- Home
- Politic
- (03.06.2018, 16:58)
- Indira Crasnea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
George Friedman: Aţi fost obişnuiţi să gândiţi în termeni de structuri şi alianţe, trebuie să luaţi în considerare o politică independentă
România a fost obişnuită să gândească în termeni de structuri şi alianţe, dar trebuie să ia în considerare şi o politică independentă, este de părere analistul George Friedman preşedinte şi fondator al Geopolical Futures, care a participat la sfârşitul acestei săptămâni la o conferinţă internaţională găzduită de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Urmărește
1413 afișări
George Friedman: Aţi fost obişnuiţi să gândiţi în termeni de structuri şi alianţe, trebuie să luaţi în considerare o politică independentă
“România este acum într-o poziţie în care trebuie să ia în considerare ceea ce mulţi de aici nu prea vor să înţeleagă: o politică independentă a României. Ştiu că nu aşa aţi fost obişnuiţi să gândiţi, ci în termeni de structuri de alianţe, dar vă pot asigura că nu există niciuna”, a spus Friedman.
De asemenea, Friedman a mai subliniat că România trebuie să aibă o „armată pe măsură” pentru a fi parte a unei alianţe militare pe care să se bazeze, iar dacă vrea să conteze pe alianţe politice să îşi trimită politicienii “să lupte pe front”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Vorbind în contextul asigurării unui mediu de securitate în zona Mării Negre, preşedintele Geopolitical Futures a spus că ne aflăm în situaţia în care, pentru a descifra zona, trebuie înţeles că „nu există nicio soluţie definitivă”, pentru că nici problema „nu e foarte clară”, existând doar “probleme potenţiale”.
Evaluând regiunea Mării Negre, George Friedman a spus că nu vrea să vorbească despre politică, ci mai degrabă să încerce să înţeleagă realitatea acestui areal, pornind de la “consideraţiile generale” dar şi de la cele care ţin de actorii –state implicate, ca Rusia, Statele Unite, Turcia.
“Mental, înţeleg motivaţiile lor, dar nu înţelegem ce se întâmplă şi pentru aceasta trebuie să înţelegem forţele care conduc aceste ţări şi să înţelegem procesul general din sistemul global, care se află în plină desfăşurare”, a argumentat Friedman.
El a evocat perioada august-septembrie 2008, respectiv “invadarea” Georgiei de către Federaţia Rusă :“Rusia a invadat Georgia şi a demonstrat că: în primul rând, Rusia ar putea sa invadeze pe cineva şi în al doilea rând, dacă ar invada pe cineva care este aliat cu Statele Unite, Statele Unite nu ar putea răspunde”.
“Pe 15 septembrie, Lehman Brothers s-a prăbuşit, şi a apărut o criza care continuă să transforme lumea în fiecare zi .După aceea, Uniunea Europeană nu a mai fost niciodată ca înainte (...) China astăzi este dictatura ce se lupta cu o anumită criză financiara ce nu poate fi tinuta sub control. Rusia este ceea ce s-a întâmplat în august 2008, dar şi victima crizei economice care(…) a creat o criză internă mult mai semnificativă decât ce s-a întâmplat (...) Criza a creat o diviziune socială în SUA, care a împărţit ţara într-un mod atat de profund încât persoana care a fost aleasă a fost foarte diferită. Cine a cauzat invadarea Georgiei de către Rusia? Cine a declansat criza financiara din 2008?”, a continuat Friedman.
Despre Federaţia Rusă, preşedintele fondator al Geopolitical Futures, George Friedman, a mai spus, într-un interviu acordat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, că face parte dintr-o nouă realitate , unde este “un anume tip de putere”.
Revenind la România, care reprezintă “o naţiune puternică, localizată într-o zonă foarte strategică”, Friedman a remarcat faptul că ţara noastră îşi doreşte ca Statele Unite să aibă o politică foarte bine pusă la punct pentru Marea Neagră.
Centrul de Studii Globale al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat în perioada 1-2 iunie 2018, conferinţa internaţională „Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security”. Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cu sprijinul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, fiind cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe