Geoană s-a întâlnit, în aprilie, la Moscova, cu un consilier al lui Medvedev

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a făcut o vizită privată la Moscova, pe 27 aprilie 2009, unde a avut o întâlnire "în secret", aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din România, cu un consilier al preşedintelui Dmitri Medvedev, relatează HotNews.ro.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Geoană s-a întâlnit, în aprilie, la Moscova, cu un consilier al lui Medvedev

Geoană s-a întâlnit, în aprilie, la Moscova, cu un consilier al lui Medvedev (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, "om de afaceri cu interese în domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris că ar fi ex-ofiter GRU".

Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legătură cu liderul PSD. Iniţial, Viorel Hrebenciuc şi Cozmin Guşă au declarat ca nu ştiu nimic despre vizita privată făcută de Geoană la Moscova.

După câteva ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a confirmat că Geoană a efectuat pe 27 aprilie o vizită privată la Moscova, dar spune că nu ştie cu cine s-a întâlnit liderul PSD, ce a discutat şi cât a durat vizita, notează Hotnews.

Potrivit HotNews.ro, Cozmin Guşă a revenit şi a prezentat o declaraţie din partea lui Mircea Geoană: "Da, este adevărat că am fost într-o vizită privată la data indicată de dvs, înainte de efectuarea acestei vizite sfătuindu-mă şi cu dl Diaconescu, de la care puteţi afla detalii. Invitaţia sosită în urmă cu câteva zile din partea omologului meu pentru a vizita Rusia este şi ca rezultat al acelei vizite private şi a întâlnirilor pe care le-am avut".

HotNews.ro citează o declaraţie a lui Cristian Diaconescu, în care se precizează că MAE a pus la dispoziţia preşedintelui Senatului un dosar pentru vizita la Moscova.

"Domnul Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizându-ne că e vorba de o vizita informală, neoficială, şi am pus la dispoziţie un dosar de vizită, adică o evaluare a statului a relaţiilor bilaterale între România şi Federaţia Rusă. Nu ştiu cu cine s-a întâlnit, tocmai pentru că este o vizită neoficială, insituţiile statului nu se interesează în ceea ce priveşte programul, agenda, nivelul de întâlniri. Fiind domnul Geoana atât preşedintele Senatului cât şi membru CSAT în acel moment, era datoria MAE să asigure această bază de informaţii. (...) Era normal să-i asigurăm un dosar normal de contacte, cu atât mai mult cu cât era şi într-o perioadă apropiată de evenimentele de la începutul lunii aprilie din Republica Moldova", a spus Diaconescu, citat de HotNews.ro.

El a precizat, de asemenea, că nu s-a discutat despre vizita lui Geoană la Moscova nici pe linie de partid.

"Nu ştiu dacă nu priveşte PSD sau nu, eu nu am discutat cu dânsul, nu erau probabil aspecte care să presupună o asemenea discuţie şi era lipsit de eleganţă din partea mea să întreb despre detaliile vizitei. (...) De regulă aceste contacte, cu cât sunt menţinute, sunt benefice, până la urmă pentru ţară, pentru ţara noastră. Nu ştiu cu cine s-a întâlnit. În orice caz, cred că mesajul pe care l-a dus domnul Geoană este unul pozitiv", spune Diaconescu.

HotNews.ro menţionează că potrivit unei anchete realizate în 2006 de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Boris Golovin se prezintă drept un fost membru al forţelor speciale ale armatei din fosta Uniune Sovietică.

"În România însă, Boris Golovin este reprezentantul firmei ruseşti ZIOMAR Engineering Company, firma care face parte dintr-un consorţiu numit EM Alliance-Atom. În acest consorţiu, statul rus, prin firma TVEL Atomoenergomash, detine 51% din acţiuni. EM Alliance-Atom este un gigant rusesc activ în domeniul energiei nucleare", scrie Hotnews.

HotNews.ro menţionează că Golovin a fost colonel în trupele Spetnatz - GRU - serviciul de spionaj al armatei ruse şi reprezintă în România "interesele lui Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin, doi oligarhi ruşi, parteneri ai evazionistului mondial Mark Rich".

Golovin este asociat şi unul dintre administratorii firmei Global International 2000. Potrivit HotNews, compania este unul dintre principalii furnizori de cărbune rusesc, printre clienţii săi numărându-se termocentralele de la Deva, Iaşi sau Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici