- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul Croitoru încearcă, miercuri, să obţină votul de învestitură
Guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru, format din 14 miniştri, doar doi dintre ei cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, încearcă, miercuri, să obţină votul de învestitură din partea Parlamentului, însă un rezultat favorabil acestuia este puţin probabil.
Guvernul Croitoru încearcă, miercuri, să obţină votul de învestitură (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va da vot asupra listei Cabinetului Croitoru este programată să înceapă la ora 10.00.
Conform Regulamentului, după aprobarea ordinii de zi, preşedintele de şedinţă dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.
În continuare, iau cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Miniştrii propuşi de Croitoru au fost audiaţi, săptămâna trecută, la comisiile parlamentare de specialitate, doar doi dintre ei - Bogdan Aurescu, care vizează portofoliul Afacerilor Externe şi Vasile Blaga, propus pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - obţinând avizul favorabil al parlamentarilor.
Ceilalţi 12 aflaţi pe lista Cabinetului Croitoru au primit aviz negativ.
Astfel, Cătălin Predoiu, Gheorghe Pogea, Adrian Rădulescu şi Mihai Şeitan nu au întrunit acceptul comisiilor pentru portofoliile Justiţiei, Finanţelor, Agriculturii şi Muncii. Aviz negativ au primit şi Sulfina Barbu ca ministru al Mediului, Daniel Funeriu - ministru al Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului, Adriean Videanu - ministru al Economiei şi Comerţului, Radu Berceanu - ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Mihai Stănişoară - ministru al Apărării Naţionale, Theodor Paleologu - ministru al Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Emeric Florin Saghi - ministru al Administraţiei şi Internelor şi Cristian Vlădescu - ministru al Sănătăţii.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru aprobarea Cabinetului Croitoru sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor îl susţin, însă, pe Klaus Iohannis pentru postul de premier. PDL are 166 de deputaţi şi senatori, PSD+PC - 157, PNL - 80, UDMR - 31, grupul minorităţilor are 18 deputaţi, iar din noul grup mixt al independenţilor fac parte 14 deputaţi şi cinci senatori.
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că partidul îl somează din nou pe preşedintele Traian Băsescu să îi retragă mandatul lui Lucian Crotirou şi să-l nominalizeze pe Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. Deputatul liberal a menţionat că printr-un astfel de gest s-ar pune imediat capăt crizei politice. El a menţionat că şeful statului trebuie să ţină cont de majoritatea parlamentară.
Klaus Iohannis, propus de liberali pentru postul de premier la consultările cu şeful statului, după ce Guvernul Boc a căzut prin adoptarea moţiunii de cenzură, este sprijinit de o majoritate parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
PSD, PNL şi UDMR au anunţat că nu vor vota Guvernul propus de Croitoru.
Grupul minorităţilor naţionale a precizat că parlamentarii săi se vor afla în sala de şedinţă, dar nu îşi vor exprima votul.
Practic, Cabinetul Croitoru se poate baza doar pe voturile PDL, la care s-ar adăuga opţiunile unor parlamentari deveniţi independenţi.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că BPC a decis ca parlamentarii liberali să voteze, miercuri, "la vedere" împotriva Guvernului propus de "cetăţeanul Croitoru", în cazul în care acesta insistă să vină în faţa Parlamentului.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa nu va vota Cabinetul Croitoru, el nespecificând dacă social-democraţii se vor abţine, practic, de la vot, sau vor vota, efectiv, împotriva acestui Guvern şi menţionând că detaliile vor fi stabilite miercuri dimineaţă, la şedinţa de grup a PSD. Şi Vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, marţi seară, că liderii partidului, după consultarea preşedinţilor de organizaţii, au decis ca PSD să nu acorde, miercuri, în Parlament, încrederea guvernului propus de premierul desemnat, Lucian Croitoru.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a reiterat, marţi, faptul că parlamentarii Uniunii vor vota împotriva Cabinetului propus de ministrul desemnat, Lucian Croitoru, el susţinând că soluţia ar fi ca ministrul desemnat să îşi retragă propunerea şi să îşi înapoieze mandatul.
Parlamentarii din grupul minorităţilor naţionale vor fi prezenţi în sală la şedinţa comună a Parlamentului în care senatorii şi deputaţii urmează să se pronunţe asupra învestirii Guvernului propus de premierul desemnat, Lucian Croitoru, însă nu vor vota în niciun fel.
"Vom fi prezenţi şi nu vom vota în niciun fel, subliniind în felul acesta că îl sprijinim în continuare pe Klaus Iohannis, care este reprezentantul grupului nostru", a precizat liderul acestui grup, deputatul Varujan Pambuccian.
Preşedintele PDL, premierul în exerciţiu Emil Boc, a declarat, marţi, că speră ca parlamentarii "să dea dovadă de înţelepciune" şi să voteze pentru învestirea Guvernului Croitoru. Boc a spus că, în opinia sa, Guvernul Croitoru va trece, iar în cel mai pesimist caz actualul Guvern va asigura continuitate până când un nou Executiv va depune jurământul.
Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că speră că parlamentarii vor vota responsabil, miercuri, în legătură cu învestirea Cabinetului Croitoru, el menţionând că România are nevoie de un guvern cu atribuţii depline. Traian Băsescu a adăugat că indiferent de ce se va întâmpla, miercuri, în Parlament, el va acţiona, ca şef al statului, potrivit atribuţiilor constituţionale.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.
În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Conform Constituţiei, preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Parlamentul nu poate fi însă dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO