Geoană: Trebuie să facem eforturi uriaşe din punct de vedere politic pentru aderarea la Schengen

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că evaluarea pozitivă a raportului final de aderare la Schengen este un semnal îmbucurător, dar decizia finală privind aderarea este strict politică şi trebuie mobilizate toate forţele pentru obţinerea acordului partenerilor europeni.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Geoană: Trebuie să facem eforturi uriaşe din punct de vedere politic pentru aderarea la Schengen

Geoană: Trebuie să facem eforturi uriaşe din punct de vedere politic pentru aderarea la Schengen (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Evaluarea pozitivă a raportului final de aderare la Schengen este o veste bună pentru România şi pentru toţi cetăţenii români. Aceasta confirmă faptul că ţara noastră este pregatită din punct de vedere tehnic să facă parte din Spaţiul Schengen. Dar decizia finală privind aderarea la Schengen este strict politică, fiind nevoie de unanimintate în Consiliul UE pentru ca România să adere la Schengen la termenul stabilit, în martie 2011. Cu toate că rezultatul de ieri este un semnal îmbucurător, trebuie să fim lucizi şi să realizăm că nu am primit încă acceptul tuturor partenerilor europeni pentru a adera la Schengen, iar termenul de martie 2011 este mult prea apropiat ca să ne putem permite să ne relaxăm eforturile", declară Geoană, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă.

Preşedintele Senatului atrage atenţia asupra "riscului ca România să rateze termenul de martie 2011 printr-o serie de amânări sine die" şi apreciază că acest scenariu ar aduce prejudicii majore României şi este o situaţie care trebuie evitată cu orice preţ, întrucât ar decredibiliza profund ţara pe scena internaţională.

"Cred că eforturile tuturor actorilor politici şi instituţionali trebuie să se îndrepte spre obţinerea acordului partenerilor europeni, mai curând decât să ne bucurăm la fiecare mică victorie de etapă", subliniază Geoană.

El menţionează că trebuie făcute "eforturi uriaşe" din punct de vedere politic, să se mobilizeze toate forţele pentru a-i convinge pe partenerii europeni "că ne vom ţine de cuvânt şi că aderarea României la Spaţiul Schengen este în interesul întregii Uniuni, contribuind la asigurarea securităţii frontierelor sale externe".

"Partenerii europeni au nevoie de garanţii că România îşi va îndeplini obligaţiile odată ce va deveni membru al Spaţiului Schengen. Trebuie să dovedim că suntem un partener serios, trebuie să lăsăm deoparte jocuri politice şi dispute interne pentru a atinge acest obiectiv naţional. Beneficiarii principali ai aderării la Spaţiul Schengen sunt cetăţenii României. De aceea, vă asigur că Senatul României va continua să depună toate eforturile pentru ca România să adere la Spaţiul Schengen la data stabilită, martie 2011", conchide preşedintele Senatului.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România.

Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate şi vor fi discutate în următorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval), a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Acesta a mai spus că raportul României a fost adoptat şi că reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării SIS/SIRENE în ţara noastră.

Marian Tutilescu a precizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelor tehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi, urmând votul politic în Parlamentul European (PE).

Tutilescu a spus că, totuşi, faptul că rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol şi pentru România, pentru că cele două state ar trebui să adere la Spaţiul Schengen împreună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici