Guvernul a avizat legea "micii reforme" în justiţie

Guvernul a avizat, vineri, în şedinţă specială, proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, denumit "legea micii reforme" în justiţie, după ce actul a fost discutat şi de preşedintele Băsescu cu preşedintele CSM, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat legea "micii reforme" în justiţie

Premierul Emil Boc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

La finalul şedinţei de guvern, premierul Emil Boc a prezentat unele dintre prevederile acestui proiect, apreciind că acesta va reduce durata proceselor civile şi penale, precum şi costurile justiţiei.

Conform premierului, prin proiectul de lege trimis spre aprobare la Parlament se preconizează instituirea obligaţiei judecătorului de a fixa termene procedurale scurte, "chiar de la o zi la alta".

"Nu vom mai avea termene în instanţă din trei în trei luni sau, uneori, chiar din şase în şase luni - depinde de nivelul instanţei - ci dimpotrivă, chiar în aceeaşi săptămână putem avea două sau trei termene pentru a soluţiona mai repede procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată", a spus Boc.

De asemenea, pentru a se evita lungimea proceselor şi cazurile în care se obţin amânări permanente ale proceselor, pentru faptul că persoanele nu au fost citate sau nu au fost citate corect ori nu au ştiut că au fost citate, a fost instituită regula conform căreia partea care a primit citaţia pentru un termen de judecată va fi prezumată că are cunoştinţă şi despre termenele de judecată ulterioare.

"Odată ce ai primit oficial o citaţie cu termen şi cu dată fixă, se consideră în cunoştinţă de cauză că eşti avizat şi asupra celorlalte termene pe care le ai din partea instanţei de judecată şi nu se amână cauza de atâtea ori, pentru că nu ai ştiut de citaţie. Odată ce ai ştiut de citaţie, se consideră că toate celelalte termene care vor urma - 5,10, 100 - le ai în cunoştinţă de cauză şi nu se mai amână procesul pentru un asemenea motiv", a explicat premierul.

A fost eliminată şi calea de atac a recursului împotriva hotărârii prin care judecătorii soluţionează plângerea formulată împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi aplicarea unei sancţiuni.

"Acum, dacă ai o contravenţie la legea circulaţiei - că ai depăşit viteza - te duci la judecătorie, se dă o sentinţă, după care mai ai o cale de atac. Şi numai în 2009 au fost 174.000 de cauze la judecătorii şi la instanţele superioare pe această motivaţie. Acum, o singură cale de atac: la judecătorie. Prima şi ultima soluţie acolo se dă şi se încheie această etapă. Nu mai aglomerăm rolul instanţelor de judecată şi eliminăm incertitudinea cu privire la aceste situaţii. Ţi-a fost retras sau nu carnetul de şofer, plăteşti amenda sau nu. Rapid, printr-o singură cale de atac: decizie judecătorului rămâne definitivă", a spus Boc.

De asemenea, tot în acest caz al Codului Penal se instituie procedura împăcării părţilor, care înlătură răspunderea penală, pentru un anumit gen de infracţiuni, de o gravitate mai redusă.

"Nu ne interesează ca oamenii să meargă neapărat în puşcărie. Dacă se realizează împăcarea părţilor se poate realiza înlăturarea răspunderii penale, evident, şi cu soluţionarea părţii civile şi a pretenţiilor materiale. Dacă oamenii se înţeleg pentru infracţiuni cu gravitate redusă, instituim această posibilitate a împăcării părţilor", a susţinut şeful Guvernului.

De asemenea, se extinde procedura medierii, prin care persoanele implicate pot să găsească o cale comună de a soluţiona un conflict, iar înainte sau când merg în faţa instanţei să fie deja înţelese, prin procedura medierii, în cauzele comerciale şi în cauzele de divorţ. Noutatea suplimentară o constituie faptul că se poate realiza divorţul prin acordul părţilor şi în situaţia în care există minori.

"Astăzi, împăcarea părţilor prin divorţ, sau divorţ prin acordul părţilor se poate realiza numai când nu există minori şi nu a trecut mai mult de un an de zile de la încheierea căsătoriei. Acum, prin modificarea propusă, se poate realiza acordul părţilor la divorţ, dacă se realizează medierea, şi ei pot să se înţeleagă şi cu privire la minori - în mod obligatoriu trebuie şi avizul Autorităţii Tutelare -, dar nu mai sunt nevoiţi să meargă în instanţă cu probele necesare a fi administrate divorţului şi se pot împăca în privinţa divorţului, chiar şi în situaţia în care avem de-a face cu un minor, prin extinderea acestei proceduri a medierii, a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru Legea ANI.

Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.

Miercuri, în şedinţa de guvern, şeful statului a amintit că nu a solicitat şedinţă extraordinară a Parlamentului numai pentru Legea ANI, ci şi pentru legea care viza nesuspendarea unui proces în instanţă dacă se ridică excepţia de neconstituţionalitate, precum şi pentru Legea "Micii Reforme", care scurtează timpii de parcurgere a procedurilor în instanţă.

El a precizat că pentru Legea "Micii Reforme" a discutat şi cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinariu.

"V-aş ruga să aveţi în vedere acest pachet care implică şi o decizie guvernamentală, poate o şedinţă extraordinară de guvern imediat ce CSM-ul dă aviz ca legea să fie trimisă la Parlament. Dar implică şi o decizie politică, iar aici sunt liderii politici ai principalelor formaţiuni din majoritatea parlamentară. Revin cu rugămintea să analizaţi posibilitatea ca toate prevederile care afectează funcţionarea ANI să fie concentrate într-o singură lege şi, aici, probabil, că va trebui făcută o bună cooperare între Ministerul Justiţiei şi comisiile juridice din cele două Camere", a spus Băsescu miniştrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici