Guvernul atacă la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament care prevede creşteri salariale în sănătate şi învăţământ

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că Executivul va cere un control de constituţionalitate pe Legea de aprobare a OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari, precizând că că această acţiune priveşte legea şi nu ordonanţa în sine.

Urmărește
4107 afișări
Imaginea articolului Guvernul atacă la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament care prevede creşteri salariale în sănătate şi învăţământ

Guvernul va cere un control de constituţionalitate pe legea care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari

"Analizând un pic la rece lucrurile după votul de ieri, prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei, pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv", a susţinut şeful Executivului.

El a explicat că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor care au fost propuse, că nu s-a respectat Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare nu pot fi adoptate acte normative pentru mărirea salariilor, dar şi faptul că nu s-a respectat principiul bicameralismului, care spune că o lege care e modificată fundamental faţă de formala votată de prima Cameră, atunci proiectul se reîntoarce pentru a fi dezbătutre şi votate amendamentele.

"Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată . Vreau să fiu foarte clar: această solicitare vizează doar legea care modifică OUG 20, nu ordonanţa de urgenţă ca atare(...) O parte din vicii puteau fi corectate dacă ar fi existat o discuţie onestă între guvern şi o parte din comisiile parlamentare. Impactul bugetar riscă să pună în pericol aplicarea unei legi a salarizării unitare în anii următori şi oricum aceste modificări recrează sau adâncesc inecghităţi salariale pe care noi le dorim corectate", a mai declarat premierul Cioloş.

Deputaţii au adoptat luni după-amiază legea pentru aprobarea OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari cu 184 de voturi "pentru", un singur deputat refuzând să îşi exprime votul.

Comisiile reunite de buget şi muncă din Camera Deputaţilor au aprobat săptămâna trecută majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Ei au introdus în lege şi alte categorii de beneficiari.

Astfel, în sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de preşedintele Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Anton Hadăr.

Comisiile reunite au decis şi ca majorarea salarială de 15% să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ. Totodată, deputaţii au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ vor fi trecuţi în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente.

La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât şi de ingineri şi de alte categorii. Deputaţii au făcut şi corecţii la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat ''inechităţi''.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici