- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (09.06.2017, 19:50)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată în Monitorul Oficial. Rapoartele a două comisii, publicate. Nu conţin nume noi ale vizitatorilor
Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.
Urmărește
766 afișări
Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată în Monitorul Oficial
Ministerul Justiţiei a anunţat deja că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analiza documentele existente în arhiva SIPA pe parcursul a trei ani. Astfel, în termen de cinci zile de la publicarea hotărârii, se va face propunerea de constituire a comisiei.
Din aceasta vor face parte doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant al ANP. De asemenea, vor mai fi trei supleanţi, câte unul de la fiecare instituţie, şi doi secretari ai comisiei, a explicat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Tudorel Toader a explicat că în arhivă sunt documente privind dovada vechimii unor angajaţi ai ANP care vor fi trimise instituţiei. În privinţa documentelor cu valoare culturală istorică, acestea vor fi trimise la Arhivele Naţionale.
Odată cu apariţia hotărârii în Monitorul Oficial, vor putea fi făcute publice şi cele două rapoarte ale comisiilor constituite în 2007 şi care s-au ocupat de arhiva SIPA.
Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a anunţat în urmă cu două zile că, după ce hotărârea de guvern privind arhiva SIPA va fi publicată în Monitorul Oficial, va face demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat-o.
"Ceea ce s-a prezentat în comunicatul Ministerului Justiţiei pe data de 6 iunie nu este «avizul CSM», ci doar un «punct de vedere» al unei direcţii din cadrul CSM. Proiectul de hotărâre iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună, şi cu atât mai puţin proiectul secret adoptat în 2017 de Guvern la iniţiativa ministrului Justiţiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM. CSM-ul a clarificat într-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte (...) Dezinformarea că CSM ar fi avizat această hotărâre de guvern este numai una dintre multele inadvertenţe din afirmaţiile ministrului Toader cu privire la această hotărâre de guvern, care a fost făcută în aşa mare secret încât nici până azi, la o săptămână după adoptare, nu-i ştim conţinutul", a transmis, miercuri, Dana Gîrbovan.
Rapoartele a două comisii privind arhiva SIPA, desecretizate. Nu conţin nume noi ale vizitatorilor
La scurt timp după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind arhiva SIPA, Ministerul Justiţiei a făcut publice două rapoarte din 2007 ale comisiilor care s-au ocupat de aceasta şi o anexă. Documentele nu conţin nume noi ale vizitatorilor.
Primul raport desecretizat aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007, iar datele erau cunoscute anterior din materiale de presă.
Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.
Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. ”Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie”, se mai arată în raport.
Comisia constată însă că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operaţiune. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate.
Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator multifunctional ”activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă.”
”Membrii Comisiei desemnată prin Ordin în anul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predate ministrului Justiţiei Monica Macovei”, membrii comisiei din 2007 neputând stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme.
Comisia propunea sesizarea Serviciului Român de informaţii –Oficiul de Supraveghere a secretelor de stat, dar şi constituirea unei noi comisii mai numeroase care să finalizeze activitatea de stabilire a destinaţiei arhivei.
Al doilea raport publicat de Ministerul Justiţiei se referă la comisia constituită în 24 septembrie 2007 şi care a avut ca obiectiv deschiderea unui fişet metalic, sigilat cu un sigiliu ilizibil, aflat într-un seif la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comisia a fost formată din judecătorul Marius Iosif, la acea vreme director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Iulia Scântei, la vremea respectivă consilier al ministrului şi Horia Georgescu, şi el pe atunci consilier al ministrului.
Verificarea propriu zisă a avut loc pe 10 aprilie 2008. Astfel, membrii comisiei au găsit în interiorul fişetului o casetă de valori încuiată, iar după ce au deschis-o, au găsit 127.876 RON, despre care un procuror, Alexandru Şerban, a spus că reprezintă fondul penrru cheltuieli operative rămas neutilizat la 30 iunie 2006. În caseta respectivă, au mai fost găsite raportări către Administraţia Naţională a Penitenciarelor ale unităţilor penitenciare privind relaţiile de rudenie existente între angajaţii acestei unităţi.
Potrivit anexei publicate, după verificări, comisia a depozitat sumele de bani identificate în pilicuri sigilate şi ştampilate, plicurile au fost depozitate în caseta de valori din interiorul fişetului metalic, iar fişetul a fost încuiat şi sigilat din nou şi depus în spaţiul de depozitare a arhivei fostei DGPA-SIPA, în holul comun camerelor de depozitare.
Cele două rapoarte publicate vineri de Ministerul Justiţiei nu conţin însă nume noi de vizitatori, numele regăsindu-se în lista publicată pe 25 mai cu cei care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţare, fiind consemnate 22 de vizite.
Citeşte şi: Alegerile parţiale din 11 iunie | Duminică vor fi aleşi primari în 49 de localităţi şi oraşe din România, printre care Craiova şi Târgu Jiu
Citeşte şi: GUVERN: Proiectul de modificare a codurilor penal şi de procedură penală va fi REFĂCUT cu introducerea pragului pentru abuzul în serviciu. Grindeanu: Îmi doresc să se întâmple la Ministerul Justiţiei
Citeşte şi: Klaus Iohannis va susţine o conferinţă de presă comună cu Donald Trump, după întrevederea de astăzi de la Casa Albă/ Discuţii în Congresul SUA despre ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Stalele Unite
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe