- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.02.2014, 11:51)
- Adelina Dragomir , Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ilie Sârbu: Există un protocol semnat din 2012 cu UDMR. Acesta prevede COOPTAREA LA GUVERNARE
Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat, marţi, că există din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menţionând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet.
Urmărește
1209 afișări
Ilie Sârbu (Imagine: Alin Matei/ Mediafax Foto)
"E un protocol din 2012, din decembrie, semnat şi de domnul Crin Antonescu şi de domnul Ponta", a spus Ilie Sârbu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor legate de existenţa protocolului cu UDMR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
El a susţinut că protocolul a rămas valabil, dar nu s-a realizat.
Ilie Sârbu a adăugat că, "dacă UDMR doreşte să-l schimbe", dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul.
Întrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: "Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern". Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier.
"Dacă (protocolul - n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile", a mai spus Sârbu.
Liderul senatorilor PSD a declarat că în cadrul Biroul Permanent al PSD de luni "s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR".
Întrebat dacă premierul sau conducerea PSD a avut vreo întâlnire cu cei de la UDMR în care să convingă să se meargă pe protocolul din 2012, Sârbu a răspuns negativ.
"Nu, nu pot să confirm asta. Până ieri, la Biroul Permanent, nu am avut. Doar s-a obţinut, mă rog, s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR", a spus acesta.
Chestionat dacă în baza protocolului semnat în 2012 a fost stabilită deja o negociere cu UDMR, pentru o eventuală intrare la guvernare, Ilie Sârbu a spus: "Lucrurile acestea se vor stabili în zilele care urmează. Până nu se ia o decizie clară, fermă, din partea PNL nu putem să începem discuţii şi să împărţim posturi. În seara asta, mâine…vom vedea".
Întrebat dacă invocarea acestui protocol nu este un fel de ameninţare la adresa colegilor de la PNL, liderul senatorilor PSD a negat. "Nu, fiindcă noi putem să facem guvernul şi fără UDMR. E o majoritate fragilă, dar e….ceea ce nu ne dorim. Probabil că discuţia despre protocolul acesta a fost tot la întrebările pe care le-aţi pus dvs. Acum să nu ne criticaţi că răspundem", a arătat social-democratul.
Întrebat dacă PSD este dispus să ofere mai multe posturi în Guvern, Sârbu a răspuns: "Nu ştiu, nu pot să vă spun. Aceasta este o discuţie care se va purta cel mai sigur la CEx-ul nostru de luni. Atunci vom şti exact cum se împart, cum va arăta noul guvern, câte din ministerele actuale rămân, cum rămân, rămân miniştrii delegaţi….E o problemă a premierului, nu e a mea".
Chestionat ce ministere ar fi solicitat, în 2012, reprezentanţii UDMR, el a spus că nu a reţinut acest lucru. "Sigur că noi am mers pe ideea de la Cultură, că acolo a fost domnul Kelemen Hunor ultima dată, dar acesta se schimbă de la o discuţie la alta. Nu cred că ne cramponăm acum într-un minister sau altul", a menţionat senatorul PSD.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că nu a primit nicio invitaţie pentru a intra la guvernare şi este prea devreme să se discute de aşa ceva, pentru că există USL arătând că foarte repede Uniunea va găsi o soluţie de a merge mai departe.
"Nu am primit nicio invitaţie (de a intra la guvernare - n.r.) şi e prea devreme să discutăm de aşa ceva pentru că există USL. Până când există USL această întrebare nu există, ei sunt acum în familie, au nişte probleme familiale. Trebuie să şi le rezolve fiecare cum poate", a precizat Kelemen întrebat dacă UDMR a fost invitat la guvernare.
Kelemen Hunor a spus că UDMR nu are cum să fie invitată la guvernare în acest moment pentru că foarte repede USL va găsi o soluţie pentru a merge mai departe.
"Nu am fost invitaţi, nu avem cum să fim invitaţi în acest moment pentru că foarte repede USL va găsi o soluţie pentru a merge mai departe. România să aibă un guvern stabil. Nu au spus oamenilor: «Vom guverna până în februarie 2014 după care ne vom certa»", a adăugat liderul UDMR.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma că Uniunea Social-Democrată are o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se ţină de cuvânt şi faţă de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012.
El preciza că nu are o problemă în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, aşa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe