Gorghiu, despre Chiliman: Dacă va fi arestat, va fi suspendat din funcţie

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, declară că Andrei Chimilan, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, va fi suspendat din funcţie dacă va fi arestat preventiv, deoarece "statutul este acelaşi pentru toată lumea”.

Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului Gorghiu, despre Chiliman: Dacă va fi arestat, va fi suspendat din funcţie

Alina Gorghiu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Gorghiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că primarul Andrei Chiliman va fi suspendat din funcţie dacă se va ajunge să fie arestat preventiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu e o fericire să vorbesc, în general, despre suspiciuni de fapte de corupţie. În continuare, ca la orice persoană, indiferent de culoarea politică, vă voi spune că beneficiază de aceeaşi prezumţie de nevinovăţie, dar că statutul nostru este unul foarte clar. În condiţiile în care un membru din conducerea Partidului Naţional Liberal este reţinut sau în stare de arest - şi înţeleg că astăzi va merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie primarul Sectorului 1 pentru a se solicita un mandat de arestare dacă nu mă înşel pe 29 de zile - atunci va fi suspendat din funcţie”, a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta a adăugat că "statutul este acelaşi pentru toată lumea" şi va fi aplicat.

"Mă bucur că am luat această decizie pentru că altfel am fi fost într-o situaţie imposibilă să stăm să judecăm de la caz la caz fiecare speţă, ca atare se va aplica dispoziţia statutară. Regret că asistăm la genul acesta de cazuri care, din păcate, afectează imaginea Partidului Naţional Liberal şi sper să fie din ce în ce mai puţine”, a conchis Gorghiu.

Andrei Chiliman deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, joi seară, într-un comunicat, că primarul Andrei Chiliman este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, procurorii antocorupţie dispunând reţinerea acestuia pentru 24 de ore. Alături de primar, a fost reţinut şi consilierul local Ion Brad.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală faţă de Vlad Octavian Moisescu şi Ioana Costescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, şi liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că, încă din anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman şi interfaţa lui Moisescu la Primăria Sectorului 1), Andrei Chiliman şi Ion Brad (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

”Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, în timp ce Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora”, se arăta în comunicatul DNA.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărţiţi între Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, Andrei Chiliman şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Conform sursei citate, grupul infracţional a obţinut de la reprezentanţii a două societăţi comerciale beneficiare ale unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier) sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului I Bucureşti către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică menţionată, potrivit DNA.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că firma controlată de Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Unul dintre contracte, care avea ca obiect "Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier", ar fi fost încheiat între Primăria Sectorului 1, în calitate de achizitor, şi SC Romair Consulting SRL, în calitate de prestator, în 13 septembrie 2011.

Sursele citate precizau că, pentru a plăti "comisionul" stabilit în schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat pentru obţinerea de la Primăria Sectorului 1 a contractului din 13 septembrie 2011, o parte din banii încasaţi de firma lui Gheorghe Boeru din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la SC Hidro Prahova SA) ar fi fost tranzitaţi, la dispoziţia omului de afaceri, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al acestuia.

Conform surselor citate, în vara anului 2012 ar fi fost daţi 300.000 de lei, la sediul Primăriei Sectorului 1, în baza unei înţelegeri între Gheorghe Boeru şi Vlad Octavian Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman.

Sursele citate susţineau că banii ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost dus la DNA Ploieşti joi după-amiază, fiind preluat de anchetatori de la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, unde a ajuns cu o cursă de la Bruxelles. Joi seara, Andrei Chiliman a fost scos în cătuşe din sediul DNA Ploeişti, după aproximativ opt ore de audieri, alături de edil fiind scos şi consilierul local Ion Brad, ambii fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional şi trafic de influenţă.

La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, Chiliman a spus că nu comentează ”în niciun fel” acuzaţiile aduse de procurori.

Totodată, întrebat dacă i s-au cerut bani pentru PNL, Chiliman a răspuns negativ.

Chiliman şi Brad vor fi prezentanţi vineri instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, joi noaptea, au fost reţinuţi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, ei fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici