- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Antonescu: Nu am nevoie de o garanţie scrisă cu PSD că prezidenţiabilul va fi din PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că nu are nevoie de o garanţie scrisă, în acordul cu PSD, că viitorul prezidenţiabil va fi membru al PNL, menţionând că această poziţie se câştigă şi nu este una "de algoritm".
Reporter: De ce aţi acordat totuşi PC 21 de locuri eligibile, în protocol - 12 la Cameră şi 9 la Senat - şi totodată domnul Dan Voiculescu a preluat şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului?
Crin Antonescu: Domnul Dan Voiculescu a preluat vicepreşedinţia Senatului pentru că ni s-a părut firesc să mergem pe status-quo. Dan Voiculescu era vicepreşedinte al Senatului atunci când aparţinea grupului PSD, chiar dacă grupul PSD este mult mai mare decât grupul PNL actualmente şi mi s-a părut că nu avem niciun motiv să nu păstrăm această stare de lucruri în momentul în care Dan Voiculescu s-a alăturat, împreună cu alţi doi colegi, grupului nostru. În ceea ce priveşte cele 12, respectiv 9 locuri pe care noi le-am discutat şi le-am garantat conservatorilor, le-am acordat pentru că va fi de unde, pentru că PNL va avea un număr confortabil de parlamentari la următoarele alegeri şi pentru că PC a produs până acum parlamentari pe care eu şi cei mai mulţi dintre colegii mei îi apreciem din toate punctele de vedere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Reporter: Nu e o disproporţie, totuşi?
Crin Antonescu: Între ce şi ce?
Reporter: Electoral vorbind, între ceea ce reprezintă acum PC, PNL şi PSD şi ceea ce vor obţine conservatorii după alegeri, în urma protocolului? Se pare că PC obţine cel mai mult.
Crin Antonescu: Depinde la ce raportaţi.
Reporter: La scorul electoral.
Crin Antonescu: La care scor electoral? PC a participat până acum numai în alianţe la alegerile parlamentare.
Reporter: Dar e cotat ca un partid cu 8%, să zicem. PNL ajunge la douăzeci şi ceva la sută.
Crin Antonescu: Da. PC va avea 21 de parlamentari cu toţii şi PNL poate să aibă binişor peste 100 de parlamentari sau pe acolo. Nu în felul acesta putem să facem acum socotelile. Însă eu cred că, indiferent sub ce formă vom participa la viitoarele alegeri, în această alianţă care se preconizează, sau chiar dacă am fi participat doar împreună cu PC, am fi avut un scor care să permită acest partaj cu conservatorii.
Reporter: Alianţa cu PC a fost criticată de mai mulţi colegi liberali, iar unul dintre ei este Călin Popescu Tăriceanu, care spune că PNL-PC e pretenţios numită construcţie politică şi că nu împărtăşeşte unele dintre atitudinile dumneavoastră manifestate la încheierea acestei alianţe.
Crin Antonescu: Este dreptul domnului Tăriceanu şi n-aş avea nimic de adăugat, dacă nu doriţi să intraţi în amănunte. Este o apreciere. E dreptul domniei sale. Respect dreptul fiecăruia la astfel de aprecieri.
Reporter: Totuşi, a mai spus domnul Tăriceanu că această alianţă cu PC este o eroare de tactică politică, o greşeală pe termen lung.
Crin Antonescu: Asta crede domnul Tăriceanu. Eu cred altceva. Partidul, într-o zdrobitoare majoritate, a crezut altceva. Rămâne să ne anunţe domnul Tăriceanu când se încheie termenul lung sau când este scadenţa acestui termen lung şi să vedem atunci cine a avut dreptate. Nu-i cu supărare.
Reporter: De ce e nevoie de o alianţă înscrisă la tribunal cu PSD? Vă temeţi de o anumită trădare la un moment dat?
Crin Antonescu: Nu, nu ne temem de o anumită trădare pentru că, în paranteză fie spus, trădarea, din partea oricui ar veni, poate să survină şi când ai acte la tribunal. Este vorba însă de sistemul constituţional şi electoral din România care are nişte prevederi constituţionale precise pentru cazul în care un partid sau o coaliţie de partide au obţinut mai mult de 50% în alegerile parlamentare. Ori, principalul scop din punct de vedere electoral este acesta - de a constitui o formaţiune, o alianţă care să aibă şanse dintre cele mai serioase să depăşească 50% plus unu, ceea ce niciunul dintre partide, luat separat, nu putea să spere foarte realist.
Reporter: Alegerile parlamentare sunt în 2012, ori încheiaţi alianţa juridică sâmbătă. Pare o anumită grabă. De ce?
Crin Antonescu: Este o anumită grabă pentru că România are pierderi în toate sensurile, dintre cele mai serioase, cu fiecare zi care trece sub administrarea de către această putere coruptă, clientelară, mafiotă şi profund incompetentă. Românii, cei mai mulţi dintre ei, o duc din ce în ce mai greu. Sunt afectaţi în fiecare zi de faptele acestui Guvern, acestui preşedinte, acestei majorităţi şi, ca atare, este urgent pentru ţară să punem capăt cât mai repede acestei guvernări. Am mai spus şi în cursul lui 2010: noi, ca partide, putem să aşteptăm destul de liniştiţi scadenţa electorală, putem să contabilizăm puncte în sondaje, putem să pregătim sacul pentru voturi în 2012.
Există însă, fără să patetizăm, români care nu mai apucă 2012, la propriu. Şi obligaţia noastră este să încercăm să facem acum ceva pentru ei. Constituirea unui astfel de bloc politic major - e practic cea mai mare construcţie, dacă asta nu i se pare pretenţios încă o dată domnului Tăriceanu, cea mai mare construcţie politică de până acum, din 1990, construcţie politică şi electorală, cea mai mare coaliţie care s-a constituit - şi noi contăm pe faptul că ea va avea şi un impact psihologic în scena politică, asupra altor formaţiuni, asupra altor parlamentari. Mizăm pe asta, nu ascund deloc. Pe de altă parte, nu e vorba numai de alegerile din 2012 sau de când vor fi ele. Este vorba despre faptul că acest acord politic nu e făcut doar în vederea schimbării actualei puteri şi în vederea câştigătii alegerilor următoare. Este un acord mai amplu, care are un termen neobişnuit de lung pentru o alianţă, până la graniţa anului 2020, şi care angajează nişte obiective consensuale pe durată medie şi lungă, obiective ambiţioase, care pot să stârnească şi vor stârni, bineînţeles, neîncrederea multora, după toate câte le-au păţit şi le-am păţit în aceşti 20 de ani, dar pe care noi ni le asumăm şi pentru care trebuie foarte multă forţă, soliditate şi trebuie consens, inclusiv de natură doctrinară dreapta-stânga.
Reporter: Cum se va numi alianţa? Ce siglă va avea?
Crin Antonescu: Asta este mai puţin important. Fondul chestiunii este cum va funcţiona această alinaţă, ce program are ea şi care este voinţa politică şi capacitatea ei de a urmări acest program. Nu ştiu, acum când vorbim, cum se va numi. Nu vă pot spune pentru că am lăsat ca oficial acest lucru să fie comunicat peste două zile, când sper că acordul se va semna. Nu e nimic ieşit din comun, nu e titlul unui roman. Suntem în politică şi nu în poetică.
Reporter: Alianţele - cea cu PC şi cea viitoare, cu PSD - nu sunt alianţe care să fi pornit de jos, de la membri, ci de sus, de la lideri. Vă veţi asuma eventualul eşec, dacă alianţa viitoare va pierde parlamentarele sau localele, depunându-vă mandatul?
Crin Antonescu: Da. Fără niciun fel de ezitare. În legătură cu faptul că unele lucruri pornesc de sus, de la lideri, aş comenta, cu caracter de generalitate, că de asta există lideri. În cazul în speţă trebuie să spun că eu, înainte de a mă pronunţa măcar despre oportunitatea unei asemena ipoteze politice, am discutat cu suficient de mulţi responsabili din PNL ca să pot spune că nu a fost de această dată o iniţiativă personală, a mea, ca lider, ca preşedinte al PNL. Alianţa cu PC a fost o operaţiune mai rapidă din necesităţi tactice şi aş putea spune că rapiditatea cu care această operaţiune a fost executată şi-a atins scopul şi a avut efecte benefice. Nu a fost nici ea nicidecum nedemocratică sau nestatutară sau pe lângă Statut. S-au parcurs - repede, ce e drept - dar s-au parcurs toate etapele pe care Statutul le impunea. Şi discuţia despre o asemenea posibilitate era purtată cu mulţi colegi de-ai mei, preşedinţi de organizaţii, colegi din conducerea partidului, parlamentari, de mai multă vreme. În ceea ce priveşte marea coaliţie, cea cu PSD, este una pe care o discut zi de zi de trei săptămâni şi mai bine încoace şi aş putea spune acum că am discutat cu toţi preşedinţii de organizaţii din ţară, cu toţi parlamentarii, cu toţi membrii conducerii centrale, în discuţii personale, tete-a-tete, cu aproape fiecare dintre ei, cu cei mai mulţi dintre ei în orice caz.
Reporter: În acest moment, disidenţa din PNL - şi mă refer la câţiva foşti lideri, Tăriceanu, Ludovic Orban sau Varujan Vosganian, Adriana Săftoiu şi ceilalţi câţiva liberali care se opun acestor alianţe - constituie o ameninţare la adresa dumneavoastră sau a alianţei cu PSD?
Crin Antonescu: Nu constituie nici o ameninţare la adresa mea, nici la adresa alianţei cu PSD. De altfel, dintre cei pe care i-aţi enumerat, lideri au fost şi încă sunt domnul Tăriceanu - da, domnul Vosganian - da, domnul Orban - da. Doamna Săftoiu este parlamentar, ceea ce este una dintre cele mai înalte demnităţi într-o democraţie, dar lider al PNL nu a fost niciodată. Nu-i asociaţi, că sunteţi nedrepţi faţă de domnul Tăriceanu, de exemplu. Nu-i asociaţi aici. Dar domnul Tăriceanu, domnul Vosganian sunt oameni care sunt de acord, pe cât am discutat şi pe cât de altfel au şi declarat public, cu ideea acestei alianţe.
N-aş numi neapărat disidenţă, deşi mie mi-e un termen simpatic, faptul că Ludovic Orban - părerea domniei sale deocamdată o cunosc, deocamdată e singulară, nu e mai puţin importantă - nu e de acord cu această alianţă. Pot să vă mai adaug eu: senatorul Raymond Luca nu e de acord cu această alianţă. Vom avea o şedinţă, o întrunire oficială, din care nu vom face, nici măcar de această dată, o simplă formalitate, şi vom vedea acolo exact câţi sunt pentru, câţi sunt contra. Dar asta nu înseamnă că persoana mea, poziţia mea sau alianţa sunt puse în pericol. În România ce-i care ne pun în pericol pe toţi, şi pe mine deopotrivă, şi pe domnul Tăriceanu, şi pe atâţia cetăţeni care doresc să trăiască într-un stat democratic şi cât de cât prosper, sunt domnul Băsescu şi clica sa. Între noi nu ne punem în pericol.
Reporter: Voiam să vă întreb dacă până în momentul de faţă aţi făcut sondaje de opinie, simulări, să vedeţi exact care este părerea electoratului vivazi de viitoarea alianţă cu PSD şi să vă întreb ce faceţi dacă această opinie nu e una favorabilă alianţei?
Crin Antonescu: Pot să vă spun că, nu într-o măsură suficientă, dar nişte cercetări am făcut deja şi susţinerea electoratului liberal pentru o asemenea variantă este surprinzător de mare pentru mine. Eu mă aşteptam, eram pregătit pentru un grad mai mare de reticenţă. Compatibilitatea celor două electorate, din dreapta şi din stânga, dinspre liberali şi dinspre PSD, pentru o asemenea construcţie în situaţia politică din România este una foarte ridicată. Sigur că asta nu garantează nimic. Dacă, după constituirea alianţei, noi vom face ceea ce trebuie, ceea ce aşteaptă oamenii, dacă vom fi clari, hotărâţi, convingători, evident că această bună plecare nu va fi ratată. Pe de altă parte, depinde foarte mult de evoluţia noastră după ce alianţa se constituie.
Dacă răspunsul liberalilor ar fi fost altul sau dacă cercetările ulterioare vor indica un grad mai mare de rezervă al alegătorilor PNL tradiţionali, iarăşi nu este nicio nenorocire, este datoria noastră, a liderilor partidului, a comunicatorilor partidului să explicăm, atâta vreme cât credem în justeţea deciziei noastre, şi credem, că prin această mişcare politică PNL nu renunţă la nimic din identitatea sa istorică, doctrinară, juridică, nu încalcă în niciun fel şi în nicio măsură angajamentele sale fundamentale şi tradiţionale cu alegătorii şi cu susţinătorii.
Noi n-am avut niciodată, deşi viaţa ne-a pus mulţi ani în confruntare cu PSD, noi n-am avut niciodată un angajament de principiu să ne batem cu PSD orice s-ar întâmpla în această ţară. Noi am avut un angajament funadamental să ne batem cu autoritarismul, cu cei care nu respectă statul de drept, să ne batem cu clientelismul politic, cu cei care înţeleg greu şi nu pun în practică atunci când guvernează, principiile economiei de piaţă, respectul faţă de proprietate, încurajarea întreprinzătorilor şi antreprenorilor în general, cu cei care se lasă greu convinşi de faptul că vemurile de dinainte de '89 au trecut. Astăzi, din păcate, cei care ne guvernează fac în mult mai mare măsură aceste lucruri, chiar decât le-a făcut PSD atunci când a fost la putere.
Nu există nicio garanţie că atunci când vom veni la putere în locul lor nu vor fi divergenţe sau probleme între noi şi PSD. Nu există nicio garanţie, dar există multe temeiuri de speranţă, şi există o voinţă sinceră, şi la noi, şi la actualii lideri ai PSD, pot să dau mărturie pentru asta, să facem o construcţie într-adevăr orientată către viitor. Şi va ţine iarăşi de noi sau de cei care vor conduce partidele acestea când ele vor ajunge la putere împreună, va ţine de noi să ne impunem în primul rând nouă respectarea acestor angajamente, ceea ce înseamnă că vom avea de-a face cu un alt PSD, şi chiar cu un PNL în bună măsură reformat, schimbat în bine.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: