- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.02.2020, 22:00)
- Teodor Bobei
Guvernul a adoptat OUG prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate
Guvernul a adoptat, marţi proiectul de OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi. "Pacienţii vor accesa serviciul medical pe care- consideră mai bun", a scris Turcan pe Facebook.
Urmărește
1726 afișări
Guvernul a adoptat OUG prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate
"Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvernul Orban va salva vieţi. Astfel, pacienţii în stare critică vor beneficia mai repede de intervenţii în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va creşte, deci, numărul unităţilor sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament şi nu va plăti nimic", a scris vicepremierul Raluca Turcan, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Vicepremierul Raluca Turcan a evidenţiat avantajele pe care le conferă adoptarea Ordonanţei prin libertatea de a alege furnizorul în cadrul programelor curative.
"De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete tv) nu va mai trebui transportat la Bucureşti pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova.În cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat", a mai scris Turcan.
Turcan a mai precizat că decontarea serviciilor accesate de pacient la stat sau privat vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătăţii.
"Practic, prin această OUG, pacienţii vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuţiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu.Guvernul PNL dă posibilitatea pacienţilor să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private. Decontarea se va realiza în acelaşi regim, din bugetul Sănătăţii, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat", mai notează Turcan.
Raluca Turcan atrage atenţia că privatizarea serviciilor medicale este un fake news care ascunde interese obscure.
"Liberalizăm, astfel, serviciile medicale ca să punem binele pacientului pe primul loc. Nu se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul", a conchis vicepremierul.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sănătate ale statului, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe