Guvernul poate emite ordonanţe simple. Curtea Constituţională a respins sesizarea formulată de opoziţie/ Reacţia lui Liviu Dragnea

Curtea Constituţională a respins joi sesizarea PNL-PMP- USR referitoare la Legea de abilitare a guvernului pentru emiterea de ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

Urmărește
4574 afișări
Imaginea articolului Guvernul poate emite ordonanţe simple. Curtea Constituţională a respins sesizarea formulată de opoziţie/ Reacţia lui Liviu Dragnea

Guvernul poate emite ordonanţe simple. Curtea Constituţională a respins sesizarea formulată de opoziţie privind Legea de abilitare a guvernului pentru ordonanţe

"Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie, dar nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că, într-adevăr, criticile sunt neîntemeiate", a precizat preşedintele CCR Valer Dorneanu.

El a menţionat faptul că aspectele criticate în obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Regulamentul de funcţionare a Camerelor, respectiv nerespectarea unor termene de zile sau ore nu sunt chestiuni de constituţionalitate ori care să le verifice Curtea Constituţională.

"Pentru noi ar fi o o chestiune de neconstituţionalitate prevedere din Regulament care nu asigură o dezbatere sau aplicarea legii şi a Constituţiei în spiritul ei", a adăugat Dorneanu.

În ce priveşte celelalte critici, referitoare la faptul că ar fi fost abordate probleme de lege organică, Dorneanu a menţionat că nici acestea nu sunt întemeiate, întrucât din cuprinsul proiectului de lege de abilitare nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice.

"Legea de abilitate trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni, era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Dacă guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu”, a argumentat Dorneanu.

El a menţionat că decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, se mai justifică sesiunea extraordinară a Parlamentului, Dorneanu a spus că aceasta nu are nicio implicare asupra sorţii legii de abilitare şi a dreptului guvernului de a emite ordonanţe în această perioadă.

"Legea a abilitat guvernul să dea ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare. Constituţia nu generalizează acest timp, oricând guvernul poate primi o lege de abilitare, şi în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanţe simple", a justificat preşedintele Curţii Constituţionale.

Dragnea, către PNL, după decizia CCR: Îi invit să construim, nu să blocăm România

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a adresat joi PNL, după decizia CCR de a respinge sesizarea liberalilor privind Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, rugămintea de a înţelege că s-a încheiat campania electorală, el invitând PNL la a construi "împreună" şi nu la a bloca România.

"Salut decizia de astăzi a Curţii Constituţionale! Încă o dată, se demonstrează faptul că PNL înţelege să blocheze orice proiect benefic românilor în numele unui război politic generat tot de ei", a scris Dragnea pe Facebook.

"Îi rog să înţeleagă că s-a încheiat campania electorală. Îi invit să construim împreună o viaţă mai bună pentru români şi nu să blocăm România!", a adăugat liderul PSD.

PNL: Decizia CCR se aplică, nu se discută; Parlamentul nu trebuie să devină anexă a guvernului

Decizia CCR asupra Legii de abilitare a Guvernului "se aplică, nu se discută", însă, ordonanţele de urgenţă şi cele simple trebuie să constituie excepţii, nu să transforme Parlamentul într-o anexă a Guvernului, susţine PNL, potrivit unui comunicat remis joi MEDIAFAX.

"Decizia Curţii Constituţionale se aplică, nu se discută. Cu acest prilej PSD are posibilitatea de a nu mai mima activitatea parlamentară, de a nu mai inventa pretexte pentru nerealizarea angajamentelor electorale, ci de a prezenta soluţii de guvernare concrete şi realiste", potrivit unui comunicat transmis de PNL.

PNL susţine că decizia CCR oferă un răspuns cert asupra unor suspiciuni de neconstituţionalitate care trebuiau clarificate, adăugând că era "datoria şi obligaţia PNL" de a sesiza aspectele care ridică semne de întrebare privind încălcarea Legii fundamentale.

"Guvernul Dragnea – Grindeanu are acum, pe lângă posibilitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă - instrument pe care l-a folosit neîngrădit până acum - pe cea a emiterii de ordonanţe simple", potrivit PNL.

PNL susţine că ordonanţele simple sau de urgenţă nu trebuie să transforme Parlamentul într-o anexă a guvernului.

"Cu toate acestea, ordonanţele simple sau de urgenţă trebuie să constituie excepţii, şi nu modalitatea de a transforma Parlamentul într-o anexă a actualului guvern, fapt pe care tocmai actuala majoritate îl reclama în campania electorală", potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici