum al mătăsii şi faptul că majoritatea membrilor Cabinetului său sunt prezenţi în dezbaterile noastre, alături de mulţi invitaţi din străinătate, confirmă ambiţia Guvernului României de a avea la Bucureşti în fiecare an o mare conferinţă economică şi politică şi nu-mi ascund speranţa ca acest proiect al implicării României şi a UE în acest coridor care leagă Eurasia de spaţiul euroatlantic să devină o iniţiativă românească la nivel european", a adăugat Geoană.
Preşedintele Aspen România a precizat că acest acesta ar putea să fie un nou mare proiect al României în care Marea Adriatică, Marea Neagră şi Marea Caspică să devină în mod explicit zone de interes pentru întreaga UE, nu doar pentru ţările membre ale UE care se află în zona de geografie imediată.
John Engler, preşedintele Business Roundtable - invitat de onoare al Bucharest Forum
Geoană a precizat că la conferinţa Bucharest Forum va fi reprezentat şi mediul economic american, prin prezenţa lui John Engler, preşedinte al Business Roundtable.
"John Engler este preşedintele mesei rotunde care regrupează cele mai importante companii americane sub o singură pălărie, sub o singură umbrelă. Acest Business Roundtable are ca cifră cumulată de afaceri peste 7.000 de miliarde de dolari anual şi 16 milioane de angajaţi. Este cea mai puternică asociaţie de business din lume. Şi la nivel european există un European Business Roundtable", a menţionat Geoană.
El şi-a exprimat speranţa ca prezenţa lui John Engler ca reprezentant al mediilor economice americane să fie o încurajare şi pentru mediile economice din România, respectiv pentru investitorii români şi oamenii de afaceri români şi cei străini care operează în România şi a lansat ideea constituirii unei organizaţii similare şi în România, respectiv a Romanian Business Roundtable.
"Sper ca pledoaria pe care John Engler o va face în faţa mediului economic din România, români şi străini deopotrivă, să reprezinte o încurajare pentru aceştia, pentru că o voce mai puternică a business-ului românesc reprezintă un avantaj şi pentru dialogul cu Guvernul, şi pentru încurajarea Parlamentului naţional de a asigura un mediu de afaceri transparent, predictibil, şi o voce corespunzătoare a mediului economic în dezbaterea politică şi publică din România", a menţionat Geoană.
El a precizat că la conferinţa Bucharest Forum vor participa, pe lângă oameni politici, şi oameni de afaceri români şi străini dar şi membri ai Institutului Aspen care sunt implicaţi în această zonă, precum şi români care lucrează pentru transnaţionale sau pentru bănci internaţionale.
"Eu cred că, până la urmă, indiferent de culoarea capitalului, român sau străin, avem cu toţii un interes ca România să se dezvolte, avem cu toţii un interes ca România să devină o destinaţie de investiţii mai ales într-o perioadă în care investiţiile străine au scăzut în mod dramatic. Mă uitam la un studiu în care PricewaterhouseCoopers şi Vasile Iuga, preşedintele din România a acestui prestigios jucător pe piaţa globală, făceau un calcul foarte simplu: dacă România ar investi în infrastructuri care să lege portul Constanţa şi Dunărea de vestul României şi al Europei, cu două miliarde de Euro investiţi în infrastructuri inteligente şi puse acolo unde trebuie, nu alandala, PIB-ul României ar creşte cu 25 de miliarde de Euro şi am putea crea peste 100.000 de locuri de muncă", a spus Geoană.
El a subliniat faptul că acest concept al noului drum al mătăsii şi al poziţionării României ca poartă de intrare-ieşire între spaţiul euroasiatic şi cel euroatlantic este şi principalul motor de creştere economică, de bunăstare şi de creare de locuri de muncă în anii care vin.
"Dacă vom continua să ne complacem să fim la periferia Europei, să fim practic punctul terminus în Europa, iar la aeroportul Otopeni nimeni să nu spună: «Vă poftim către cursa care vă leagă de Odessa, de Chişinău, de Ljubljana!» şi spunem: «Noapte bună! Am ajuns la Bucureşti!», România nu se va putea dezvolta. Sperăm că această întâlnire între mediul străin de afaceri, mediul românesc de afaceri, decidenţii politici din România, decidenţi politici din UE să conducă la un plan pe un număr de ani care să ne permită să avem avantajele şi dividendele locaţiei noastre geografice şi geopolitice", a spus Geoană.
Miniştrii Economiei din Afganistan şi Turkmenistan, prezenţi la Bucharest Forum
Senatorul PSD a precizat că Bucharest Forum va beneficia de prezenţa unor reprezentanţi ai unor ţări interesate de tema centrală a reuniunii. "Avem două prezenţe interesante - ministrul Economiei din Afganistan, o ţară care în pofida războiului şi a tensiunilor care încă există are un imens potenţial şi o geografie extraordinar de importantă pentru drumul mătăsii în forma sa modernă - şi ministrul Economiei din Turkmenistan. Dacă România vrea să înveţe ceva din eşecul proiectului Nabucco-Vest trebuie să ştie că Turkmenistanul este ţara de a cărui gaz natural depinde un eventual proiect viitor care să facă din România un coridor de tranzit pentru gaz între Est şi Vest, evident, alături de Azerbaidjan şi de alte ţări cu care suntem foarte apropiaţi", a spus Geoană.
El a arătat că la conferinţă va veni şi ministrul de Externe chinez, prezenţa acestuia aratând şi interesul pe care această mare putere economică globală îl manifestă faţă de aceast zonă.
"Practic, toate ţările dintre cele trei mări - Adriatică, Neagră şi Caspică - sunt reprezentate la conferinţă. Credem că, împreună cu partenerii europeni şi aliaţii transatlantici, putem să venim cu o propunere a Occidentului, în integralitatea sa, de parteneriat şi colaborare cu marile puteri care nasc sau renasc la Estul spaţiului Occidental, inclusiv în interesul Federaţiei Ruse, al Ucrainei, al Moldovei, al Georgiei. Suntem cu toţii interesaţi ca România să devină o ţară şi o zonă care să contribuie la dezvoltare economică şi la construirea unui vast coridor de liber schimb între Est şi Vest", a spus Geoană.
El a ţinut să dea drept exemplu compania Hewlett Packard, din SUA, care exportă produse pe care le fabrică în vestul Chinei pe calea ferată, de-a lungul Kazahstanului, pe un drum de circa 10.000 de Km, până la portul Rotterdam, din Olanda.
"Noul drum al mătăsii se petrece în timp ce noi discutăm acum. China e ţara care a investit într-o cale ferată de-a lungul conductei de gaz care leagă Azerbaidjan-ul, prin Georgia, de Turcia. În timp ce noi suntem prinşi în gâlceava noastră pe metru pătrat în România, lumea se schimbă, peisajul geo-economic se schimbă. România nu are voie să nu profite şi să nu fie în centrul acestei activităţi şi cred că această conferinţă are rolul să aducă temele cu adevărat importante în faţa decidenţilor, lăsând temele secundare pentru vremuri mai puţin complicate", a adăugat Geoană.
Parteneriatul de liber schimb între SUA şi UE, temă de discuţii la Bucharest Forum.
Geoană a precizat că la conferinţa Bucharest Forum va exista un panel dedicat parteneriatului de liber schimb între SUA şi UE. "Este cel mai mare proiect între SUA şi UE de mulţi ani. Nu-mi ascund speranţa ca în spatele acestui proiect să se genereze şi o energie renăscută în relaţie între UE şi SUA, între UE, SUA, Canada şi chiar şi Mexic. De aceea, vom dezbate implicaţiile pentru economia europeană şi economia românească a acestui acord de liber schimb care a început să fie negociat şi care în estimarea mea va putea fi supus ratificării Parlamentului European şi Congresului american undeva în orizontul a 3-4 ani de acum încolo, ceea ce nu este foarte departe", a spus Geoană.
El a arătat că pentru Europa acest acord de liber schimb ar aduce o creştere a PIB agregat al UE 28 de 0,5%, iar pentru România folosirea pieţelor europeană şi din SUA, în paralel cu transformarea într-o poartă de intrare între piaţa euroatlantică şi piaţa răsăriteană ar aduce o creştere de 4% a PIB. "Pentru ţări ca România - dacă ne vom face bine lecţiile şi vom şti să valorificăm şi oportunităţile de comerţ fără bariere pe uriaşa piaţă americană pe care noi am uitat să o mai folosim, dar şi pe piaţa transatlantică de liber schimb şi spaţiile de la răsăritul nostru până în China cu tot ce înseamnă spaţii adiacente - în estimarea economiştilor cu care lucrăm, PIB-ul României ar putea să crească undeva cu 4% dacă folosim cele două aspecte, folosind piaţa europeană şi piaţa SUA - pieţele cele mai vaste din întreaga planetă - dar fiind şi această poartă de intrare între piaţa euroatlantică şi piaţa răsăriteană", a spus Geoană.
Preşedintele Aspen România a precizat că aceste lucruri vor fi discutate cu partenerii polonezi, moldoveni şi ucraineni ai României.
"Discutăm aceste lucruri şi cu partenerii noştri din Polonia, partenerii noştri startegici, discutăm aceste lucruri şi cu prietenii şi fraţii noştri din R. Moldova şi cu vecinii noştri din Ucraina, pentru că asocierea în luna noiembrie la Vilnius într-un acord de liber schimb cu UE a Ucrainei şi a Moldovei le va face pe aceste ţări să profite de viitorul acord de liber schimb transatlantic, ceea ce înseamnă o gură de oxigen mult mai mare decât gazoductul de la Ungheni, oricât de mult ar încerca unii să-l politizeze", a menţionat Geoană.
El a mai spus că Institul Aspen, care este generatorul de idei şi de infrastructură intelectuală şi de credibilitate din spatele Forumului de la Bucureşti şi a acestui proiect foarte ambiţios pentru România şi pentru regiune, va propune imediat după conferinţa instituirea unei relaţii care să reprezinte un triughi de forţă între Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.
Premierul Victor Ponta şi miniştrii Constantin Niţă, Remus Pricopie şi Mariana Câmpeanu, printre speakerii Bucharest Forum
Conferinţa Bucharest Forum se va desfăşura în perioada 26-28 septembrie la Palatul Parlamentului. Printre speakerii conferinţei se numără Victor Ponta (prim-ministru al României), Mircea Geoană (preşedintele Aspen România), Babamyrat Taganov (ministrul Economiei din Turkmenistan), Constantin Niţă (ministrul delegat pentru Energie), Remus Pricopie (ministrul Educaţiei Naţionale), Mariana Câmpeanu (ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice), Haluk Ilicak (secretar de stat pentru Afaceri Europene, Turcia), Péter Balás (director general adjunct DG Trade, Comisia Europeană), Tim Judah (corespondent The Economist), David Koranyi (Atlantic Council). Acestora li se vor alătura reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale precum Banca Mondială, OECD, German Marshall Fund, Banca Asiatică pentru Dezvoltare şi reprezentanţi ai unor instituţii din Rusia, Turcia, Armenia, Georgia, Ucraina, Croaţia, Azerbaidjan, China sau Iran.
Subiectele principale ale discuţiilor din cadrul conferinţei Bucharest Forum, care vor fi on şi off the record, vor privi marile proiecte de energie din regiune, rutele de infrastructură terestră şi maritimă, securitatea energetică, manufactura şi comerţul, relaţiile politice, economice şi comerciale dintre SUA, Rusia, UE, China şi Turcia şi impactul lor asupra Noului Drum al Mătăsii, calitatea forţei de muncă şi crearea de noi locuri de muncă.
Bucharest Forum îşi propune ca, într-o perioadă scurtă, să devină, după modelul Davos, cea mai importantă conferinţă economică din regiunea extinsă a celor trei mări. Scopul seriei de conferinţe anuale este să aducă la aceeaşi masă decidenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai guvernelor din regiune, ai instituţiilor internaţionale şi ai societăţii academice, pentru a identifica oportunităţile create de dezvoltarea acestei noi rute comerciale ce leagă Asia de Europa şi apoi de Statele Unite şi Canada – Noul Drum al Mătăsii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe