Ian Brzezinski, expert în politică externă şi chestiuni militare, Atlantic Council, într-un interviu exclusiv pentru Aleph News: „Vom vedea dacă Europa se ridică la înălţimea provocării. Dacă da, această criză poate fi rapid stinsă. Dacă nu, vom vedea o altă invazie a Ucrainei!”

  • Ian Brzezinski: „Dacă Occidentul nu va ridica miza, în aceste patru dimensiuni, probabilitatea unei invazii ruseşti – a doua invazie rusă a Ucrainei – este mare”
  • Ian Brzezinski: „Problema este că Putin se concentrează pe ambiţiile sale imperiale şi nu pe ceea ce este bun în cele din urmă pentru Rusia, pentru Comunitatea Europeană”
  • Ian Brzezinski: „Problema este hotărârea Occidentului. Ceea ce se va întâmpla în următoarele trei săptămâni va fi determinat de poziţia Occidentului”
Urmărește
9631 afișări
Imaginea articolului Ian Brzezinski, expert în politică externă şi chestiuni militare, Atlantic Council, într-un interviu exclusiv pentru Aleph News: „Vom vedea dacă Europa se ridică la înălţimea provocării. Dacă da, această criză poate fi rapid stinsă. Dacă nu, vom vedea o altă invazie a Ucrainei!”

Ian Brzezinski, expert în politică externă şi chestiuni militare, Atlantic Council, într-un interviu exclusiv pentru Aleph News: „Vom vedea dacă Europa se ridică la înălţimea provocării. Dacă da, această criză poate fi rapid stinsă. Dacă nu, vom vedea o altă invazie a Ucrainei!”

Ian Brzezinski, expert american în politică externă şi chestiuni militare, dezvăluie, într-un interviu acordat pentru Aleph News, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae, cât realism este în aşteptarea ca Jocurile Olimpice să împiedice o acţiune armată rusă în Ucraina.

Expertul militar vorbeşte despre mize, strategii, dar şi vulnerabilităţi în puzzle-ul Rusia vs. NATO. vs. UE. Se va ridica Europa la înălţimea provocării? Există şanse ca această criză să fie stinsă cât mai repede? Şi cum ar trrebui procedat?

Ian Brzezinski: „Amintiţi-vă că a invadat Georgia în 2008, în timpul Jocurilor Olimpice”

„Nu, nu ... Putin este un oportunist şi se va face mişcarea în plan militar când va simţi că este momentul cel mai oportun pentru succes. Jocurile Olimpice nu prea au legătură cu asta. Amintiţi-vă că a invadat Georgia în 2008, în timpul Jocurilor Olimpice, astfel încât nu este deloc o problemă. Problema este hotărârea Occidentului.

Ceea ce se va întâmpla în următoarele trei săptămâni va fi determinat de poziţia Occidentului ... dacă va exercita forţa militară pe care o are, dacă va face mai mult pentru a-i ajuta cu adevărat pe ucraineni, dacă va lua măsuri pentru a începe să impună nişte sancţiuni economice Rusiei, astfel încât super-sancţiunile să aibă şi mai multă credibilitate şi un efort mai susţinut şi mai sistematic de a relua controlul asupra relatărilor. Asta va determina dacă Rusia merge înainte sau nu. Dacă Occidentul nu va ridica miza, în aceste patru dimensiuni, probabilitatea unei invazii ruseşti – a doua invazie rusă a Ucrainei – este mare.”

Ian Brzezinski: „Deci, acesta este un moment pentru Europa!”

Criza provocată de Rusia va compromite planurile UE de a-şi defini autonomia şi de a-şi dezvolta o armată proprie? Ar putea SUA şi Rusia să găsească o cale de dialog, mai ales că au interese comune pe diverse planuri.

„Eu privesc aşa ... nu Rusia compromite credibilitatea Uniunii Europene, ci refuzul Uniunii Europene de a-şi exercita greutatea economică împotriva Rusiei... să ne gândim la asta. Uniunea Europeană dar are un PIB de 17-18 trilioane de dolari. Rusia are, cât, 1,5 trilioane? Rusia este o economie extractivă: trăieşte şi moare din petrolul şi gazele pe care le poate vinde pe piaţă. Unde se duce cea mai mare parte din petrolul şi gazele sale? Se duce în Europa de Vest, în Europa. Deci, cine are controlul, în această situaţie?

Ar trebui să fie Europa. Mă refer la refuzul Europei, al Uniunii Europene, de a-şi exercita acel muşchi economic. Aşa cum tocmai am spus, este vorba despre o miopie din punct de vedere strategic, dar reflectă şi o anumită indiferenţă morală. Cu siguranţă, arată o anumită lăcomie corporativă care domină asupra valorilor pe care Europa spune că le îmbrăţişează. Deci, acesta este un moment pentru Europa.

Vom vedea dacă Europa se ridică la înălţimea provocării. Dacă da, această criză poate fi rapid stinsă. Dacă nu, vom vedea o altă invazie a Ucrainei şi asta nu va fi sfârşitul agresiunii ruseşti în arealul european.

Ian Brzezinski:„Aceasta este rădăcina problemei. Sunt multe lucruri la care am putea lucra”

„Problema pe care o avem este că în Rusia avem un regim autoritar, condus de un lider care are ambiţii de revanşă şi care vrea să reconstituie ceea ce poate din fosta Uniune Sovietică, ceea ce înseamnă practic subordonarea suveranităţii şi independenţei statelor democratice de-a lungul graniţei sale, de-a lungul graniţelor Rusiei şi nu numai.

Aceasta este rădăcina problemei. Sunt multe lucruri la care am putea lucra. Problema este că Putin se concentrează pe ambiţiile sale imperiale şi nu pe ceea ce este bun în cele din urmă pentru Rusia, pentru Comunitatea Europeană, pentru comunitatea trans-atlantică şi pentru lume”, conchide Ian Brzezinski, expert al Atlantic Council în politică externă şi chestiuni militare.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici