„(…) Având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 1431 din 3 noiembrie 2010, precum şi argumentele prezentate în motivaţia acesteia, prin care Curtea a constatat că angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în temeiul art. 114 alin. (1) din Constituţie, asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, conflict declanşat de către Guvern, vă solicităm să retrageţi din procesul legislativ proiectul Legii educaţiei naţionale, asupra căruia Guvernul şi-a angajat răspunderea”, se arată în scrisoarea transmisă de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană, premierului Emil Boc.
Geoană declara vineri, după publicarea motivării deciziei CC pe Legea educaţiei, că îi va cere premierului, în scris, retragerea angajării, menţionând că, dacă acesta nu va accepta, va cere convocarea BP reunite ale Parlamentului pentru luarea unei decizii.
Curtea Constituţională arată, în decizia privind Legea educaţiei, că, dacă la prima vedere, posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.
„Aşa cum a statuat Curtea în jurisprudenţa sa, respectiv prin Decizia 1557 din 18 noiembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 40 din 19 ianuarie 2010, «la aceasta modalitate simplificată de legiferare (prin asumarea răspunderii de către Executiv -n.r.) trebuie să se ajungă în extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă»”, se arată în decizia, luată cu majoritate de voturi, a Curţii privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Executiv, publicată vineri.