- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.07.2015, 21:57)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ialomiţianu: Sănătatea şi Apărarea nu primesc mai mulţi bani, ci doar dispun de credite de angajament
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe, a declarat, marţi, că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărarii nu vor primi mai mulţi bani în urma rectificării bugetare, ci doar vor dispune de nişte credite de angajament, care le permit angajarea unor cheltuieli pentru anul 2016.
Urmărește
401 afișări
Ialomiţianu: Sănătatea şi Apărarea nu primesc mai mulţi bani, ci doar dispun de credite de angajament (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
Ialomiţianu a mai susţinut că din bugetul Ministerului Sănătăţii s-au tăiat aproape 600 de milioane de lei, afirmând că premierul vorbeşte, de fapt, despre aprobarea unor credite de angajament, circa 268 miliane de lei, prin care a dat posibilitatea instituţiei să cheltuiască, însă nu a alocat efectiv banii.
"Dacă pentru Victor Ponta ar fi fost prioritară Sănătatea, ar fi lăsat acel supliment de circa 740 de milioane de lei, care reprezintă încasări suplimentare la contribuţii de sănătate, să rămână la Casa de Sănătate, ca această instituţie să dea banii spitalelor", a mai afirmat Gheorghe Ialomiţianu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Cât priveşte Ministerul Apărării, Ialomiţianu a afirmat că Guvernul nu a dat bani acestei instituţii, ci "i-a dat posibilitatea să utilizeze nişte credite bugetare, să angajeze nişte cheltuieli pentru anul 2016, cum a făcut şi pentru Ministerul Sănătăţii".
El a mai atras atenţia asupra faptului că aceste credite de angajament sunt "nişte promisiuni pentru anul 2016", însă există riscul ca Guvernul "să nu poată să le angajeze", precizând că "atunci când vrei să faci o cheltuială trebuie să virezi efectiv bani".
În opinia fostului ministru al Finanţelor Publice, "cel mai grav" aspect al actualei rectificări bugetare este "tăierea sumei de un miliard de la Transporturi", unde Victor Ponta ar fi trebuit "să dea nişte bani să asigure finanţarea", precizând că porţiunea din tronsonul Comarnic - Braşov, scoasă la licitaţie, nu are finanţarea sigurată.
"Victor Ponta trebuia să dea bani mai mulţi dacă voia să dovedească faptul că este interesat de infrastructura rutieră. A scos la licitaţie anumite porţiuni din tronsonul Comarnic - Braşov, cu ce bani, dacă tai un miliard de acolo? Trebuia să dea nişte bani să asigure finanţarea. Acele porţiuni din tronsonul Comarnic - Braşov nu au finanţare asigurată", a afirmat Ialomiţianu, susţinând totodată că actuala rectificare este costul pe care "românii l-au plătit ca urmare a alegerii lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte PSD".
Principala alocare prevăzută în cadrul rectificării bugetare va fi acordată Ministerului Muncii şi se referă la "noi drepturi" pe care Parlamentul le-a aprobat şi preşedintele le-a promulgat, a anunţat marţi premierul Victor Ponta.
"Principala alocare, cu această rectificare, se referă la noi drepturi pe care Parlamentul le-a aprobat şi preşedintele României le-a promulgat, drepturi, din punctul de vedere al Guvernului, corecte. Sunt de fapt reveniri în cele mai multe cazuri la ceea ce au tăiat alţii în 2010 şi mă refer aici la faptul că alocăm toţi banii necesari -doamna ministru (Rovana Plumb, ministrul Muncii-n.r.) nu vă lipseşte niciun leu - pentru plata alocaţiilor mărite pentru copii, pentru plăţile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de război, pentru foştii deţinuţi politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomaţi, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale", a spus Ponta.
El a enumerat şi alocările de care beneficiază alte ministere pentru plata unor drepturi salariale, plata titlurilor executorii şi pentru administraţia publică locală.
"Avem asigurate absolut toate drepturile constituţionale fundamentale şi anume: salarii, pensii, alocaţii, ajutoare de şomaj, disponibilizări", le-a spus Ponta miniştrilor la începutul şedinţei Executivului. El a adăugat că până pe 31 decembrie, acest an, nu va exista nicio problemă cu plata acestor drepturi", a afirmat prim-ministrul.
O menţiune specială a fost făcută de premier atunci când s-a referit la Ministerul Sănătăţii. El a infirmat faptul că bugetul acestei instituţii va scădea cu 613,9 milioane de lei şi a susţinut că de fapt i s-au alocat 478 milioane de lei.
"Nu se taie, se dă. Să luaţi pe cineva să-l învăţaţi matematică, că minus cu plus, dacă e mai mare plusul, înseamnă că e plus. Aţi mutat nişte bani dintr-o palte într-alta, în final înţeleg că sunt 478 de milioane în plus", i-a spus Ponta ministrului de resort, Nicu Bănicioiu.
Cu toate acestea, prim-ministrul nu a explicat dacă termenul "Sănătate" se referă la Ministerul Sănătăţii sau la domeniul "Sănătate" în general, ştiut fiind faptul că adminsitraţia publică locală gestionează la rândul ei un număr important de untităţi spitaliceşti care sunt finanţate de la bugetele locale.
Pentru Apărare, premierul a spus că s-au alocat fonduri suplimentare, iar ministrul de resort, Mircea Duşă a anunţat că se va ajunge per ansamblu de la 1,4% din PIB, la 1,51%.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe