Întrebat dacă proiectele de lege referioare la defăimare şi la alegerea primarilor în două tururi au fost suficient dezbătute public, Iliescu a spus: „Erau nişte teme care puteau să formeze obiectul unor dezbateri, inclusiv public. N-avem această practică bine conturată. Nici partidele nu ştiu să folosească bine acest instrument. Eu cred că CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniunea Naţională-n.r.) este un experiment care merită luat în considerare cu mai multă atenţie.”
De asemenea, întrebat dacă a scăzut calitatea politicienilor, fostul preşedinte a spus că mai sunt şi acum oameni politici de calitate, dar că nu se valorifică potenţialul intelectual în confruntarea publică.
„Nu la toţi (a scăzut calitatea intelectuală – n.r.), sunt oameni de calitate şi acum, dar din păcate în confruntarea publică, în acţiunille publice nu se valorifică potenţialul intelectual. Cred că sunt oameni cu carte, oameni cultivaţi în toate structurile politice ale societăţii noastre, dar a scăzut din acest punct de vedere nivelul intelectual al dezbaterii publice faţă de ce a fost atunci, deşi într-un climat foarte dens, foarte tensionat, dar nu întâmplător lumea stătea cu gura căscată la radio şi la televiziune să urmărească dezbaterile CPUN”, a declarat Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a mai spus, după un simpozion CPUN organizat la Senat, că pluralismul de idei s-a născut în acea perioadă. „Acum lumea nu prea mai are apetit la dialog, fiecare îşi afirmă o anumită poziţie şi şi-o impune într-un fel sau altul. Apoi, pluralismul acestor idei, care s-a născut atunci, în cadrul CPUN, dădea culoare tuturor confruntărilor. Limbajul ţinea de ţinuta oamenilor, ţinuta intelectuală a oamenilor”, a mai spus Iliescu.