- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Antonescu: Nu am nevoie de o garanţie scrisă cu PSD că prezidenţiabilul va fi din PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că nu are nevoie de o garanţie scrisă, în acordul cu PSD, că viitorul prezidenţiabil va fi membru al PNL, menţionând că această poziţie se câştigă şi nu este una "de algoritm".
Reporter: Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu estimează că această Alianţă PSD-ACD ar obţine un scor agregat de 40%, fiind o "centură de castitate" şi pentru PNL şi pentru PSD. Cum comentaţi aceste afirmaţii?
Crin Antonescu: 40% este un scor foarte mare. E un scor enorm. Vă amintesc că în niciun partid în România, de la FSN-ul de tristă amintire, n-a depăşit 40%, n-a atins 40%, nici marele PSD în 2000 sau 2004, nici Alianţa D.A., nici PD din 2008 n-au atins scorul de 40%, aşa încât dacă domnul Lăzăroiu spune că vom face doar 40%, înseamnă că e speriat. Iar cu "centurile de castitate" nu ştiu. Astea sunt nişte giumbuşlucuri, nişte metafore, la care domnia sa şi cu şeful care lucrează, atunci când vorbeşte de FMI, centuri de siguranţă, centuri de castitate, se pricep.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Reporter: Care sunt perspectivele ca noua alianţă, cea cu PSD, să preia guvernarea şi un scenariu în care noua alianţă obţine sub 50% la parlamentare PNL va rămâne în opoziţie?
Crin Antonescu: Posibilitatea ca această Alianţă să preia guvernarea este una destul de însemnată, este principala speranţă cu care am precipitat încheierea ei. Da, este foarte posibil, ca în sfârşitul lunii martie, sau până în sfârşitul lunii martie, lucrul ăsta să se întâmple. Nu e sigur, nu am garanţii pentru asta, nu pot să spun că aşa va fi, dar îmi doresc acest lucru şi el este posibil. Dacă iau ipoteza dumneavoastră teoretică, la alegerile parlamentare, atunci când vor fi ele, această alianţă ar obţine sub 50%, înseamnă că altcineva obţine peste 50%, înseamnă că domnul Băsescu face din nou jocuri şi construieşte majorităţi, dincolo de ceea ce a votat sau nu electoratul, iar principiul PNL, şi al meu în orice caz ca lider al său, este că, dacă această construcţie pe care noi o facem nu reuşeşte să vină la putere, trebuie să rămânem în opoziţie. Nu sărim în barca altui partid sau altei alianţe de dragul de a fi la guvernare.
Reporter: Nu pot să nu vă întreb de ce aţi avansat termenul de martie?
Crin Antonescu: Am avansat termenul cel mai optimist, cel mai rapid, în care, din punct de vedere practic, s-ar putea întâmpla asta.
Reporter: Cum?
Crin Antonescu: Foarte bine. Printr-o schimbare a majorităţii, care se poate produce, fie prin trecerea, prin plecarea unui partid, UDMR de exemplu din actuala majoritate parlamentară, fie prin trecerea unui număr de parlamentari din PD sau din alte partide în opoziţie. Asta se poate întâmpla teoretic. La sfârşitul lunii februarie, UDMR are un congres. Nu sunt, din punctul meu de vedere, temeiuri să afirmăm că la acel congres UDMR va decide dacă continuă să guverneze încă un an şi jumătate cu domnul Boc, după care nu ştiu în orice orizont de timp se va mai putea vorbi de UDMR, sau doreşte de pe acum să scutească România de un an şi jumătate de chin şi să-şi asigure o guvernare de cel puţin şase ani. Nu ştiu dacă ei vor lua la congres decizia, dar teoretic, după acest congres, în luna martie, s-ar putea limpezi nişte lucruri în această privinţă. Nu spun că e aşa, nu spun că am informaţii că asta se va întâmpla, pur şi simplu construiesc o ipoteză teoretică şi dau termenul cel mai rapid la care s-ar putea produce asta.
Reporter: Aş apela la intuiţia dumneavoastră de om politic, în ce măsură credeţi că în martie sau în preajma lunii respective s-ar putea întâmpla unul din cele două lucruri - UDMR să treacă în partea asta sau să treacă un anumit grup de parlamentari?
Crin Antonescu: Eu cred că, dacă am discuta numai de raţiuni politice, de conştiinţă politică, de decizii pur politice, acest lucru ar fi foarte probabil. Nu mai e o chestiune de intuiţie, pentru că intuiţia survine acolo unde nu sunt informaţii, iar răspunsul la întrebarea asta sau evaluarea se face cu informaţii. Eu nu am exact în acest moment informaţia în ce măsură instrumentele de presiune, de şantaj ale domnului Băsescu şi acoliţilor săi sunt suficient de puternice în UDMR, ca să o spun clar, pentru a determina o decizie, nu pe temeiuri raţionale sau de evaluare politică, ci pe cu totul alte temeiuri. Nu pot să-mi dau seama şi de aceea n-am nici eu răspunsul la întrebare. Aştept cu foarte mult interes.
Reporter: De ce faceţi o relaţie de determinism între schimbarea majorităţii, preluarea majorităţii de către dumneavoastră şi preluarea automată a guvernării?
Crin Antonescu: Nu e automată, e doar foarte probabilă, pentru că în momentul în care se schimbă majoritatea, ea se schimbă pentru că cineva, fie UDMR, fie ipoteticele 20-30 de personalităţi, de parlamentari, înţeleg că nu se mai poate cauţiona politica dezastruoasă a domnilor Băsescu şi Boc, din niciun punct de vedere. Şi dacă nu mai poţi cauţiona această politică şi dacă părăseşti această majoritate, acest Guvern, înseamnă că a doua zi trebuie să ai o alternativă şi alternativa nu poate fi decât intrarea într-o majoritate cu această alianţă pe care noi o construim, ceea ce înseamnă că vom avea noi majoritate şi că noi vom putea impune un Guvern.
Reporter: Şi permierul până la urmă tot Traian Băsescu îl desemnează.
Crin Antonescu: Premierul este desemnat de Traian Băsescu în sensul în care Constituţia ne vorbeşte. Nu este oricare dintre cetăţenii români pe care doreşte domnul Traian Băsescu să-l pună premier. Nu poate domnul Traian Băsescu - ştiu că susţine asta, ştiu că există o întreagă curte de constituţionalişti, de filosofi, de eseişti, chiar de jurnalişti, care au lăsat-o aşa, "pune Băsescu pe cine vrea". Nu, nu poate chiar aşa. Nu poate să-şi pună şoferul. Sigur, l-a pus pe domnul Boc, ceea ce poate e mai grav, dar domnul Boc era totuşi preşedintele unui partid care făcea parte dintr-o majoritate parlamentară.
Preşedintele României, conform Constituţiei, desemnează premierul după consultări cu grupurile politice din Parlament, consultări pe care le face nu ca să le informeze ce s-a hotărât dânsul între timp, ci ca să constate unde există şi dacă există o majoritate parlamentară a cărei expresie este premierul desemnat. Dacă domnul Băsescu va dovedi că nu împărtăşeşte această filosofie constituţională şi de fapt nu respectă încă o dată litera Constituţiei, sigur că se poate vorbi cu aceeaşi majoritate, de suspendare, şi iacătă, încă o dată, cu mare voioşie cred, ne întoarcem la popor, vorba domniei sale.
Reporter: În această ipoteză, noua alianţă care se va semna sâmbătă, are un candidat de premier? De unde va fi, de la PNL, de la PSD sau de la PC?
Crin Antonescu: Păi, în momentul respectiv, dacă lucrurile se vor precipita în această privinţă, evident că suntem pregătiţi. În acel moment se desemnează şi candidatul la Preşedinţie şi, în mod implicit, partea care desemnează premierul, partea respectivă, că e vorba de PSD, că e vorba de Alianţă (ACD - n.r.) îşi ia decizii, mă rog, prin mecanismele sale decide cine este propunerea de premier, şi întreaga coaliţie îl susţine.
Reporter: Mergând către alegerile din 2012 s-ar putea să mai apară o piedică, şi anume ideea că actuala majoritate politică ar putea să schimbe sistemul electoral. Ce faceţi atunci cu aceste alianţe încheiate cu PC şi PSD?
Crin Antonescu: Alianţa pe care noi o construim este categoric capabilă să câştige alegerile în orice sistem electoral în care se numără voturi corect, în care nu se fură cu milioanele de voturi. Indiferet, dacă ar rămâne până în 2012 la putere, ceea ce ar fi un dezastru, încă o dată o spun, nu pentru alianţă, ci pentru toată România, şi indiferent că ar impune legea electorală cum i-ar conveni Partidului Democrat şi domnului Băsescu, alianţa va câştiga aceste alegeri. Dacă însă este vorba de poziţia noastră faţă de sistemul electoral, noi suntem, am mai spus-o, pentru un sistem electoral cât mai just, cât mai reprezentativ şi care să lege alesul de alegători, în sensul unei responsabilităţi directe. Şi atunci sigur că suntem pentru votul uninominal, suntem pentru două tururi la primari şi la ceea ce mai comportă un astfel de tip de alegere.
Reporter: În acest moment, în ce relaţii vă aflaţi cu Traian Băsescu? Excludeţi categoric un scenariu care să implice o colaborare a PNL cu PDL pe viitor?
Crin Antonescu: Eu nu mă aflu în alte relaţii decât ştiţi cu preşedintele Traian Băsescu. Este practic o comunicare, fie şi instituţională, suspendată, din motivele pe care le-am explicat atunci când am luat decizia de a nu mai merge la consultările cu preşedintele, cu excepţia cazurilor limită pe care le prevede Constituţia. Nu am o relaţie personală de niciun fel, în afara acestei relaţii oficiale, cu domnul Traian Băsescu şi nici nu doresc să deschid una.
Dacă exclud (o colaborare pe viitor între PNL şi PDL - n.r.)? Nu, nu o exclud. Ceea ce exclud eu este posibilitatea ca un Partid Naţional Liberal al cărui preşedinte sunt eu să colaboreze cu PDL. Teoretic, se poate colabora cu PDL, cu condiţia să nu mai fie Crin Antonescu preşedinte, ceea ce un partid are oricând la dispoziţie, atâta vreme cât este democratic, şi PNL este, încă o dată o spun fără niciun fel de ezitare, cel mai democratic partid din România, în ciuda discuţiilor, mai în glumă, mai în serios, despre "mici" sau "mari dictatori". Pe de altă parte, dacă mă întrebaţi şi dacă mă puneţi să fac o estimare, nu văd cine ar putea fi preşedintele PNL sau nu văd cine ar putea fi în conducerea PNL, alţii decât mine, care să dorească o colaborare cu PDL. Eu cred că nimeni.
Reporter: Deci PDL e nefrecventabil pentru PNL?
Crin Antonescu: Pentru PNL, pentru mine în orice caz, este nefrecventabil. Teoretic v-am spus că există şi posibilitatea asta, cred că practic nu.
Reporter: În anul 2009 aţi avut o "colaborare electorală", dacă pot spune aşa, cu Mircea Geoană, care pe vremea aceea era preşedintele PSD...
Crin Antonescu: Da.
Reporter: Voiam să vă întrebăm care este rolul lui Mircea Geoană în perspectiva alianţei cu PSD?
Crin Antonescu: Mircea Geoană e preşedintele Senatului. Despre situaţia sau poziţia sau raporturile lui Mircea Geaonă în interiorul conducerii PSD nu ştiu prea multe şi nu e oricum treaba mea. Nu avem la nivelul acordului de alianţă prevederi pentru Mircea Geoană, cum nu avem nici pentru Crin Antonescu sau pentru Victor Ponta sau pentru alţi oameni din cele două partide. Din punctul meu de vedere, relaţia cu Mircea Geoană, şi pe parcursul acelui tur doi în care l-am susţinut, şi după aceea şi până în prezent, a fost o relaţie corectă şi sper să rămână aşa.
Reporter: Asta înseamnă că nu i-aţi reproşat că a pierdut alegerile prezidenţiale?
Crin Antonescu: Nu, în niciun caz nu i-am reproşat, pentru că nu poţi să-i reproşezi unui om, în astfel de situaţii, decât lucruri de care se face vinovat. Eu am trecut în bună măsură prin tensiunea unei campanii prezidenţiale, ca şi Mircea Geoană, ştiu cât de greu este. Ştiu că oricâţi oameni te-ar susţine, sunt momente când te simţi şi, de fapt, rămâi singur, şi cum am convingerea că domnul Mircea Geoană şi-a dorit să câştige, că a făcut ce îi stătea în putinţă să câştige, nu are niciun rost să-i reproşez ceva. Pot să mă gândesc să le reproşez unora dintre cei care l-am susţinut că n-am făcut tot ce puteam face, ştiu cu precizie personaje publice care au făcut nişte prostii enorme, care l-au costat pe candidatul Mircea Geoană, deşi nu i-a pus el să le facă, şi nu îmi foloseşte la nimic să-mi aduc aminte de ele, să le inventariez sau să le reproşez.
Reporter: Consideraţi că este încheiată cariera lui Mircea Geoană sau îi rezervaţi un rol politic important în viitor?
Crin Antonescu: Nu e treaba mea să rezerv roluri politice cuiva. Eu cred că viitorul politic al lui Mircea Geoană depinde în mare măsură de Mircea Geoană. Eu cred că despre un om, la vârsta domniei sale, cu experienţa şi anvergura politică a domniei sale, nu puteam vorbi deloc de o carieră încheiată, dar asta nu ţine în niciun fel de mine. Poate că nu ţine doar de Mircea Geoană, dar în niciun caz nu ţine de mine.
Reporter: Aţi fi preferat să negociaţi această alianţă cu Mircea Geoană sau vă înţelegeţi mai bine cu Victor Ponta?
Crin Antonescu: Pot spune, deşi ăsta poate să pară un non-răspuns şi să creeze insatisfacţii jurnaliştilor, pot să spun că m-am înţeles bine cu amândoi, că e greu de comparat între cele două ipostaze şi situaţii în care eu am negociat sau am discutat cu ei. Până la urmă cu Mircea Geoană nu a fost vorba de o discuţie atât de amplă şi cu o miză atât de mare cum ar fi o coaliţie politică şi electorală între PNL şi PSD. A fost vorba, până la urmă, de o situaţie, dacă nu banală, curentă în viaţa politică - un tur doi în care trebuie să decizi susţinerea unui candidat care oricum e altul decât al partidului tău, oricum e un adversar politic.
Alegerea n-a fost deloc grea pentru mine, oricât ar fi comentat-o unii şi alţii, binevoitori, aş face-o fără ezitare şi a doua oară, şi partidul, ca şi cea mai mare parte dintre alegătorii care mi-au dat votul în turul I, au şi urmat-o de altfel fără să trebuiască să fac eu foarte multe eforturi să-i conving. Era cumva la mintea cocoşului, pentru cine se lămurise ce pericol reprezintă al doilea mandat al lui Traian Băsescu, şi a fost o preţiozitate să te gândeşti că nu poţi să votezi pe cineva care e din PSD, atunci când erai conştient că asta înseamnă să laşi pe cineva ca Băsescu preşedinte. Dar e dreptul fiecărui alegător, cei mai mulţi însă au gândit, cum am gândit şi eu, situaţia respectivă.
Cu Victor Ponta e cu totul altă situaţie, şi trebuie să spun tot ca pe un fapt cât se poate de pozitiv, că relaţia mea cu Victor Ponta - care nu a fost niciodată tensionată cum li s-a părut unora în plan personal, cum li s-a părut unora, absolut deloc -, a câştigat foarte mult în conţinut în această lună, în care noi am dedicat practic cea mai mare parte din timpul şi energia noastră construirii acestui proiect. Nu pot să spun "finalizării", pentru că el abia începe. Şi cred că mult din relaţia noastră personală, întărită pe parcursul acestei perioade, a ajutat să ajungem mai repede şi mai bine decât probabil speram, şi unul şi altul, la acest rezultat.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: