- Home
- Politic
- CRAIOVA, (17.10.2024, 15:49)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grindeanu, despre problemele cu PNRR: În componenţa unor consilii erau membri de partid, nu din PSD
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, despre problemele cu suspendarea parţială a plăţii din PNRR că a mers la Comisie şi i s-a spus că în componenţa unor consilii de adminsitraţie sunt membri de partid. „Nu e niciun membru PSD”, spune ministrul Transporturilor.
Urmărește
554 afișări
Grindeanu, despre problemele cu PNRR: În componenţa unor consilii erau membri de partid, nu din PSD
Întrebat despre problemele apărute cu cererea de plată numărul 3, Sorin Grindeanu a spus joi că „una din bornele de pe cererea de plată a fost că la cinci companii - CNAIR, CNIR, Metrorex, CFR-SA şi CFR-Călători - să se aplice acea ordonanţă 109. La trei dintre ele, Comisia n-a avut ce să comenteze. La CNAIR, la CFR SA (CFR Infrastructură, cum o ştie toată lumea), şi CFR Călători. A avut de comentat - ca obiecţii, ca să spun aşa - la două dintre ele: la Metrorex şi la CNIR. De ce? Nu că nu s-a respectat legea, ca să fiu foarte clar, ci că în componenţa acelor consilii sunt şi membri de partid. Eu am mers la Bruxelles, mi-au spus că eu sunt dispus să-mi dau demisia dacă găsesc un membru PSD. Şi pe loc mi-o dădeam. Nu e niciun membru PSD şi nu despre ei era vorba”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
Potrivit ministrului Transporturilor, cei care aveau această calitate erau la celelalte trei companii în discuţie.
„Nu e ilegal să fii membru de partid şi să fii membru în Consiliul de Administraţie. Doar că cei de la Comisia au spus că ar încălca anumite principi ale OECD. Eu i-am chemat pe cei trei şi le-am spus că mă aştept în cel mai scurt timp să-şi dea demisia. Au făcut acest lucru”, a replicat Grindeanu.
El adaugă că nu se vor pierde banii din PNRR.
„Dar nu riscă nimeni să pierdă aceşti bani. Eu cred că în ultimele zile s-a explicat foarte bine. Şi dacă vă uitaţi, şi chiar v-aş ruga să vă uitaţi, o să vedeţi că din acel cred că un miliard, care e suspendat, nu s-a pierdut, cele amintite de mine mai devreme, cu cele două consilie de administraţie, unde şi-au dat demisia membrii PNL din cele două, şi Metroul de la Cluj, sunt vreo 70 de milioane, 70 şi ceva de milioane... dintr-un miliard. Ştiţi cât e în alte părţi? Ştiţi cât e acea problemă cu micro-întreprinderile, cu impozitul? Vreo 400 de milioane de euro. Ştiţi cât e chestiunea legată de consiliile de administraţie de la alt minister? 300 de milioane. Eu am rezolvat această problemă chemând pe cei care sunt membrii de partid să-şi dea demisiile. Repet, am mers la Comisie şi am mers de două ori şi am spus că îmi voi da demisia dacă găsesc vreun membru PSD. Eu sunt membru PSD. Asta nu înseamnă - şi ţin să spun şi să fiu cât se poate de corect - asta nu înseamnă că este ilegal. Oamenii cei care au mers la un concurs pe care l-au luat, nu l-a ţinut ministerul acel concurs. Pe 109 îţi vine o firmă din afară care recrutează şi care selectează, nu Ministerul. Doar că cei de la Comisie au zis, dom'le, ştim că nu s-a încălcat legea, absolut de acord, doar că noi am vrut şi principiile OECD. Ok, eu am avut noroc, pentru că în mod normal puteau să spună, dom'le, nu-mi dau demisia şi dacă mă demiteţi vă dau în judecată şi câştigă. Să ştiţi că vor câştiga. Ei au acceptat, eu le mulţumesc că au acceptat să facă acest pas”, a mai spus Grindeanu.
Comisia a propus suspendarea parţială a plăţii, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante. Nu este precizată nicio sumă.
Comisia a transmis marţi că a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.
Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme şi a 17 investiţii care vor genera schimbări pozitive pentru cetăţenii şi întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziţia verde şi digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale şi de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul şi cultura, asistenţa medicală, reformele sociale, buna guvernanţă, educaţia şi managementul apei, al deşeurilor şi al pădurilor.
Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se numără:
- Stimularea eficienţei energetice în industrie: a intrat în vigoare cadrul legislativ care introduce măsuri de facilitare a investiţiilor în eficienţa energetică din industrie. Printre altele, această reformă elimină obstacolele din calea contractelor de performanţă energetică, introduce supravegherea pieţei şi aplicarea standardelor de eficienţă energetică, precum şi noi standarde pentru instrumentele financiare verzi.
- Reforma sistemului public de pensii: a intrat în vigoare un nou cadru legislativ care stabileşte că pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie şi a reajustării procentului aferent veniturilor obţinute. Conform principiului contributivităţii, valoarea pensiilor va depinde de suma contribuţiilor plătite în timpul vieţii profesionale.
- Investiţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a parcului imobiliar existent: au fost semnate contracte de renovare în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice şi contracte de renovare integrată (consolidare seismică şi eficienţă energetică) a clădirilor publice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe