Guvernul discută strategia anti-sărăcie. Cioloş, către miniştri: Adoptăm pachetul de hotărâri privind alegerile locale şi stabilim data

Guvernul discută un plan integrat de 47 de măsuri destinat combaterii sărăciei care are în vedere toate categoriile de vârstă şi îşi propune să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş.

Urmărește
2799 afișări
Imaginea articolului Guvernul discută strategia anti-sărăcie. Cioloş, către miniştri: Adoptăm pachetul de hotărâri privind alegerile locale şi stabilim data

Guvernul discută strategia anti-sărăcie. Cioloş: Este vorba despre o schemă integrată, pentru a putea oferi o plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă

Cioloş, către miniştri: Adoptăm pachetul de hotărâri privind alegerile locale şi stabilim data

Hotărârile de guvern care sunt necesare pentru organizarea alegerilor locale, precum şi data la care acestea vor avea loc vor fi adoptate de Guvern în prezenţa preşedintei AEP, Ana Maria Pătru, le-a spus prim-ministrul Dacian Cioloş miniştrilor, miercuri, la începutul şedinţei Executivului.

"Azi adoptăm un pachet de hotărâri de guvern care pregătesc alegerile locale şi inclusiv stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă să prezinte aceste proiecte de hotărâri de guvern şi doamna preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente(AEP) pentru că sunt hotărâri de guvern pregătite de Autoritatea Electorală Permanentă", le-a spus premierul membrilor Cabinetului, miercuri, la începutul şedinţei Executivului.

Totodată, Dacian Cioloş a precizat că Guvernul şi AEP trebuie să lucreze împreună pentru pregătirea alegrilor care vor avea loc anul acesta.

"De data aceasta, AEP are prin lege mult mai multe atribuţii în organizarea şi derularea alegerilor decât a avut în trecut", a afirmat premierul.

Potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, pus în dezbatere de AEP, startul campaniei electorale ar urma să fie dat în data de 6 mai 2016, iar o zi mai târziu, pe 7 mai, ar urma să se stabilească prin tragere la sorţi numărul de ordine de pe buletinele de vot.

Comunicarea listei cuprinzând denumirile şi semnele electorale ale partidelor politice, ale alianţelor politice, ale alianţelor electorale, precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, legal constituite, care au dreptul să participe la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, către toate birourile electorale de circumscripţie trebuie să fie făcută cel târziu în data de 12 aprilie 2016. Cu 30 de zile înaintea datei votării - cel târziu în ziua de 6 mai 2016 - vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora.

Cioloş: Am considerat important să avem astăzi o prezentare a măsurilor legate de doctorate

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a elaborat pachetul de măsuri pe care intenţionează să le ia în privinţa doctoratelor, urmând ca săptămâna viitoare modificările să fie aprobate de Guvern, după ce acestea vor fi puse în dezbatere publică.

"Avem pe ordinea de zi şi o prezentare a pachetului de măsuri şi acte normative şi a calendarului pentru modificarea legislaţiei în domeniul educaţiei în ceea ce priveşte doctoratele, un subiect mult discutat. Înţeleg că domnul ministru este pregătit să ne prezinte conţinutul acestui pachet urmând ca de săptămâna viitoare să vină cu actele normative pentru a fi adoptate, dar am considerat important să avem astăzi această prezentare", le-a spus Cioloş miniştrilor, miercuri, când trecea în revistă ordinea de zi a şedinţei săptămânale a Executivului.

În acest context, prim-ministrul i-a cerut ministrului Curaj să pună în dezbatere publică proiectele de acte normative pe care Guvernul le are în vedere, înainte să fie adoptate, astfel încât persoanele avizate din domeniu educaţiei să-şi poată exprima o opinie.

Ministrul Adrian Curaj a precizat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că pregăteşte şi o Ordonanţă de Urgenţă şi o Hotărâre de Guvern pentru modificarea codului şcolilor doctorale, care ar urma însă să ajungă pe masa Executivului. "Practic, prevederile acestea vor detalia exact care va fi responsabilitatea universităţilor în procedura analizei unei teze de doctorat şi a acordării/retragerii titlurilor de doctor. Mai mult, o şcoală doctorală care se va abate de la etica universitară riscă să fie închisă", a declarat ministrul Educaţiei.

Strategia anti-sărăcie

Guvernul discută un plan integrat de 47 de măsuri destinat combaterii sărăciei care are în vedere toate categoriile de vârstă şi îşi propune să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş. 

''Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului sărăciei, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari mai ales în mediul rural. Pornind de la această constatare, că noi avem o strategie naţională anti-sărăcie, pe care nu vrem să o ţinem doar la nivel de strategie şi de documente, am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu dl. vicepremier Dâncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie să vină cu un plan care să canalizeze şi fonduri din bugetul de stat şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele insuficient folosite, iar alte măsuri noi pe care le avem în vedere, dar şi proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri non-guvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm'', a declarat la începutul şedinţei de Guvern primul-ministru.

El a adăugat că este vorba despre o ''schemă integrată'', organizată pe etape din viaţă, pentru a putea oferi o ''plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă''.

Concret, pentru cei aflaţi la vârstă preşcolară, Executivul intenţionează să completeze programul naţional ''Fiecare copil în grădiniţă'' cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite şi vitamine şi să ia măsuri astfel încât la naştere statul să asigure ecografii şi screening medical.

Un alt punct vulnerabil este cel al copiilor fără identitate, în condiţiile în care sunt familii care nu au domiciliu fix, ceea ce înseamnă că aceşti minori sunt excluşi apoi din sistemul de sprijin.

La vârsta şcolară, potrivit proiectului discutat în şedinţa de Guvern, se urmăreşte instituirea sau completarea unor programe precum ''Şcoala de după şcoală'', prevenirea abandonului prin sport, ''A doua şansă'' sau ''Teach for Romania''. Guvernul mai intenţionează să implice persoanele vârstince în programe de îngrijire a copiilor - ''Bunicii comunităţii''.

 

''Totodată, pentru familii, dl. vicepremier Dâncu are în proiect un pachet legislative al locuirii, care să ajute la clarificarea situaţiei locuinţelor sociale şi, totodată, un program de microgranturi pentru familii sărace care au nevoie de câteva investiţii uşoare, de multe ori pentru a-şi asigura o locuinţă cu decenţă minimă'', a adăugat Cioloş.

El a mai spus că, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, lucrează la o adaptare a ghidurilor pentru diferitele programe operaţionale pentru a exista compatibilitate şi coerenţă între diferitele măsuri şi programe sectoriale şi aceste obiective.

''Vrem să trecem de la abordarea sectorială pe program la abordarea integrată pe pachete de obiective, iar acest pachet cu măsuri sociale este unul din primele pe care vrem să le promovăm, pentru a da coerenţă utilizării bugetului naţional cu fondurile europene'', a mai spus premierul.

El a arătat că factorii responsabili pentru implementarea acestui plan vor organiza un eveniment în scurt timp, probabil săptămâna viitoare, pentru prezentarea în detaliu a pachetului care conţine 47 de măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici