Gorghiu: Am răspuns favorabil cererii lui Liviu Dragnea pentru că se suprapune pe dorinţa PNL

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că a răspuns favorabil solicitării liderului PSD Liviu Dragnea pentru întâlnirea politică de joi pe Codul fiscal pentru că se suprapune pe dorinţa PNL, arătând că, în opinia sa, acest cod nu trebuie să aibă o etichetă: Victor Ponta, PSD, PNL.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Am răspuns favorabil cererii lui Liviu Dragnea pentru că se suprapune pe dorinţa PNL

Alina Gorghiu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

"Nu a fost nimic senzaţional, este un demers firesc (întâlnirea de joi între liderii partidelor pe Codul fiscal - n.r.), lăsând bucătăria PSD deoparte, ideea de dezbatere şi de acord politic a fost avansată de PNL încă de acum o lună (...). Astăzi, la Senat, s-a întâmplat un lucru nu foarte sănătos, în vreo trei comisii, în care majoritatea este a PSD, se uitase acest acord tehnic stabilit de toate partidele politice săptămâna trecută şi mă bucur că raţiunea a învins şi amânat această dezbatere, probabil că deznodământul din plenul Senatului ar fi fost acela de a respinge cererea de reexaminare şi, practic, o nesocotire a acordului tehnic, drept pentru care găsesc oportun acel demers făcut de PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea şi eu cu Vasile Blaga vom participa joi la consultările politice şi sunt destul de optimistă că vom agrea o formă a Codului fiscal care să genereze stabilitate", a spus Gorghiu, la Digi 24.

Ea a menţionat că PNL a răspuns favorabil solicitării lui Liviu Dragnea pentru că se suprapune pe dorinţa liberalilor şi că este optimistă în privinţa rezultatelor discuţiei, adăugând că "personajele care erau uşor populiste" au fost scoase în afară de cei din PSD.

"Am răspuns favorabil la solicitarea lui Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al PSD, pentru că se suprapune pe dorinţa noastră. Cred că acest Cod fiscal nu trebuie să aibă o etichetă: Victor Ponta, PSD, PNL. Pe de parte, este un Cod fiscal de care ar trebui să profite întregul mediu de afaceri, cetăţenii României, de aceea avem întreaga disponibilitate pentru absolut orice demers pentru a vedea obiectivul nostru de a avea un Cod fiscal pe cel puţin 10 ani că este îndeplinit", a adăugat Gorghiu.

Ea a apreciat că în PSD se întâmplă un transfer de putere mai lent, Victor Ponta refuzând să înţeleagă că nu mai este factor de decizie şi Liviu Dragnea "încearcă să-şi intre în firescul funcţiei".

"Aş vrea să lăsăm bucătăria PSD deoparte, se întâmplă un transfer de putere mai lent în PSD, Victor Ponta refuză să înţeleagă că nu mai este factor de decizie în PSD, că nu mai este preşedintele PSD şi domnul Liviu Dragnea, pe bună dreptate, încearcă să-şi intre în firescul funcţiei pe care a dobândit-o la ultima şedinţă a PSD. Nu este problema mea ce se întâmplă în PSD, câtă vreme nu afectează actul guvernamental şi Codul fiscal", a adăugat Gorghiu.

Alina Gorghiu a menţionat că la întâlnirea de joi vor fi prezente toate partidele, PSD, PNL, UNPR, ALDE, UDMR şi că liberalii vor aborda "uşor altfel" discuţia.

"Discuţia va fi purtată uşor altfel. Poziţia PNL va fi uşor altfel, adică de ce s-a retransmis cererea de reexaminare, pentru că legi votate în Parlament în unanimitate nu au fost respectate, cum este pactul fiscal. De aceea a fost necesară această provocare la o dezbatere cu toate partidele politice. Sunt nişte argumente cifrice pe care Eugen Teodorovici le-a prezentat la întâlnirea tehnică. Au fost discuţii bune, de exemplu s-a agreat ca în Codul fiscal să fie prevăzut respectarea deficitului bugetar, că este necesar ca Guvernul să prezinte în Parlament execuţia bugetară. Este un lucru foarte bun. Aş vrea să văd la termen cum se conturează bugetul pe 2016. (...) Este foarte important să putem agrea o formulă care să ţină dincolo de alegerile de anul viitor", a spus Gorghiu.

Ea a susţinut că discuţia de joi va fi una "fluidă" şi că nu se va opune dacă va fi nevoie de consultarea BNR sau a Consiliului Fiscal.

"Este o lege pe care o dorim să fie aplicată cel puţin 10 ani de zile, nimeni nu are de pierdut dacă discuţia va fi prelungită o lună, două trei. Este foarte bine să gândim cum va arăta Codul fiscal şi să îl putem aplica de la 1 ianuarie 2016", a mai spus Gorghiu.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul şedinţei Coaliţiei, că PSD cere amânarea dezbaterilor parlamentare privind Codul fiscal şi doreşte o reuniune a liderilor partidelor parlamentare pentru joi, astfel încât să se ajungă la o decizie politică.

Propunerea este ca joi să fie o întâlnire a partidelor parlamentare pentru a lua o decizie politică în privinţa Codului fiscal, astfel încât acesta să fie modificat în sesiunea parlamentară ordinară, a spus Liviu Dragnea, arătând că, practic, nu se mai poate vorbi despre sesiune extraordinară.

Şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat, luni, întrebat în legătură cu amânarea discuţiilor din Parlament pe Codul fiscal, că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au spus acest lucru.

Iniţial, Parlamentul a fost convocat, în perioada 24-26 august, în sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea cererii de reexaminare a Codului fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Înaintea sesiunii extraordinare, reprezentanţii partidelor parlamentare au avut, joi, discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor - la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) - au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că sesiunea parlamentară extraordinară referitoare la Codul fiscal se anulează pentru că membrii Comisiei de buget nu au reuşit să elaboreze un raport.

"Sesiunea extraordinară nu se va putea ţine, vom amâna pentru săptămâna viitoare, când va fi sesiune ordinară, dezbaterea pe marginea sesizării făcute de preşedintele Klaus Iohannis", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici