- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Cezar Preda: Unul care spunea "pleacă piticule de aici" e în primii zece pe moţiunea lui Boc
Cezar Preda declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că un lider judeţean ce i-a spus lui Boc "pleacă piticule de aici, lasă-ne dracului în pace" era apoi în primii zece semnatari ai moţiunii acestuia şi a criticat prestaţia lui Emil Boc ca şef al Guvernului, care nu are curaj să ia singur decizii.
Rep.: În cazul în care ar câştiga Vasile Blaga preşedinţia, şefia partidului, credeţi că s-ar ajunge la o scindare? Cei care îl susţin acum pe Emil Boc ar putea pleca, după părerea dumneavoastră?
C.P.: Îmi pot permite să vorbesc despre echipa în care sunt acum în interiorul partidului şi am spus că nu pleacă. Nu-mi pot permite să le citesc gândurile celorlalţi, dar eu cred că nu vor pleca nici ei dacă iubesc acest partid, dacă s-au ataşat toţi de acest partid. Una este să vezi un şef de organizaţie care spune, când am fost toţi la Vila Lac: "Pleacă piticule de aici, lasă-ne dracului în pace!" şi pe urmă să-l văd în primele zece semnături în susţinerea lui Emil Boc, pe considerentul "domn'e, nu vreau să mă cert cu preşedintele".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Nu ştiu dacă omul ăla iubeşte partidul atât de tare în condiţiile în care va ieşi Vasile Blaga sau se va duce la Vasile Blaga şi va spune "eu pe tine te-am iubit de fapt şi toată organizaţia să ştii că cu tine a votat. Mi-a fost frică de ce-a zis preşedintele şi eu m-am dus şi am semnat la Emil Boc".
Sunt mulţi care atunci când vorbeşti cu ei între patru ochi spun ceva. Au semnat pentru Emil Boc, şi este foarte corect şi sunt colegii noştri şi ţin la ei, la toţi, au semnat pentru Emil Boc miniştrii din Cabinet. Era normal până la urmă. Dar, miniştrii trebuie să plece acum o lună de zile în campanie pentru partid. E corect? Nu credeţi că miniştrii trebuie să lucreze aici şi să-şi facă treaba la sânge pentru România? Ce să spună miniştrii ăia în teritoriu? "Domn'e, ştiţi, eu sunt prieten cu Emil Boc, dar nu sunt prieten cu Vasile Blaga". Este o chestiune care îi frământă, eu îi văd, vorbesc cu ei, cu miniştrii, şi ei zic "Băi, suntem într-o situaţie... stăm la Palatul Victoria, ne ducem în teritoriu şi ce să le spunem la ăia?".
Eu voi propune organizaţiei de Buzău ca amândouă moţiunile să fie acceptate, aşa e corect. (...)
Rep.: Am înţeles că au fost unele nemulţumiri legate de faptul că premierul Emil Boc s-a întâlnit la Vila Lac 1 cu o parte dintre parlamentarii PDL, susţinătorii dânsului.
C.P.: Am auzit şi eu. Acum, vă spun că atunci când a fost să ne întâlnim cu preşedinţii de organizaţie, ne-am întâlnit la Vila Lac şi, ştiţi foarte bine, aţi aflat, a venit şi domnul preşedinte, am avut discuţia asta. Acum, faptul că o parte dintre parlamentari se întâlnesc cu premierul la Vila Lac, asta e treaba premierului. Dar are în Modrogan un sediu foarte mare unde are şi biroul domniei sale. Ne reîntâlnim tot în Modrogan, unde are Vasile Blaga birou. Cred că este suficient de mare Modroganul ca să ne întâlnim acolo. Dar, dacă domnia sa a considerat că la Vila Lac este mai atractiv, e problema domniei lui. Că se întâlneşte cu o parte dintre parlamentari la Vila Lac, până la urmă e primul-ministru şi ca prim-ministru decide că aceea e locaţia unde să se întâlnească.
Acum, ceea ce crede fiecare membru de partid e părerea lui. Dacă mă întrebaţi pe mine, corect cred că e să se întâlnească în Modrogan, acolo e sediul nostru, acolo stăm. L-am văzut şi aseară (pe premier - n.r.) - "domn'e, eu nu discut probleme decât în interiorul partidului şi este o problemă a noastră internă". Păi, dacă e o problemă a noastră internă, trebuie să se desfăşoare, până se depune moţiunea, în Modrogan, acolo noi avem sediul. Dar până la urmă, face ce vrea.
Rep.: Recunoaşteţi faptul că spuneţi lucrurilor pe nume, că sunteţi mai direct şi din punctul acesta de vedere v-aţi atras unele critici uneori. Credeţi, după părerea dumneavoastră, că preşedintele Traian Băsescu se teme de Vasile Blaga, în cazul în care Vasile Blaga ar deveni preşedinte al partidului? Se teme că ar putea pierde partidul?
C.P.: Părerea mea sinceră este că Traian Băsescu nu se teme de nimic. Traian Băsescu nu are oameni sau instituţii sau, până la urmă, formaţiuni politice de care să se teamă. Un om care s-a călit într-o bătălie bătându-se cu toată lumea, un om care a fost suspendat de clasa politică românească şi a revenit în funcţia de preşedinte nu se teme de un om. Iar relaţia domniei sale cu Vasile Blaga este una foarte corectă.
Vreau să vă spun că şi sprijinul pe care l-a dat către premier, care a debalansat puţin lupta aceasta, care nu mai e o luptă egală, e inegală când preşedintele României care a rămas încă în percepţia PD-ului factorul de echilibru şi promotorul acestui liant, acestui partid, a dezechilibrat acest lucru, însă îl înţeleg. Când îţi iei un partener în 2004, pe Emil Boc, şi îl duci în toate bătăliile şi ţi-a fost fidel, nici adversarii lui Traian Băsescu nu pot să nege o anumită conduită corectă faţă de omul care ţi-a stat alături. Îl bagi pe Emil Boc în cea mai neagră perioadă a României, când orice om se sinucide politic, şi după ce ţi-ai făcut treaba cu el renunţi la el.
Din punctul ăsta de vedere, eu l-am înţeles pe preşedinte că a dat sprijinul lui Emil Boc, mai mult decât ar fi fost Vasile Blaga. Dar asta nu slăbeşte şansele lui Vasile Blaga. Vasile Blaga a fost şi este şi acum partener cu Traian Băsescu. Dacă Vasile Blaga câştigă, toată echipa asta, echipa care va ieşi în frunte cu Vasile Blaga, va fi partenerul lui Traian Băsescu. Orice om din partid nu poate să-i reproşeze lui Traian Băsescu că nu l-a susţinut pe Emil Boc şi din interiorul partidului aşa cum l-a susţinut să fie prim-ministru de atâtea ori.
Vasile Blaga este partenerul lui Traian Băsescu, noi suntem partenerii lui Traian Băsescu în reforma statului. Că ne certăm noi, că ne mai ciondănim, că ne mai trage de ureche, câteodată ne şi jigneşte, nicio problemă. Depinde cât de bărbat eşti, cum poţi să-i răspunzi, care-i limita de bun simţ pentru a-i răspunde unui preşedinte al României, vocabularul pe care-l foloseşti. Sunt replici care se dau, mici poziţionări care se fac, şi mergem mai departe. La anumite poziţionări poate să se supere şi mie nu-mi convine de multe ori ceea ce face Traian Băsescu, dar e treaba domniei sale, e responsabilitatea domniei sale. Cred că nici domniei sale nu-i convin multe lucruri pe care le fac eu sau alţi colegi de-ai mei, dar e mai neproductiv când îi reproşăm noi preşedintelui decât dacă ne reproşează preşedintele nouă (...)
Rep.: Ce aveţi dumneavoastră să-i reproşaţi preşedintelui Traian Băsescu?
C.P.: Nu am ce să-i reproşez domnului preşedinte, pentru că nu sunt eu în măsură să-i reproşez până la urmă modul domniei sale de a fi. Ştiţi, e o vorbă: fiecare om se arată exact cum este şi comportamentul lui îl arată în fiecare zi cum este. Important e să-l cunoşti, să-l simţi, să vezi dacă ceea ce face are un sens. Poate şi reacţiile mele, şi nu numai ale mele, poate şi ale celorlalţi subalterni ai mei nu întotdeauna sunt cele mai bune, dacă ei cunosc corect ceea ce au de făcut.
Cred că lipsa asta de comunicare şi faptul că s-a enclavizat de câţiva ani comunicarea preşedintelui numai cu anumiţi lideri a făcut ca reacţia altor lideri sau cu reprezentanţi ai PDL să fie pe o anumită problemă sau în afara problemei şi atunci a stârnit mânie. Dacă era o comunicare mai corectă, mai largă, "domnule, ăsta-i obiectivul, aşa facem, eşti de acord, facem împreună"... Ştiţi, aveam o colegă care a spus: "Băi, Cezare, hai totuşi să mergem pe flerul preşedintelui". Eu vreau să vă spun, cu toată dragostea pe care o am faţă de oricine, nu se merge în asemenea situaţii numai cu fler. Trebuie şi o chestiune de argumente foarte solide şi cred că ori nu le-am avut eu, ori nu am avut răbdare să le văd, reacţiile au ieşit.
Rep.: Optaţi pentru schimbarea denumirii partidului şi a siglei PDL? Ar trebui să se renunţe la culoarea portocalie?
C.P.: Eu, dacă am fost membru al PD, am intrat în politică cu trandafirul ăsta şi pe piept şi în inimă şi cu "Verde înrourat". Asta este. Nu mai este reprezentantiv pentru spaţiul de dreapta, pentru spaţiul creştin-democrat popular în care suntem, cu toate acţiunile noastre politice şi cu mesajul politic şi cu doctrina noastră politică. Trebuie schimbat şi asta nu este o schimbare de dragul de a uita lumea PDL şi să nu mai înjure PDL şi să înjure altceva, nu. Trebuie adaptate, iar chestiunea că prin modul în care a fost făcută legea partidelor când s-a făcut partidul din '90 încoace, faptul că noi n-am putut să trecem la partidul popular pentru că era luat de altcineva, de n-a auzit nimeni cine e partidul popular dare înscris la Tribunal şi trebuie să cumperi un asemenea brand, ceea ce este o inerţie, ne face pe noi acum să bâjbâim.
Noi trebuia să trecem la Partidul Popular din moment în care am intrat la populari. Noi trebuie să fim populari şi cu asta basta. Acum nu vedeţi că toată lumea e liberală în ţara asta: Uniunea Socială e liberală, Partidul Democrat e liberal. Mi se pare o chestie care pur şi simpu a înnebunit lumea, numai de dragul de a mai păstra unii de colo, unii de colo, să fie şi la noi şi la voi, în condiţiile în care te superi pe unii să poţi să treci de la voi la noi, că suntem liberali. Pentru că avem şi liberali, nu contează că pleci de colo,colo pentru că, dom'ne, mă regăsesc.
PDL, Partidul Popular care va fi sau Partidul Popular Democrat sau cum i-om zice, trebuie să fie clar, care-şi defineşte prin moţiunile care se prezintă orientarea clară. Şi aici, am văzut că eraţi foarte curioasă de nume (numele moţiunii lui Blaga - n.r.), nu pot să vă dau numele, luni se va lansa, este o moţiune populară a lui Vasile Blaga. Cred în schimbarea numelui, am văzut şi chestiuni că nu e timpul, nu e momentul, e prea târziu.
Rep.: După dumneavoastră, e timpul, e momentul?
C.P.: Părerea mea personală este că este timpul, este tot timpul de pe lume când în faţa cetăţeanului te prezinţi ca om credibil şi cu măsuri credibile pe care cetăţeanul le agreează. Nu contează cum te numeşti, el te vede bine, şi un an e suficient să te duci la cetăţean cu o echipă, cu un nume, cu un program de măsuri. Asta cu amânatul mi se pare iarăşi o slăbiciune în a fi un partid hotărât care ia decizii.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Citește mai departe: