- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.04.2014, 21:12)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU - Hoyt Yee: Oficialii să dea un exemplu societăţii privind respectarea statului de drept
Oficialii şi diplomaţii trebuie să dea un exemplu societăţii despre ce înseamnă statul de drept, independenţa justiţiei şi a mass-media, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Hoyt Lee, adjunctul Victoriei Nuland, subliniind importanţa unor standarde înalte privind conduita oficialilor.
Urmărește
1193 afișări
Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, s-a aflat, marţi, la Bucureşti în cadrul unei vizite de rutină în regiune.
Oficialul american s-a întâlnit cu membri ai Administraţiei Prezidenţiale, cu mai mulţi lideri politici şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a discuta aspecte referitoare la relaţiile bilaterale, relaţiile economice, situaţia din Ucraina, dar şi despre statul de drept.
Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Hoyt Yee a declarat că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului şi a principiului că nimeni nu este mai presus de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Întrebat dacă a discutat cu oficialii români despre legea care permite primarilor să-şi delege responsabilităţile, diplomatul a precizat că nu a abordat legi individuale, dar a discutat despre importanţa statului de drept.
"Nu am discutat despre legi individuale în timpul vizitei mele. Legislaţia aflată în curs de adoptare nu a fost parte a discuţiilor mele. În general am discutat despre importanţa statului de drept şi cred că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului, a principiului că nimeni nu este deasupra legii, că legea se aplică tuturor în mod egal şi că este important pentru oficiali să dea un exemplu pentru restul societăţii", a precizat Hoyt Yee.
"Fie aici, fie în SUA, diplomaţii, oficialii trebuie să arate calea, să arate societăţii ce înseamnă să respecţi statul de drept, ce înseamnă să respecţi independenţa judiciară şi independenţa mass-media", a mai spus adjunctul Victoriei Nuland.
Totodată, Yee a subliniat faptul că ţările din Europa Centrală şi de Est au nevoie de instituţii puternice pentru a nu fi vulnerabile la tipul de acţiuni derulate în prezent de Rusia în Ucraina.
Hoyt Yee este asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, din septembrie 2013. Între 2010 şi 2013, Yee a fost adjunctul misiunii diplomatice a SUA din Croaţia. În perioada 2006-2009, a fost Consul general la Salonic, Grecia. Hoyt Yee a activat şi la Kabul, Afganistan, în cadrul Provincial Reconstruction Teams (PRT), între 2009 şi 2010. În perioada 1996-1999 a activat la Cartierul General al NATO, ca director adjunct al biroului Secretarului general al Alianţei, Javier Solana.
Prezentăm integral interviul acordat de Hoyt Yee agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Care este scopul vizitei în România?
Hoyt Yee: Sunt în România pentru consultări de rutină cu interlocutorii mei de la Bucureşti. Ieri (luni - n.r.) am fost în Sofia, Bulgaria, şi de aici mă voi duce la Berlin. Înainte am fost şi la Bruxelles, unde am avut câteva întâlniri. Sunt aici pentru a afla mai multe despre situaţia din România. Au trecut peste 15 ani de când am fost aici prima dată şi una dintre ţările pe care trebuie să le urmăresc - ca parte a activităţii mele în cadrul Departamentului de Stat - este România şi această regiune.
Rep.: Puteţi să-mi spuneţi ceva despre întrevederile avute?
H.Y.: Da, m-am întâlnit cu membri ai Administraţiei Prezidenţiale, m-am întâlnit cu societatea civilă, cu oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe pentru a discuta despre relaţiile bilaterale şi despre unele aspecte de interes comun. Bineînţeles, am discutat despre situaţia din Ucraina, despre îngrijorările noastre privind evoluţia situaţiei de acolo, precum şi despre alte domenii de cooperare: NATO, interesul nostru privind legături economice mai apropiate, am discutat despre Balcani, despre o varietate de subiecte importante pe agenda noastră de politică externă.
Rep.: Referitor la Ucraina, SUA au anunţat ieri (luni - n.r.) noi sancţiuni împotriva oficialilor ruşi şi companii. Este al treilea set de sancţiuni. Credeţi că aceste sancţiuni vor avea un impact mai mare decât precedentele?
H.Y.: Cu siguranţă sperăm că diplomaţia va putea găsi o soluţie la acţiunile agresive ale Rusiei care au destabilizat Ucraina şi au creat tensiuni în Ucraina, şi că acţiunile întreprinse împreună cu partenerii europeni vor avea succes în dezescaladarea tensiunilor. Am încercat cu sancţiuni, cu îngheţarea bunurilor persoanelor apropiate de Guvernul rus, care sunt asociate cu măsurile pe care Moscova le-a întreprins în Ucraina, iar acum împotriva unor companii ruse deţinute de persoane apropiate de Guvernul rus şi care au legătură cu acţiunile Rusiei în Ucraina. Sperăm foarte mult că aceste sancţiuni vor convinge Rusia să schimbe macazul, să-şi respecte angajamentele asumate la Geneva, în urmă cu 10-11 zile, pentru a convinge fracţiunile proruse din Ucraina să părăsească clădirile pe care le ocupă în prezent, să elibereze ostaticii OSCE şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Suntem hotărâţi să punem presiune asupra Rusiei pentru a-i arăta că avem intenţii serioase în a ne asigura că îşi va respecta angajamentele potrivit legislaţiei internaţionale, obligaţiile pe care şi le-a luat la Geneva şi înainte.
Rep.: Credeţi că şi Moldova este în pericol din cauza acţiunilor Rusiei?
H.Y.: Credem că este important că întreaga comunitate internaţională şi în special UE, împreună cu SUA, cu alte ţări sunt determinate în acţiunile lor şi sunt decise să ia măsuri pentru a pune presiune asupra Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale în Ucraina şi să nu continue acţiunile care au un efect destabilizator asupra Ucrainei. Credem că este important să facem asta nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga regiune. Credem că este important să arătăm Rusiei că întreaga comunitatea internaţională este unită, că suntem împreună, SUA şi UE în primul rând, pentru a rezista la acest tip de acţiuni.
Rep.: Revenind la România, asistentul secretarului de stat, Victoria Nuland, a declarat recent că "o corupţie omniprezentă (...) s-a infiltrat în fiecare aspect al politicii, economiei şi sistemului social din Ucraina de prea mult timp". De asemenea, secretarul de Stat Kerry a vorbit despre interesele oligarhilor care-şi folosesc banii şi influenţa pentru a cumpăra politicieni şi instituţiile media şi pentru a slăbi independenţa justiţiei în multe părţi din Europa Centrală şi de Est. Se referea secretarul de Stat Kerry şi la România printre aceste "multe părţi" din Europa Centrală şi de Est?
H.Y.: Secretarul de stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că secretarul de stat, Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina. Credem că este important ca ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar asupra statului. Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina.
Rep.: Aţi discutat aceste aspecte cu autorităţile şi oficialii români?
H.Y.: Discutăm cu toţi aliaţii noştri, credem că nu doar în această parte a Europei, ci în întreaga Europă trebuie să căutăm modalităţi de a întări capacitatea noastră de a lupta împotriva crimei organizate, a corupţiei astfel încât să avem instituţii mai puternice. Este important pentru NATO ca Alianţă ca ţările membre să fie puternice, sănătoase, să aibă capacitatea de a acţiona împreună, fără a fi vulnerabile la acest tip de acţiuni pe care Rusia le întreprinde în Ucraina sau, în general, la corupţie şi crimă organizată.
Rep.: Vorbind de corupţie, avem mulţi primari acuzaţi de conflict de interese. Dar, potrivit unei legi noi, ei vor putea să-şi delege responsabilităţile şi conflictul de interese va dispărea. Aţi discutat despre această lege? Care este poziţia SUA faţă de această nouă lege?
H.Y.: Nu am discutat despre legi individuale în timpul vizitei mele. În mod evident, legislaţia aflată în curs de adoptare nu a fost parte a discuţiilor mele. În general am discutat despre importanţa statului de drept şi cred că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului, a principiului că nimeni nu este deasupra legii, că legea se aplică tuturor în mod egal şi că este important pentru oficiali să dea un exemplu pentru restul societăţii. Fie aici, fie în SUA, diplomaţii, oficialii trebuie să arate calea, să arate societăţii ce înseamnă să respecţi statul de drept, ce înseamnă să respecţi independenţa judiciară şi independenţa mass-media.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe