Georgian Pop vorbeşte, în telegramele Wikileaks, despre Geoană, Năstase, Băsescu, Ponta, Udrea

Conţinutul unor discuţii ale deputatului PSD Georgian Pop cu reprezentanţi ai ambasadei SUA, în care se vorbeşte, între altele, de persoane "proaste şi lacome" din partid care ar fi sperat să obţină acces la poziţii guvernamentale sau de "Presidential Paramour", este relevat de note ale ambasadei.

Urmărește
869 afișări
Imaginea articolului Georgian Pop vorbeşte, în telegramele Wikileaks, despre Geoană, Năstase, Băsescu, Ponta, Udrea

Georgian Pop vorbeşte, în telegramele Wikileaks, despre Geoană, Năstase, Băsescu, Ponta, Udrea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit unei telegrame confidenţiale trimise de Ambasada SUA la Washington în 2009, cu subiectul "Deep Throat: Parlamentar PSD dă în vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidenţiale", prezentată de Hotnews şi atribuită Wikileaks, Georgian Pop le-ar fi declarat consilierilor politici pe 26 februarie că disputa verbală dintre Mircea Geoană şi ministrul Apărării Stănişoara asupra achiziţionării de avioane de luptă a fost doar o chestiune de «imagine politică» înaintea anului electoral.

"Geoană este de fapt în favoarea achiziţionării avioanelor americane de luptă F-16, dar a vrut să obţină nişte puncte electorale contrazicându-l pe Băsescu în problema achiziţionării de echipamente militare în timpul unei crize financiare. Pop a prezis că Geoană va susţine mult mai mult extinderea achiziţiilor militare odată ce alegerile (şi criza economică) vor trece", se arată în telegrama prezentată ca trimisă de Ambasada SUA la Washington în 2009.

Potrivit Hotnews, telegrama continuă cu relatarea declaraţiilor lui Georgian Pop pe problemele din justiţie ale fostului premier Adrian Năstase: "Pop a prezis că sunt destule voturi în Parlament pentru a-l deferi justiţiei pe Adrian Năstase în următoarea săptămână. El a insistat că generaţia mai tânără din PSD s-a «săturat» de această problemă şi că el şi egalii săi din partid îl respectau pe Năstase pentru experienţa sa politică, dar considerau că Năstase este o piatră la gât pentru PSD. Pop a spus ca Năstase încă deţinea ceva influenţă în partid pentru că «avea multe planuri bune şi bani», dar puţini din PSD şi-ar fi dorit să-l puna pe Năstase la conducerea partidului".

"Pop a facut observaţia că preşedintele PSD Mircea Geoană îşi consolida, încet, controlul asupra partidului", continua telegrama. "Acesta (n.r. Geoană) şi-a mutat susţinerea de la grupul de la Cluj către un grup de «baroni» locali precum primarul Constanţei Radu Mazăre sau Marian Vanghelie."

"Întrebat cât va rezista coaliţia de guvernare, Pop a răspuns că acest guvern ar putea rezista cu uşurinţă întreg mandatul depinzând de dispoziţia lui Băsescu. Pop a explicat că relaţia Geoană-Boc era excelentă - «cei doi se înţeleg grozav»", se mai arată în telegrama.

Documentul continuă cu relatarea altor declaraţii ale lui Pop: "Sunt zvonuri care se aud acum că Băsescu a pregătit deja o serie de 'mari cazuri' care implică lideri mari ai PSD şi câţiva din PDL ca să fie totul mult mai credibil. Strategia lui Băsescu, spunea Pop, era să joace cartea populistă repetând campania anti-corupţie din 2004. Metodele lui Băsescu erau mereu aceleaşi, spunea Pop - demonizează-ţi oponenţii şi asigură-te că niciun lider 'autonom' nu se ridica în partidul tău".

La finalul telegramei, într-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare în document, Georgian Pop este caracterizat ca fiind "o stea în ascensiune în rândurile PSD care apare frecvent la televiziunile din România ca un analist şi comentator. Evoluţia sa politică l-a mutat din aripa lui Hrebenciuc mai aproape de facţiunea Geoană-Vanghelie".

Potrivit Hotnews, o altă telegramă confidenţială trimisă de Ambasada SUA la Washington în 2008 avea subiectul "Busculadă spre coaliţie, poate chiar spre o capcană: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru guvern". Aceasta s-ar referi la o discuţie purtată, pe 12 decembrie, cu consilierii politici şi specialistul politic al ambasadei SUA la Bucureşti.

"Pop a confirmat că o busculadă a început între membri PSD pentru a face parte din următorul executiv. Multe persoane «proaste şi lacome» din partid (n.r. din telegramă se înţelege că e declaratia lui Gergian Pop citată de ambasadă) - în special cele care nu au reuşit să câştige posturi în urma alegerilor - sperau să obţină acces la poziţii şi resurse guvernamentale (...) Alăturarea de PDL este ca şi cum ai intra într-o capcană pusă de preşedintele Traian Băsescu: multe persoane «proaste şi lacome» din partid s-ar putea să nu reziste tentaţiei şi să revină la obiceiurile corupte. Preşedintele Băsescu controla serviciile de securitate şi poate să adune dovezi ale greşelilor PSD pentru a umili partidul înaintea alegerilor prezidenţiale", se arată în telegramă, potrivit sursei citate.

Potrivit Hotnews, în telegramă se spune că "Pop a adăugat că mulţi lideri cu influenţă din PDL, cum ar fi fostul ministru de Interne Vasile Blaga, concubina prezidenţială (nota Hotnews - în original: "Presidential Paramour", este neclar dacă Pop sau Ambasada SUA face această caracterizare) Elena Udrea, fostul primar al Capitalei Adrian Videanu şi vicepreşedintele PDL Negoiţă - toţi aveau cazuri de corupţie de ascuns".

Referitor la discuţiile privind viitorul ministru al Justiţiei, Pop a "respins prospectele lui Victor Ponta ca fiind «imposibile - e doar gura de el şi nimeni din partidul nostru nu are încredere în el»."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici