- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.04.2019, 07:47)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU | Dorel Căprar: Nu cred că este bine să punem în faţa stabilităţii NATO o altă construcţie
Dorel Gheorghe Căprar, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a declarat, cu privire la posibilitatea înfiinţării unei armate europene, că nu este constructiv să pui în faţa unei structuri precum NATO o creaţie despre care nu se ştie dacă va fi funcţională.
Urmărește
1022 afișări
"Nu întotdeauna partenerii ne recunosc la adevărata noastră valoare şi să ştiţi că nu am precupeţit niciodată nici un efort să spun celor care nu înţeleg şi aici mă refer la unii ambasadori care ne dau lecţii şi la alţi reprezentanţi ai unor state prietene din Uniunea Europeană că România şi românii sunt egali, sunt membrii ai UE, la fel cum sunt şi armatele noastre în NATO", a declarat Dorel Căprar.
Legat de posibilitatea înfiinţării unei armate europene, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor spune: "Dacă aceste discuţii sunt constructive nu are nimeni nici o problemă. Eu cred că NATO, având în vedere că are atâţia ani şi atâtea lucruri bune făcute până în acest moment, poate în continuare să fie un suport şi o umbrelă protectoare pentru toate ţările din NATO (...) nu cred că este bine să punem în faţa unei stabilităţi, să îi zic aşa, creată sub umbrela NATO, o altă creaţie nouă care nu ştim exact dacă va fi de bun augur sau nu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Redăm integral interviul acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării de către Dorel Căprar:
MEDIAFAX: Cât de important este mesajul transmis de experţi americani, în cadrul conferinţei Monitorul Apărării, şi anume că Statele Unite rămâne în alianţa NATO, NATO este aici să ne apere?
Dorel Căprar: Mesajul este unul pozitiv, important. Eu aş veni cu câteva completări. Într-adevăr NATO este aici să ne apere, dar NATO ne apără în primul rând prin Armata României, prin capabilităţile Armatei României, prin eficienţa Armatei României şi prin interoperabilitatea Armatei României cu celelalte armate NATO.
MEDIAFAX: Sunteţi reprezentant al comisiei de apărare, spuneţi-mi ce face acest for pentru o bună relaţionare cu NATO?
Dorel Căprar: În primul rând suntem interesaţi, în afară de activitate legislativă, să cunoaştem cât mai mult din ce se întâmplă în domeniul securităţii şi apărării şi ordinii publice. Comisia de apărare are sub umbrela protectoare, să îi zic aşa metaforic, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, ORNIS, SPP şi STS. Legat de NATO, noi am avut mai multe activităţi în acest moment, am vizitat NATO la Bruxelles de vreo 3 ori, am avut întâlniri cu reprezentanţi ai NATO, am avut o conferinţă organizată la Bucureşti în legătură cu NATO. Suntem implicaţi într-un proiect, zic eu, de viitor şi mă refer la poliţia de stabilitate NATO, este un concept noi la nivel de jandarmerie europeană, acolo unde carabinierii italieni deţin rolul principal, iar jandarmeria română are un rol extraordinar de important. Se discută despre acest concept, un concept nou, un concept care dacă va reuşi să primească consensul celor reprezentanţi în NATO, va fi de bun augur pentru suportul armatelor, dacă se va întâmpla undeva un conflict. Rolul acestei poliţii de stabilitate NATO este de a asigura după intervenţia armatei, stabilitatea în ţările respective şi recâştigarea independenţei şi punerea pe un trend normal al instituţiilor statului respectiv.
MEDIAFAX: Uniunea Europeană şi NATO sunt două structuri complementare sau sunt două structuri care la un moment dat pot intra în competiţie pe domenii cum ar fi securitatea?
Dorel Căprar: Din punctul meu de vedere sunt complementare. România este un actor important atât în Uniunea Europeană cât şi în NATO. Din punctul meu de vedere cred că România îşi face treaba bine, îşi îndeplineşte toate obligaţiile, atât pentru UE cât şi pentru NATO. Nu întotdeauna partenerii ne recunosc la adevărata noastră valoare şi să ştiţi că nu am precupeţit niciodată nici un efort să spun celor care nu înţeleg şi aici mă refer la unii ambasadori care ne dau lecţii şi la alţi reprezentanţi ai unor state prietene din Uniunea Europeană că România şi românii sunt egali, sunt membrii ai UE, la fel cum sunt şi armatele noastre în NATO.
Faptul că se discută în acest moment de o armată europeană, se discută de un fond european pentru apărare, faptul că se discută că anumite forţe ale Europei sunt mult mai importante decât America şi umbrela NATO poate fi de bun augur pe de o parte şi negativ pe de altă parte. Dacă aceste discuţii sunt constructive nu are nimeni nici o problemă. Eu cred că NATO, având în vedere că are atâţia ani şi atâtea lucruri bune făcute până în acest moment, poate în continuare să fie un suport şi o umbrelă protectoare pentru toate ţările din NATO şi nu numai şi vă spun de ce şi nu numai: săptămâna trecută am participat la un exerciţiu la Cincu, un exerciţiu care era bazat pe medicina operaţională militară acolo unde au participat 34 de ţări, deci mai mult decât prezenţa în NATO, acolo unde medicii militari din aceste ţări au făcut lucruri fenomenale la acest exerciţiu şi vreau să felicit pe această cale medicii militari din România care eu zic că au dat clasă multor naţiuni care se cred mult mai importante şi mai puternice decât România.
Şi cred că asemenea lucruri sunt foarte importante de a fi cunoscute de opinia publică, că NATO nu protejează doar membrii NATO ci şi pe ceilalţi din zonele respective. România este un jucător important, poziţia geostrategică a României este una extraordinar de importantă, atât pentru NATO cât şi pentru Uniunea Europeană şi eu cred că orice discuţie în contradictoriu, cum că armata europeană ar fi mai importantă decât o armată NATO, că ar trebuie să fie separată, nu cred că este normală şi corectă. Am auzit omologi de ai mei din ţările Uniunii Europene care spuneau că „ce vor americanii, ei au doar câteva tipuri de avioane, Europa are 20 şi ceva. Ce vor americanii că au doar câteva tipuri de nave militare şi noi în Europa avem câteva zeci, portavioane şi aşa mai departe”. Făceau comparaţie între ce au americanii şi ce au câteva ţări producătoare din Uniunea Europeană. Este bine să se facă aceste comparaţii pentru a le cunoaşte, dar nu cred că este bine să punem în faţa unei stabilităţi, să îi zic aşa, creată sub umbrela NATO o altă creaţie nouă pe care nu ştim exact dacă va fi de bun augur sau nu.
Într-adevăr bani sunt necesari în acel fond de dezvoltare, dar eu mi-aş dori ca acei bani să fie infuzaţi în toate industriile de apărare, nu doar în unele industrii de apărare din UE. Şi bineînţeles aici mă refer la industria de apărare din România, pe care obligatoriu trebuie să o sprijinim cu toţii, să o revigorăm şi vă spun un lucru, la comisia de apărare am avut şi o să avem foarte multe discuţii pe acest subiect. Industria de apărare i-a chemat pe toţi actorii şi aici mă refer la producătorii privaţi, producătorii statului, Ministerul Economiei, Ministerul Apărării, toate structurile din cadrul apărării securităţii şi siguranţei naţionale pentru a discuta care sunt paşii de urmat legislativ, cât şi din punct de vedere al creşterii producţiei, al dezvoltării educaţiei în acest domeniu pentru că România a fost un jucător foarte important în trecut. Şi de ce nu putem să rămânem sau să redevenim ce am fost.
În momentul de faţă ingineri români lucrează în fabrici în alte ţări şi aici mă refer de exemplu la Israel acolo unde am participat în vizita la mai multe fabrici unde am întâlnit ingineri români. Şi în primul rând în industria aeronautică, noi avem o experienţă extraordinară în industria aeronautică. Noi putem, pe lângă ce avem în momentul de faţă şi aici mă refer la fabrica de la Craiova, de la Bacău, Romaero de la Bucureşti, să dezvoltăm această industrie, să o dezvoltăm pentru că este necesară atât pe partea civilă cât şi pe partea militară. Dar aproape de fiecare dată interoperabilitatea între civili şi militari este una absolut normală şi până la urmă asigură o stabilitate a statului respectiv care înţelege acest lucru.
Noi, eu zic că noi la comisia de apărare am înţeles acest lucru, încercăm să fim un suport şi un liant între jucătorii respectivi pentru a-i pune la masă, pentru a-i obliga să aibă poziţii şi pentru a îi încuraja să vină cu idei şi cu soluţii atât pe partea legislativă şi nu numai. Facem conferinţe, prezentăm diferite sisteme, lecţii învăţate, invităm din străinătate, mergem să discutăm cu cei care cunosc şi cred că toate aceste lucruri la un moment dat vor fi plus valoare pentru apărare, pentru siguranţă, pentru educaţia din apărare şi până la urmă pentru cetăţeanul României pentru că pe noi asta ne interesează în primul şi primul rând.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Tăriceanu: Nu cred că se că se poate vorbi despre o lipsă de curaj a lui Toader. A luat decizia să o revoce pe Kovesi/ Ce spune despre posibilitatea de numire a noilor miniştri fără semnătura lui Iohannis
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe