Guvernul decide, fără avizul MAI, ca Parlamentul să răspundă în 20 zile cererii privind referendumul

Guvernul a modificat, cu avizul negativ al MAI, legislaţia în vigoare, stabilind ca Parlamentul să fie obligat în 20 zile să răspundă favorabil solicitării preşedintelui de organizare a unui referendum, în caz contrar şeful statului având dreptul să emită decretul pentru referendum.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Guvernul decide, fără avizul MAI, ca Parlamentul să răspundă în 20 zile cererii privind referendumul

Guvernul decide, fără avizul MAI, ca Parlamentul să răspundă în 20 zile cererii privind referendumul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ordonanţa stabileşte totodată ca votul la referendumul privind parlamentul unicameral să poată fie exrcitat în secţiile amenajate pentru alegeri prezidenţiale, cu ştampile separate şi liste suplimentare.

Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a acordat un aviz negativ acestei ordonanţe de urgenţă, care modifică Legea referendumului, actul normativ trecând însă cu avizul Ministerului Justiţiei.

Potrivit surselor citate, Nica a invocat patru acte normative care interzic modificarea unei legi organice printr-o ordonanţă de urgenţă şi fără avizul MAI, reprezentanţii Secretariatului General al Guvernului precizând însă că avizul acestui minister este doar consultativ.

"S-a explicat că ordonanţa de urgenţă este necesară având în vedere perioada scurtă rămasă până la alegeri, iar legislaţia în vigoare nu stabileşte un termen în care parlamentul să se propune asupra cererii de organizare a referendumului, deşi Curtea Constituţională a cerut anterior ca această problemă să fie rezolvată în 45 de zile", au arătat sursele citate.

Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, a arătat totodată, potrivit surselor, că referendumul organizat în 2007 pentru votul uninominal a costat 11,2 milioane euro, iar referendumul care va fi organizat în acest an limitează costurile la aproximativ 1,5 milioane euro prin faptul că nu vor mai fi amenajate secţii separate de votare şi nici comisii diferite de organizare.

"Ministrul Justiţiei a dat aviz favorabil ordonanţei de modificare a legii referendumului şi a susţinut-o pe Andreescu în «demontarea» obiecţiilor ridicate", au adăugat sursele citate.

Ordonanţa a mai fost avizată favorabil de către Ministerul Finanţelor.

Actul normativ a fost iniţiat de către Secretaritul General al Guvernului şi Institutul Naţional de Statistică.

Informaţia privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a fost confirmată ulterior de premierul Emil Boc.

El a arătat că actul normativ permite ca în acelaşi secţii de votare şi cu utilizarea aceloraşi birouri electorale să fie organizate atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul pentru Parlamentul unicameral.

"Până acum, legea premitea să se organizeze două birouri electorale, două comisii în aceeaşi sală sau în săli diferite care să dea buletinele de vot. Acum, prin modificarea legislativă pe care am propus-o, aceeaşi comisie electorală, acelaşi birou electoral va întreprinde ambele proceduri legislative, şi pentru alegerea preşedintelui României, şi pentru cea care vizează referendumulu pe care intenţionează să îl organizeze şeful statului. Acest lucru se aplică la orice tip de referendum, indiferent când va fi organizat, cu ocazia alegerilor prezidenţiale, cu ocazia alegerilor parlamentare sau cu alte alegeri europarlamentare care vor avea loc de aici înainte în România", a spus Boc.

El a arătat că procedura aduce o economie la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane de euro.

"Cea de a doua problemă scadentă pe care am rezolvat-o este de a preciza în conţinutul ordonanţei un termen în care Parlamentul să se pronunţe prin aviz consultativ cu privire la decizia şefului statului de a organiza referendum consultativ pe o problemă de interes naţional. Din păcate, în lege nu există un termen în care Parlamentul să se pronunţe, ceea ce ar putea pune în dificultate aplicarea unei prevederi constituţionale şi a unei prerogative care aparţine şefului statului. Am precizat doar că, prin lege, se stabileşte că într-un anumit interval de timp, 20 de zile, Parlamentul să dea un răspuns cu privire la iniţiativa şefului statului. Dreptul suveran al Parlamentului de a spune da sau nu, pozitiv sau negativ avizul, rămâne la latitudinea Parlamentului ca for legislativ suprem al poporului român", a mai spus Boc.

Surse oficiale au declarat, miercuri dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va adopta, în şedinţă, o modificare ce va permite ca votul la referendumul pentru Parlament unicameral, iniţiat de şeful statului, să fie exercitat în secţiile de votare amenajate pentru prezidenţiale, în vederea reducerii costurilor de organizare.

Proiectul ordonanţei de urgenţă nu are printre iniţiatori Ministerul Administraţiei şi Internelor, au arătat sursele.

Ulterior, vicepremierul Dan Nica a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul central al partidului, că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu este nici iniţiator, nici avizator al Ordonanţei pentru organizarea referendumului solicitat de preşedintele Traian Băsescu.

El a refuzat să facă alte comentarii pe marginea proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, menţionând doar că va citi cu atenţie textul respectiv.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joia trecută, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici