- Home
- Politic
- WASHINGTON, (12.05.2017, 10:23)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hackeri care ar avea legături cu guvernul Rusiei au încercat să atace MAE, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO/UPDATE: Reacţia SRI
Un grup de hackeri care ar putea avea legături cu guvernul rus a trimis o serie de e-mailuri de phishing către organizaţii diplomatice din Europa, inclusiv către Ministerul Afacerilor Externe din România, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO, potrivit site-ului cyberscoop.com. Vineri, SRI a anunţat că a fost contracarată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale.
Urmărește
3037 afișări
Hackeri care ar putea avea legături cu guvernul Rusiei au încercat să atace MAE, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO
Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a contracarat o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, la adresa unei instituţii guvernamentale din România, anunţă SRI.
"Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear. Acţiunea SRI s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Astfel, a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociaţi anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituţii, a fost prevenită materializarea atacului şi producerea de pagube, fiind identificate tinţele vizate, precum şi metodologia de atac", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI), remis vineri MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Serviciul Român de Informaţii avertizează însă că, din perspectiva securităţii cibernetice, această tentativă de atac nu reprezintă o noutate şi că zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul virtual, iar România nu reprezintă o excepţie.
"Estimăm că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional. Contracararea atacului cibernetic s-a realizat inclusiv prin intermediul „Sistemului naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite de din spaţiul cibernetic", implementat prin fonduri europene nerambursabile de Serviciul Român de Informaţii. În operaţiune au mai fost implicate şi alte instituţii cu competenţe în domeniul protejării securităţii naţionale", potrivit sursei citate.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Potrivit site-ului cyberscoop.com, un grup de hackeri care ar putea avea legături cu guvernul rus a trimis o serie de e-mailuri de phishing către organizaţii diplomatice din Europa, inclusiv către Ministerul Afacerilor Externe din România, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO.
CyberScoop a obţinut o copie a unui astfel de e-mail de phishing, pe care cercetătorii l-au atribuit grupului de hacking cunoscut sub numele de APT28 sau Fancy Bear.
E-mailul conţinea un ataşament capcană ce intenţiona să exploateze două vulnerabilităţi ale programului Microsoft Word, dezvăluite recent. Hackerii au falsificat o adresă de e-mail a NATO, pentru a face ca mesajul să pară autentic.
Potrivit documentelor prezentate de către CyberScoop, e-mailurile de phishing erau semnate de către căpitanul Alistair Borchet, de pe domeniul hq.nato.intl, utilizat în prezent de către angajaţii NATO.
Un analist al companiei de securitate informatică FireEye a confirmat că e-mailul de phishing este legat de activitatea hackerilor APT28, citaţi drept posibilă sursă de atacuri asupra campaniei candidatului la Preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron.
Unul dintre e-mailurile care ar fi fost trimise către Ministerul român al Afacerilor Externe conţinea un ataşament Word intitulat „Atacul lui Trump asupra Siriei”. Dacă ar fi fost deschis de către un sistem nesecurizat, s-ar descărca un virus "troian" care ar fi permis accesul de la distanţă în acel calculator.
Virusul nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a funcţiona şi este un instrument folosit des de grupul de hackeri APT28 pentru o gamă largă de capabilităţi de spionaj, inclusiv culegerea de date.
NATO nu a comentat posibilul atac asupra organizaţiilor diplomatice din Europa, dar a menţionat că hackerii vizează în mod constant sistemele Alianţei.
"Suntem conştienţi de faptul că astfel de atacuri includ folosirea adreselor de e-mail ale NATO. Aşa cum este o practică obişnuită, de fiecare dată când detectăm adrese de e-mail falsificate, NATO avertizează autorităţile responsabile din ţările aliate pentru a preveni răspândirea atacurilor. Grupul hacker APT 28 - care este numit şi Fancy Bear sau Storm Storm - este bine cunoscut comunităţii de apărare cibernetică şi îi urmărim îndeaproape activităţile", a declarat un oficial NATO pentru CyberScoop.
Grupul de hackeri APT28 s-a implicat activ în operaţiuni de spionaj politic în Europa în ultimii 10 ani. Un raport al Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, prezentat în luna ianuarie, arăta că APT28 colaborează cu serviciile de informaţii ruseşti.
Citeşte şi: Un primar din Italia oferă 2000 de euro oricui vrea să se mute în satul său. Casele pot fi închiriate cu 50 de euro
Citeşte şi: Directorul interimar al FBI refuză să spună dacă Donald Trump este vizat de ancheta privind Rusia
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe