- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.11.2013, 22:53)
- Adelina Dragomir , Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul îşi angajează marţi răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii descentralizării
Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului, şedinţa Camerelor reunite fiind programată să înceapă la ora 15.00.
Urmărește
1179 afișări
Premierul Victor Ponta (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Angajarea răspunderii va fi marţi, la ora 15.00", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa de luni a Birourilor Permanente reunite. El a menţionat că la proiectul legii descentralizării au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului.
Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică a fost aprobat de Guvern în şedinţa de joi şi transmis apoi Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o "abordare separată", şi nici plajele.
În privinţa plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietaea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană.
Proiectul de lege introduce totuşi posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităţilor locale, Apele Române să poată da în administrare porţiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător şi unde autorităţile locale pot organiza activităţi de turism sau agrement.
Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităţilor locale, a mai spus Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.
Dragnea a mai spus că poliţia nu se descentralizează, ci dimpotrivă "se întăreşte", iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.
Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.
Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.
Parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul legii descentralizării până luni după-amiază.
Astfel, 37 de parlamentari au depus 2004 amendamente, cele mai multe dintre acestea fiind iniţiate de aleşi ai PSD. Deputatul PSD Mircea Dobre a înregistrat 1724 amendamente la proiectul de act normativ.
Citeşte şi:
Un deputat PSD a depus peste 1000 de amendamente la proiectul descentralizării, din totalul de 2004
Din partea UDMR au fost depuse de către preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, dar şi de către vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, 85 de amendamente.
De asemenea, mai mulţi parlamentari PPDD au semnat 42 de amendamente.
Totodată, o serie de parlamentari PNL au depus individual sau în numele grupului parlamentar o serie de amendamente.
Din partea PDL nu au fost înregistrate amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.
Amendamentele depuse de parlamentari la proiectul legii descentralizării ar urma să fie discutate de Guvern înainte de prezentarea în Parlament.
PDL a anunţat că nu depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL".
Citeşte şi:
Blaga: PDL va depune amendamente la proiectul legii descentralizării şi îl va ataca la Curtea Constituţională
"La BPN al PDL s-a decis să nu fie depuse amendamente la acest proiect de lege, fiind considerat neconstituţional. În egală măsură, PDL intenţionează să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională, dar înainte va încerca să depună o moţiune de cenzură pe acest proiect de lege şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD chiar şi a PNL. În cazul în care pentru această moţiune de cenzură nu sunt strânse semnăturile necesare, va fi depusă o moţiune simplă", a precizat purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.
O moţiune de cenzură este iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
Precedenta angajare a răspunderii Guvernului, în aprilie 2013, a vizat proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un deputat PSD a depus peste 1000 de amendamente la proiectul descentralizării, din totalul de 2004
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”