Interpelări în Camera Deputaţilor privind fetuşii avortaţi, şcolile fără săli de sport şi manuscrisele lui Blaga

Interpelările deputaţilor au teme diverse, de la ce se întâmplă cu fetuşii umani avortaţi în sistemul sanitar, situaţia şcolilor fără săli de sport, cardul de sănătate, industriile culturale şi până la manuscrisele lui Blaga, Sadoveanu, Maiorescu. Unele au primit răspuns, altele încă îl aşteaptă.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Interpelări în Camera Deputaţilor privind fetuşii avortaţi, şcolile fără săli de sport şi manuscrisele lui Blaga

Interpelări în Camera Deputaţilor privind fetuşii avortaţi, şcolile fără săli de sport şi manuscrisele lui Blaga (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Deputatul PNL Diana Tuşa a cerut lămuriri de la ministrul Sănătăţii legate de regimul fetuşilor umani avortaţi în sistemul sanitar din România, arătând că în Marea Britanie s-a recunoscut faptul că mii de cadavre de fetuşi avortaţi au fost folosite în instituţiile sanitare de stat pe post de combustibil în sistemele de încălzire.

"În Marea Britanie, Ministrul Sănătăţii a recunoscut veridicitatea unei anchete jurnalistice care a dezvăluit că mii de cadrave ale fetuşilor avortaţi (prin avort indus sau spontan) au fost folosite în instituţii sanitare de stat pe post de combustibil în sistemele de încălzire centralizată, împreună cu deşeurile medicale.Care este regimul care sunt supuse cadavrele fetuşilor umani avortaţi în sistemul de sănătate românesc? Conform căror dispoziţii şi acte normative se execută aceste proceduri ( este vorba despre regulamente interne, de dispoziţii ale conducerilor spitalelor, de ordine de ministru sau de acte de rang superior)? Aceste reglementări sunt unitare în sistemul public şi în cel privat?", a menţionat Diana Tuşa.

Ministrul Sănătăţii Nicoale Bănicioiu a trimis un răspus în scris în care a explicat faptul că "fetuşii sunt incluşi în categoria deşeurilor anatomo-patologice, considerate infecţioase".

"În conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale, fetuşii sunt incluşi în categoria deşeurilor anatomo-patologice care constau în fragmente din organe şi organe umane, parţi anatomice, lichide organice, material biopsic, rezultat din blocurile operatorii din chirurgie şi obstretică (fetuşi, placente etc), parţi anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, recipiente pentru sânge şi sânge etc. Toate aceste deşeuri sunt considerate infecţioase şi sunt incluse în categoria 18 01 03 (deşeuri ale căror colectare şi eliminare face obiectul unor măsuri speciale privind prevenirea infecţiilor - încadrate ca deşeuri periculoase). Prezentul act normativ se aplică unităţilor sanitare publice sau private, cu paturi sau fără paturi, care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii umane şi care produc deşeuri", a precizat ministrul Sănătăţii.

De altfel, recent, conducerea Maternităţii "Cuza Vodă” din Iaşi a cerut schimbarea legislaţiei privind avorturile din România, după ce o femeie de 30 de ani, din Bacău, a cerut ca fătul de 22 de săptămâni, neviabil, să îi fie dat pentru înhumare, deşi legea şi protocolul spitalului prevedeau că acesta trebuia incinerat.

Deputatul PPDD Ştefan Dalca a vrut să ştie, printr-o interpelare, despre contractul unic, la nivel naţional, pentru alimenatrea cu carburanţi pentru întregul parc de ambulanţe din România, în timp ce deputatul PC Paul Dumbrăveanu s-a interesat de situaţia cardurilor de sănătate şi utilizarea lor la nivel naţional.

"Reforma de informatizare a sistemului din sănătate prinde aripi, dovadă fiind faptul că în 19 septembrie au fost eliberate 12,5 milioane de carduri de sănătate ce urmează să fie livrate prin poştă asiguraţilor. Cu toate acestea, în momentul de faţă, aceste carduri se dovedesc inutile, în condiţiile în care niciun cabinet medical, policlinică ori spital, nu deţine un cititor de carduri de sănătate, motivul invocat fiind cel al lipsei subvenţionării a sumei necesare pentru achiziţionarea unui asemenea aparat", a precizat Dumbrăveanu.

Colegul său de partid, deputatul PC Ioan Dumitru a solicitat informaţii privind situaţia şcolilor fără sală şi teren de sport, pornind de la cazul unei eleve care s-a accidentat la cap, în timpul orei de sport desfăşurate pe holul şcolii. Ministerul Educaţiei Naţionale a evitat să dea date în acest sens, dar a precizat "deziderate" şi faptul că autorităţile locale poartă responsabilitatea contractării şi finanţării lucrării de investiţii pentru unităţile de învăţământ.

Un deputat PSD s-a arătat interesat producţia de cărţi şi de cinematografie.

Deputatul PSD Violeta Tudorie a cerut cifre legate de industriile culturale şi creative (ICC) din România (cinematografie, artele spectacolului, producţia şi piaţa cărţii), arătând că, potrivit datelor UE, în 2012 ICC au contribuit cu 4,2% la PIB-ul de la nivelul UE şi asigurau locuri de muncă pentru 7 milioane de persoane, fără a primi încă un răspuns.

Raluca Turcan, deputat PNL, a deplâns într-o interpelare adresată ministerului Culturii "situaţia dramatică a manuscriselor tuturor personalităţilor culturii române, care se aflau în posesia fostului Muzeu Naţional al Literaturii Române şi care sunt acum depuse la casa Scânteii. "Menţionez că manuscrisele lui Blaga, Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol sunt pe hârtie, deci există foarte multe şanse ca aceastea să se piardă, să se altereze sau să se şteargă cerneala de pe hârtie, motiv pentru care este nevoie de condiţii moderne de conservare, în special pentru că acestea nu pot fi reconstituite", a explicat Turcan.

Ea a solicitat ministerului Culturii , fără a primi încă răspuns, să analizeze posibilitatea de a transfera aceste documente la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, "unde condiţiile de păstrare pentru cărţile vechi de sute de ani par, de departe, a fi cele mai bune".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici