Guvernul a înfiinţat două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor

Executivul a înfiinţat, joi, două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor şi aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare care vor funcţiona la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătăţii.

Urmărește
530 afișări
Imaginea articolului Guvernul a înfiinţat două noi structuri cu atribuţii în soluţionarea crizei vaccinurilor

Grindeanu: Vom aproba un comitet interministerial de urgenţă care se va ocupa de problema vaccinului

”Printr-o Hotărâre, a fost înfiinţat Departamentul Monitorizare Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură care va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii. Această nouă structură, înfiinţată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Guvernul a decis, tot joi, printr-un Memorandum, înfiinţarea Comitetului Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare şi asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.

”Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluţii imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora şi va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârşitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.
Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea în regim de urgenţă a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu”, se mai arată în comunicat.

Din Comitetul interministerial, care va fi condus de ministrul Sănătăţii, vor face parte secretari de stat şi experţi din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică-Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş”, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul Român de Informaţii.

Anterior, premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, după o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, că urmează să fie aprobat un comitet de urgenţă interministerial, care va gestiona disfuncţionalităţile apărute în programul de vaccinare. În Ministerul Sănătăţii va apărea şi o unitate managerială de vaccin.

"Astăzi vom aproba, printr-un memorandum, înfiinţarea unui comitet interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor apărute din programul naţional de vaccinare. Este o chestiune extrem de importnantă şi totodată, tot astăzi se aprobă o nouă organigramă, o nouă funcţionare în ministerul Sănătăţii, care conţine şi un nou modul, o unitate de management a vaccinări, iar această unitate va fi responsabilă de tot ceea ce înseamnă procesul de vaccinare de la achiziţionare până la administrarea vaccinului incluzând aici, şi chiar ţin să subliniez acest lucru, campania de conştientizare a populaţiei. Este o chestiune extrem de importantă. Din păcate Ministerul Sănătăţii a trebuit, în aceste luni, să acţioneze într-o formă pompieristică să stingă diverse focuri apărute prin proasta gestiune trecută", a declarat Sorin Grindeanu, premierul României.

Ministrul Sănătăţii a explicat că noua unitate de management, care se va înfiinţa la nivelul instituţiei, "va avea cinci membri, va fi coordonată de către doamna Pistol de la INSP şi va avea componenetă de achizţii, componenentă de sănătate publică, componentă juridică. Va avea absolut toate componenentele".

În acelaşi timp, Sorin Grindeanu a adăugat că este necesar să se creeze un cadru predictibil pentru a nu se mai ajunge în sitaţia actuală, în care România rămâne fără vaccinuri.

"Odată rezolvată această criză, dorinţa mea şi a noastră este să creăm acel cadru predictibil care să nu ne mai aducă în situaţii de acest tip. Odată cu legea vaccinării care se află în acest moment în dezbatere, cred că vom reuşi să creăm acest cadru care să ne aşeze pe o bază corectă, o bază care aşa cum spuneam să fie una predictibilă care să nu ne mai ducă în situaţii aşa cum am avut şi cum avem. Cred că este important să gestionăm bine şi campania de vaccinare antigripală , trebuie să se desfăşoare în aceeaşi parametri astfel încât să asigurăm pe de o parte necesarul de vaccinuri, pe de altă parte să facem tot ceea ce ţine de noi în a conştientiza populaţia de necesitatea vaccinării. Pe de altă parte, să se pună la punct tot acest lanţ de la achiziţie până la administrare", a afirmat Sorin Grindeanu.

Anterior declaraţiilor publice, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe tema situaţiei din sistemul de sănătate.

În prezent, România se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor incluse în Planul Naţional de Vaccinare, cantităţile existente fiind insuficiente pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale protective pentru populaţie.
Cantităţile de vaccinuri incluse în PNV şi care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerinţelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie).

Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situaţie generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.

Până în prezent, au fost înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii şi tineri au decedat. La nivel naţional, în 2016, acoperirea naţională cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză şi de 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de 95%. În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală şi vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici