- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.10.2011, 20:49)
- Florin Ciolac ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Geoană: Iliescu are o problemă cu orice alt lider PSD în afară de el însuşi - VIDEO
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, declară, într-un interviu pentru agenţia MEDIAFAX, că preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, are o problemă în a accepta orice alt lider al partidului în afară de el însuşi, fiind vorba despre "răutate adunată în timp".
Urmărește
2021 afișări
Reporter:Dumneavoastră sunteţi solidar cu Victor Ponta, dar el nu pare să fie solidar cu dumneavoastră. Lansează destul de multe atacuri la adresa dumneavoastră. Recent a vorbit despre presupuşi ofiţeri acoperiţi din PSD care ar fi trecut la UNPR, sugerând că aceştia erau în partid în timpul mandatului dumneavoastră, când el nu era la putere. Ştiţi de ofiţeri acoperiţi care să fi fost în PSD?
Mircea Geoană: Nu ştiu, nu este meseria mea. Dacă altcineva are experienţă în zona ofiţerilor acoperiţi, acela nu sunt eu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Reporter: Cum credeţi că arată acum PSD, cu un an înaintea alegerilor parlamentare, când principalele voci publcie par a fi domnul Ion Iliescu, domnul Adrian Năstase, domnul Miron Mitrea?
Mircea Geoană:: PSD reprezintă mai mult decât vocile unor lideri mai vechi sau mai noi. Baza partidului sunt sutele de mii de activişti şi militanţi, miile de primari, electoratul de milioane de oameni. Lucrurile stau în unele zone bine şi foarte bine, există o mare mobilizare şi dorinţă de victorie, dar sunt şi zone în care sunt frământări cu privire la negocierile din USL, care trebuie rezolvate cât mai rapid pentru că nu fac bine moralului şi stării de spirit. Dar sunt zone în care opinia publică aşteaptă răspunsuri concrete la adevărata agendă a cetăţeanului, care nu este cearta de la televizor dintre politicieni, ci ţine de lucruri ca slujbe, salarii, subvenţia la căldură. Mai este încă de muncit pentru a aduce PSD la forma maximă de campanie. Depinde de starea de spirit de la baza partidului. La vârf sunt personajele pe care le cunoaştem, fiecare poate să judece cât de mult aduce în coşul comun al partidului. Eu sunt deschis, dacă este nevoie de mine pentru a pune umărul serios, pe bază de respect reciproc, acordat unui fost preşedinte de partid, aşa cum le-am acordat eu lui Năstase şi Iliescu, fără să fiu neapărat de acord cu ei. Nu a existat Consiliu Naţional sau Congres la care Adrian Năstase sau Ion Iliescu să nu fie invitaţi la cuvânt, indiferent dacă ştiam că Iliescu mai bagă o cotită, mai bagă o strâmbă, un mic accent care să provoace deliciul presei sau o mică rumoare în sală. Sper să fie destulă înţelepciune în sensul acesta.
Reporter: Această înţelepciune, cel puţin public, se lasă aşteptată. De aproape un an de zile mesajele pe care le dau liderii actuali par a înclina spre varianta că nu au nevoie de dumneavoastră. Sunteţi pregătit să urmaţi modelul Sorin Oprescu, cu o candidatură independentă la parlamentare şi, apoi, la prezidenţiale?
Mircea Geoană:: Spre deosebire de Sorin Oprescu, eu am fost preşedintele acestui partid. Eu regret şi acum că s-a lăsat încurajat de anumite voci, în principal de domnul Iliescu, şi după o competiţie onestă la conducerea partidului şi după ce l-am ajutat să devină preşedintele PSD Bucureşti, a ales să plece din partid. Nu ştiu de ce, a fost o greşeală şi cred că ar fi fost mai bine pentru partid dacă ar fi fost lângă noi. Cred că sfatul pe care l-a primit şi decizia luată au fost precipitate.
Dar eu am fost preşedintele PSD. Ce este aceea candidatură independentă? Sunt senator PSD, voi candida sub sigla partidului nostru şi sunt convins că în colegiul de la Dăbuleni voi găsi sprijin şi afecţiune.
Reporter: Iar la alegerile prezidenţiale? Aţi renunţat la ideea de a candida în 2014?
Mircea Geoană:: Când ştii că de fapt ai câştigat alegerile şi numărătoarea a arătat că ai câştigat la nivelul ţării, evident că rămâne o opţiune deschisă. Dar este devreme să vorbim de prezidenţiale, pentru că mai înainte avem un hop decisiv, un macaz, anul viitor. Cred că imediat după alegerile parlamentare şi formarea Guvernului se va intra deja în pregătirea lui 2014, influenţa lui Traian Băsescu va scădea dramatic şi atunci vom stabili ce e de făcut. După modelul socialiştilor francez şi american, la sugestia mea în Statutul PSD a fost inclusă la modalitatea de desemnare a candidatului la preşedinţie o competiţie internă. Ar fi o ocazie extraordinară pentru partid să arate o altă faţă, altă deschidere şi ar fi benefic. Eu sunt convins că viitorul preşedinte al României poate fi un social-democrat.
Reporter: Chiar şi în condiţiile în care, deocamdată, în USL PSD dă premierul iar PNL candidatul la prezidenţiale?
Mircea Geoană:: Asta nu înseamnă că nu poate fi un candidat social-democrat la preşedinţie.
Reporter: Să revenim la Sorin Oprescu. Credeţi că ar fi fost mai bine pentru PSD să fi avut candidat propriu? Îl ajută pe Oprescu susţinerea USL? Ajută USL faptul că îl susţine pe Oprescu?
Mircea Geoană:: Pe Sorin Oprescu clar îl avantajează. Neavând un contracandidat din partea USL îi uşurează sarcina mult, pentru că are de luptat cu candidaţi de la PDL, care nu cred că mai au vreo şansă de a mai câştiga vreodată Bucureştiul, sau alte partide care nu au tracţiunea USL. Deci Oprescu este marele câştigător al acestui aranjament, pentru că, practic, nu are concurenţă. Dacă USL avea un candidat, atunci Oprescu avea o mare problemă. Pentru USL este o soluţie convenavbilă în acest moment, în condiţiile în care nu pare să apară un candidat suficient de robust şi acceptat de toate cele trei părţi. Pe fond, absenţa unui candidat USL este un minus pentru noi, iar Oprescu este câştigător net în această ecuaţie.
Reporter: Cum vedeţi situaţia economică a ţării, după revizuirea drastică a prognozei de creştere economică şi înainte cu puţin timp de vizita delegaţiei FMI, BM şi a Comisiei Europene. Pe ce credeţi că ar trebui să se concentreze Guvernul în perspectiva lui 2012?
Mircea Geoană:: Cred că nu mai este un mister că acum modelul bazat exclusiv pe austeritate nu conduce la succes. Reducerea de prognoză economică din partea BERD - şi cred că nici FMI nu va fi departe - va pune o presiune imensă în 2012 pe buget şi pe populaţie. Nu ştiu dacă vor fi măsuri suplimentare de austeritate, dar diferenţa de creştere economică se traduce în încă aproape trei miliarde de euro care să fie economisiţi anul viitor. De la investiţii, de la social, de undeva trebuie luate.
Dar adevărata problemă, şi vreau ca la vizita reprezentanţilor FMI, BM şi Comisiei Europene să spun lucrurile mai tranşant, este faptul că sistemul politic este parazitat de actuala putere încât tot ce înseamnă resursă activă, care ar trebui să meargă spre investiţii, este dirijată exclusiv către firme de casă doritoare şi capabile să finanţeze campaniile electorale viitoare. Este un cancer care suge bruma de măduvă sănătoasă pe care economia o mai are. Este un cancer care se generalizează, iar cazul de la ANOFM este un format micro al unei realităţi generalizate. Tot ce ţine de funcţii publice este politizat, taxat şi toate contractele publice se duc către firme de casă. Pe faimoasa măsură 322 pentru modernizarea satului românesc, au fost declarate eligibile cam 600 de proiecte şi s-au consumat banii europeni respectivi. S-a încercat suplimentarea fondurilor la Bruxelles, iar Guvernul spune că doreşte să continue acest program, alocând câteva miliarde de euro, însă din banii publici, şi de fapt creează un plan în care sunt exclusiv drumuri judeţene, exclusiv în primăriile PDL, UNPR şi UDMR. Este o formă de deturnare de fonduri pe scară mare care nu poate fi tolerată. Asta este problema centrală, modul mafiot în care se organizează puterea politică în jurul banului public. Iar obligaţia opoziţiei nu este doar de a da o simplă formulă de guvernare, ci de a schimba ADN-ul modului de a face politică. FMI vorbeşte de risipă în companiile de stat, unde este o puşculiţă doldora din care se îndestulează clasa politică, iar când noi cerem populaţiei sacrificu după sacrificiu şi nu venim cu măsuri reale de stimulare a economiei, înseamnă că cei care se uită la noi se prefac că nu văd o parte importantă a ecuaţiei, faptul că banii pentru investiţii sunt parazitaţi sistematic de o putere politică care face bani pentru campanie".
(Interviu realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe