Ghişe: Asociaţiile de jurnalişti sunt primele chemate să amendeze Legea jurnalistului

Senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că depunerea proiectului de lege intitulat "Legea jurnalistului" la Senat obligă părţile interesate, respectiv asociaţiile de jurnalişti, să avanseze amendamente, întrucât acesta intră în dezbatere parlamentară.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Ghişe: Asociaţiile de jurnalişti sunt primele chemate să amendeze Legea jurnalistului

Ghişe: Asociaţiile de jurnalişti sunt primele chemate să amendeze Legea jurnalistului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Depunerea acestui proiect de lege aproape că obligă părţile intersate să stea la masă şi să discute pe subiect, pentru că el intră în procedura dezbaterii parlamentare. Aşadar, asociaţiile de jurnalişti sunt primele care sunt chemate să vină cu propuneri şi amendamente", a precizat Ghişe.

El a arătat că propunerile de amendare a proiectului de lege intitulat "Legea jurnalistului" vor fi primite începând de săptămâna viitoare, în fiecare miercuri, la ora 11.00, la grupul senatorial al PNL, timp de o lună, şi a solicitat în mod expres ca amendamentele care vor fi avansate să conţină expunere de motive scrisă şi un text alternativ.

Ghişe a ţinut să precizeze că autorii proiectului de lege sunt reprezentanţii Asociaţiei Jurnaliştilor Generaţia '90, el fiind doar iniţiator, în baza faptului că textul de lege concordă cu ceea ce apreciază şi gândeşte în ceea ce priveşte domeniul jurnalistic.

Senatorul liberal a adăugat că a depus la Senat proiectul de lege în nume personal.

Solicitat, de către jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă, să comenteze posibilitatea ca acest proiect de lege, în cazul în care va fi adoptat, să conducă la instituirea unui anumit tip de cenzură, prin impunerea unei serii de reglementări, Ghişe a opinat că este mai bună o reglementare, chiar proastă, decât lipsa oricărei reglementări.

Preşedintele Senatului de onoare al Asociaţiei Jurnaliştilor Generaţia '90, Ion Ciochină, prezent la conferinţa de presă alături de Ioan Ghişe, a precizat că proiectul de lege nu este o noutate, acesta fiind propus de către asociaţia sa celorlalte asociaţii de jurnalişti încă din 1998.

Ciochină a precizat că proiectul de lege a mai ajuns în Parlament, în 1999, pe acesta punându-şi semnătura, ca iniţiatori, senatorii Alexandru Paleologu şi Gyorgy Frunda. El a arătat că, din 2001, Guvernul Adrian Năstase s-a opus acestui proiect, transmiţând că nu doreşte să se "pună rău" cu patronii de presă, drept pentru care iniţiativa legislativă a fost retrasă din Parlament în 2003.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, marţi, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea BPC şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici