- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.05.2017, 12:54)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a înfiinţat două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor
Executivul a înfiinţat, joi, două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor şi aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare care vor funcţiona la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătăţii.
Urmărește
530 afișări
Grindeanu: Vom aproba un comitet interministerial de urgenţă care se va ocupa de problema vaccinului
”Printr-o Hotărâre, a fost înfiinţat Departamentul Monitorizare Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură care va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii. Această nouă structură, înfiinţată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, Guvernul a decis, tot joi, printr-un Memorandum, înfiinţarea Comitetului Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare şi asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
”Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluţii imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora şi va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârşitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.
Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea în regim de urgenţă a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu”, se mai arată în comunicat.
Din Comitetul interministerial, care va fi condus de ministrul Sănătăţii, vor face parte secretari de stat şi experţi din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică-Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş”, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul Român de Informaţii.
Anterior, premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, după o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, că urmează să fie aprobat un comitet de urgenţă interministerial, care va gestiona disfuncţionalităţile apărute în programul de vaccinare. În Ministerul Sănătăţii va apărea şi o unitate managerială de vaccin.
"Astăzi vom aproba, printr-un memorandum, înfiinţarea unui comitet interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor apărute din programul naţional de vaccinare. Este o chestiune extrem de importnantă şi totodată, tot astăzi se aprobă o nouă organigramă, o nouă funcţionare în ministerul Sănătăţii, care conţine şi un nou modul, o unitate de management a vaccinări, iar această unitate va fi responsabilă de tot ceea ce înseamnă procesul de vaccinare de la achiziţionare până la administrarea vaccinului incluzând aici, şi chiar ţin să subliniez acest lucru, campania de conştientizare a populaţiei. Este o chestiune extrem de importantă. Din păcate Ministerul Sănătăţii a trebuit, în aceste luni, să acţioneze într-o formă pompieristică să stingă diverse focuri apărute prin proasta gestiune trecută", a declarat Sorin Grindeanu, premierul României.
Ministrul Sănătăţii a explicat că noua unitate de management, care se va înfiinţa la nivelul instituţiei, "va avea cinci membri, va fi coordonată de către doamna Pistol de la INSP şi va avea componenetă de achizţii, componenentă de sănătate publică, componentă juridică. Va avea absolut toate componenentele".
În acelaşi timp, Sorin Grindeanu a adăugat că este necesar să se creeze un cadru predictibil pentru a nu se mai ajunge în sitaţia actuală, în care România rămâne fără vaccinuri.
"Odată rezolvată această criză, dorinţa mea şi a noastră este să creăm acel cadru predictibil care să nu ne mai aducă în situaţii de acest tip. Odată cu legea vaccinării care se află în acest moment în dezbatere, cred că vom reuşi să creăm acest cadru care să ne aşeze pe o bază corectă, o bază care aşa cum spuneam să fie una predictibilă care să nu ne mai ducă în situaţii aşa cum am avut şi cum avem. Cred că este important să gestionăm bine şi campania de vaccinare antigripală , trebuie să se desfăşoare în aceeaşi parametri astfel încât să asigurăm pe de o parte necesarul de vaccinuri, pe de altă parte să facem tot ceea ce ţine de noi în a conştientiza populaţia de necesitatea vaccinării. Pe de altă parte, să se pună la punct tot acest lanţ de la achiziţie până la administrare", a afirmat Sorin Grindeanu.
Anterior declaraţiilor publice, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe tema situaţiei din sistemul de sănătate.
În prezent, România se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor incluse în Planul Naţional de Vaccinare, cantităţile existente fiind insuficiente pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale protective pentru populaţie.
Cantităţile de vaccinuri incluse în PNV şi care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerinţelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie).
Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situaţie generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.
Până în prezent, au fost înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii şi tineri au decedat. La nivel naţional, în 2016, acoperirea naţională cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză şi de 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de 95%. În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală şi vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe