Video INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: „Liviu Dragnea nu va fi condamnat”/ Despre dosarul Revoluţiei: „Este o nemernicie să-l numeşti aşa. Aveam şi noi o revoluţie. Nu mai avem”

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu va fi condamnat de instanţa supremă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. La emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a lansat mai multe scenarii legate de sentinţa liderului PSD.

Urmărește
4999 afișări

„Plec de la premisa că şi în cazul lui Liviu Dragnea a fost un aranjament politic. Este greu dacă vine unul fără probleme penale să-l înhaţe acum”, a explicat Ion Cristoiu motivul pentru care sistemul şi Klaus Iohannis ar fi interesaţi ca liderul PSD să nu fie condamnat. El a adăugat că în acest moment Liviu Dragnea este o povară pentru PSD.

„În acel moment dacă vrei să păstrezi acest partid jos, atunci îl ţii pe Dragnea. Adică îl salvezi de la puşcărie”, a subliniat Ion Cristoiu.

Jurnalistul spune că dacă Liviu Dragnea scapă de condamnare, atunci liderul PSD va trece la restructurarea Guvernului prin care îl va elimina nu numai pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ci şi de premierul Viorica Dăncilă.

“Admiţând că Liviu Dragnea scapă acum prin decizia, nu a CCR, prin decizia Înaltei Curţi, avem momentul 26 mai. Dacă la europarlamentare partidul condus de Dragnea câştigă peste aşteptări şi peste sondaje, în acel moment Dragnea e pe cai mari şi dă douăzeci de Viorica Dăncilă afară”, a afirmat Ion Cristoiu.

Jurnalistul declară că între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au apărut tensiuni generate de relaţia de putere. Pe de altă parte, dacă Liviu Dragnea va fi condamnat, Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca locul său la conducerea PSD să fi luat chiar de Viorica Dăncilă, care ar putea fi şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

Despre dosarul Revoluţiei, Ion Cristoiu a spus că „este o nemernicie” să-l numeşti astfel, ci mai degrabă dosarul diversiunii teroriste deoarece nu a existat nici un terorist. “Principala victimă acestui dosar trimis în pripă, pentru că domnul Lazăr a vrut să scape de acuzaţiile privind trecutul său de procuror, este Petre Roman”, a punctat Ion Cristoiu. În opinia sa, preşedintele Iohannis este complice la această afacere pentru că este vorba despre un dosar prin care nu s-a dorit aflarea adevărului, ci unul politic, folosit împotriva PSD.

Redăm interviul integral

Monica Mihai: Iată subiectele săptămânii, dosarul revoluţiei, completurile de 3, avem Tudorel Toader şi epopeea, dacă pleacă sau mai rămâne în guvern, România în ecuaţia BREXIT – SUA – Israel şi la finalul emisiunii vom discuta şi despre topul săptămânal al politicienilor. Haideţi să începem cu primul subiect şi anume Dosarul Revoluţiei, poate unul din cele mai aşteptate dosare din România post decembristă. După  30 de ani dosarul a fost trimis în judecată. A fost până la urmă decembrie 1989 o revoluţie sau o lovitură de stat?

Ion Cristoiu: Primul lucru pe care trebuie să îl remarc este faptul  că acest titlul de dosar este impropriu în raport cu  conţinutul.

Monica Mihai: Cum ar fi trebuit să se numească?

Ion Cristoiu: Conţinutul,  şi jignitor pentru cei care susţin teza revoluţiei în decembrie, ca să înţelegeţi cum ar trebui să se numească scurt, chiar în domeniul ăsta sunt doctor, adică în materie de... Am scris cărţi, am luat interviuri, inclusiv i-am luat ultimul interviu dat de Generalul Stănculescu, era la închisoare, ca să fac o paranteză, la B1, a venit direct de la închisoare şi ultimul lui interviu şi în direct şi, ar trebui repus acel interviu, pentru că am discutat despre procesul Ceauşescu.Şi l-am pus să facă avionul de hârtie pe care îl face, şi mi l-a făcut în timpul emisiunii şi mi l-a trimis în timpul emisiunii, e o secvenţă unică, ştiţi că el făcea un avion de hârtie în timp ce, în timpul procesului. Bun, evenimentele din decembrie că aşa le-am denumit în totdeauna care s-au petrecut între 15-25 decembrie, procesul şi executarea soţilor Ceauşescu are 2 etape. Până pe 22 la prânz când pleacă Nicolae Ceauşescu şi toate datele de istorie arată că el când s-a urcat în elicopter l-a urcat Stănculescu, era deja arestat, adică a fost o poveste cu el rătăcind prin România. Adică el nu ştia, i s-a spus de către Stănculescu, vă duce elicopterul ăsta...

Monica Mihai: Într-un loc sigur?

Ion Cristoiu: Nu, la Târgovişte, de unde să veniţi cu trupe. El s-a iluzionat atunci, dar el deja era reţinut. Dovadă că domnul Caramitru a şi anunţat la televizor la vreo oră că Nicolae Ceauşescu a fost reţinut. Din acel moment până pe 25, deci până la prânz când a plecat Nicolae Ceauşescu cu elicopterul - repetând o imagine a ambasadorului american care pleacă din Seul, exact e o imagine clasică - au fost un număr de morţi, nu mai ţin minte, cred că 200 şi ceva. Acea perioadă a fost anchetată încă din 1990, au fost condamnaţi...

„Este o nemernicie să numeşti dosarul Revoluţiei, nu au anchetat cine a tras după 22 decembrie”

Monica Mihai: Aţi zis bine încă din 1990 şi abia în 2019 a fost...

Ion Cristoiu: Ce s-a întâmplat din punct de vedere al morţilor până la prânz 22, a fost anchetat, condamnat, ultimul a fost generalul Stănculescu, s-a terminat. Marea problemă care s-a pus încă din 1990, am pus-o şi eu şi am şi cercetat a fost faptul că după 22 la prânz până pe 25 sub acoperământul numit diversiunea teroristă, au murit 1015 oameni. Am zeci de articole în care unul din ele e chiar  un pamflet în care spune că atunci când Ion Iliescu o să moară or să vină ăia şi or să bată la fereastră. Despre aceste, pentru că şi întrebarea pe care şi-au pus-o toţi, şi-au pus-o şi demonstranţii în 1990, eu am participat şi era unul din lozinci...

Monica Mihai: Care era?

Ion Cristoiu: Deci era 16-22, au tras. Cine au tras după 22 pentru că, adică cum de sunt atâtea victime mai multe, decât când era regimul Ceauşescu, deoarece Securitatea pe de o parte de la ora 4 pe 22 ţara era condusă de ion Iliescu şi de CFSN, era deja o conducere, armata trecuse de partea Revoluţiei să zicem aşa, miliţia era de partea revoluţiei pentru că la ora 4 nu era nimeni acolo şi acolo securitatea, miliţia, armata trece de partea lui Ion Iliescu. Stănculescu spunea că de fapt l-au pus pe Ion Iliescu, nu contează.

Monica Mihai: Deci practic toată partea militară era de partea noii puteri.

Ion Cristoiu: Din 1990, de când am început să pun şi eu întrebări, domn’e dar totuşi cine a tras? Păi e complicat, ne-ar trebui o întreagă emisiune despre fenomenul terorist, oricum pe data 23 seara Ion Iliescu, asta ar putea fi singura probă a apărut la televizor, eu l-am dat textul ăla în premieră, l-am reluat şi aproape îl ştiu pe de rost şi a spus că cei care trag, se trăgea prin Bucureşti, sunt unelte ale lui Ceauşescu care vrea să...

Monica Mihai: Şi erau?

Ion Cristoiu: Nu, nu erau. Prima dată domnul Iliescu că tot susţinut într-una şi toată echipa, încetul cu încetul şi Ion Iliescu a zis nu ştiu cine erau. Dar dosarul a se numi al revoluţiei este o aberaţie. Că dosarul ăsta care a fost trimis anchetează perioada de după 22. Perioada ai nici nu ai la ce să o mai anchetezi, ea a fost anchetată, s-a descoperit că a tras armata... au fost pedepsiţi. Deci din punctul acesta de vedere este o nemernicie să numeşti dosarul revoluţiei, nu au anchetat cine a tras...

„Ar trebui să se numească dosarul diversiunii teroriste. Aia a fost o diversiune clară, nu a existat, nu era nici un terorist”

Monica Mihai: Şi cum ar fi trebuit să se numească?

Ion Cristoiu: Dosarul nu ştiu, dosarul diversiunii teroriste. Aia a fost o diversiune clară, nu a existat, nu era nici un terorist era mai complicat de explicat, dar oricum şi problema pe care  s-a pus întotdeauna, în legătură cu această diversiune, a fost în ce măsură Ion Iliescu ştia sau a comandat această diversiune.

Monica Mihai: Aceasta este întrebarea la care au încercat procurorii să găsească răspunsul timp de 30 de ani.

Ion Cristoiu: Dar eu am fost unul din cei care am pus această întrebare public, l-am întrebat pe Dan Voinea odată am avut o discuţie, că am stat de vorbă şi cu el, cel care l-a anchetat prima dată şi l-am întrebat, domn-e domnul Ion Iliescu a zis seara pe 23 vorbea de terorişti că trăgea din orice poziţie că ies din canale, ne descria. Şi l-am întrebat, domne, l-aţi întrebat  pe Ion Iliescu, că a fost anchetat. Şi a zis că Ion Iliescu nu a vrut să răspundă atunci prin avocat. Deci nu ştiu ce măsură acuma Ion Iliescu a spus altceva decât faptul că nu ştia, dar nu există, vă garantez eu Ion Cristoiu nici o probă directă că Ion Iliescu ştia. Deci încă o dată este impropriu de spus, este o nemernicie să o numeşti dosarul revoluţiei, pentru că pe de o parte şi sunt cu atât mai grav să o faci teză asumată de către statul român că prin această denumire, dar rechizitoriu spune altă nebunie. Şi anume că, de fapt, nu a fost revoluţie, ci a fost o lovitură de stat dată de un grup reconstituit, deci grupul Ion Iliescu.

„Principala victimă acestui dosar trimis în pripă, pentru că domnul Lazăr a vrut să scape de acuzaţiile privind trecutul său de procuror, este Petre Roman

Monica Mihai: Să menţionăm că în acest dosar după 30 de ani sunt 3 inculpaţi găsiţi până acum, este vorba de Ion Iliescu, este vorba despre Gelu Voican Voiculescu şi Ioan Rus Iosif, dacă nu mă înşel.

Ion Cristoiu: Dacă mă întrebaţi, anticipez întrebarea, principala victimă acestui dosar trimis în pripă, pentru că domnul Lazăr a vrut să scape de acuzaţiile privind trecutul său de procuror şi l-a trimis în pripă, este Petre Roman. Deşi toată lumea spune cum e victimă? Istoricii, din punct de vedere...

Monica Mihai: De ce nu apare şi el în dosar?

Ion Cristoiu: Vă spun şi de ce e victimă. Tocmai pentru că nu apare în dosar, pentru că istoricii, repet sunt unul dintre cei care pot să îmi dau 2 doctorate în evenimentele din decembrie. Istoricii se împart în 2 de după 1990 şi se vor împărţi într-una, unii vor spune că a fost o lovitură de stat pusă la cale de Ion Iliescu, teză la care oricât am încercat eu să vorbesc şi cu Roman şi cu Stănculescu...

Monica Mihai: Nu s-a confirmat?

Ion Cristoiu: Nu, ei refuză, deci Ion Iliescu refuză această teză. El spune a fost o revoltă spontană, poporul a ieşit în stradă, noi am văzut că e vid de putere, am pus mâna pe putere, iar apoi nişte terorişti... noi nu ştiam... şi atunci şi în viitor istoricii se vor împărţii în 2. Unii vor spune că a fost lovitură de stat dată de echipa Ion Iliescu din care a făcut parte numărul 2 şi Petre Roman...

Monica Mihai: Dar din acest motiv este victimă el?

Ion Cristoiu: Nu, Petre Roman, iar alţii vor spune că a fost revoluţie, făcută de o echipă Iliescu-Roman. La ora actuală Roman iese din istorie, el nu este în nici o echipă. Eu în locul lui Roman băteam să fiu în dosar, pentru că în istorie... o să vedeţi. Dumneavoastră o să apucaţi. Va fi aşa o dispută: în anul 2019 din motive politruce, politice, politicianistice revoluţia din decembrie a fost condamnată şi a fost trimis în judecată Ion Iliescu, cel care a făcut Revoluţia aşa vor spune mulţi istorici.

Monica Mihai: Şi dumneavoastră ce spuneţi?

Ion Cristoiu: Şi atunci vor spune că din această echipă toţi cei care nu sunt acum trimişi în judecată sunt victimele ale istoriei, ei sunt scoşi din istorie, adică eu în locul lor...

Monica Mihai: Credeţi că va fi o reacţie din partea domnului Roman?

Ion Cristoiu: Eu am spus pentru el, eu în locul lui mă duceam eu, spuneam da, sunt vinovat... Pentru că, încă o dată, ori e trimisă toată echipa...

Monica Mihai: De ce credeţi că el nu este în acest dosar?

Ion Cristoiu: Pentru că acest dosar este eminamente aberant, politic şi fals de la un capăt la altul.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi nu poţi să faci dosarul, nu poţi să faci, chiar şi fenomenul terorist. Deci fenomenul terorist, ţara era condusă, cum spun ei, nu numai de Ion Iliescu, ţara era condusă şi de Petre Roman şi de Măgureanu şi de Gelu Voican Voiculescu

Monica Mihai: Exista un nucleu.

Ion Cristoiu: Da, care conducea. Ion Iliescu era preşedintele unui consiliu FSN, deci în locul partidului, parlamentului şi guvernului s-a constituit un consiliu FSN din care făcea parte Blandiana, Cornea, Mircea Dinescu, Caramitru, ei unde erau?

„Tot ce-a făcut Ion Iliescu după 22 este ilegal, da? Deci este o prostie fără margini... aveam şi noi o revoluţie, acum nu mai avem

Monica Mihai: Unde sunt?

Ion Cristoiu: Păi nu. Deci criminalul, în paranteză Ion Iliescu, e trimis în judecată, da? Păi şi ceilalţi? Ei nu ştiau, ei nu vedeau că se trage, cum adică unul din ei. Doi, tot ce a făcut Ion Iliescu, tot ce s-a făcut până pe 27 decembrie când se dă, când se intră într-un fel în constituţional este pus semnul întrebării. În primul rând e pus semnul întrebării la acest CFSN care îl anunţă Ion Iliescu, încă o dată, e ceva aberant. Criminalul, în ghilimele, de Ion Iliescu, acum e criminal şi atunci e anunţat, da? Acelaşi CFSN face un guvern din care face parte Pleşu, Şora, Petre Roman, păi guvernul ăla este ilegal, odată ce tot ce-a făcut Ion Iliescu după 22 este ilegal, da? Deci este o prostie fără margini, este... aveam şi noi o revoluţie, aveam acolo...

Monica Mihai: Şi acum nu mai avem o revoluţie.

Ion Cristoiu: Acum nu mai avem, manualele, statul român nu poate să-şi asume, din punct de vedre juridic cum şi-a asumat acum o asemenea teză. O teză discutabilă.

Monica Mihai: În momentul de faţă aş putea să vă contrazic puţin, este doar o trimitere în judecată, încă nu există o sentinţă în acest sens, adică mai poate statul român să revendice revoluţia.

Ion Cristoiu: Sunt de acord, dar ai trimis în judecată, se numeşte dosarul revoluţiei nu se numeşte dosarul Ion Iliescu. Deşi, rechizitoriul deocamdată, din punctul de vedere al parchetului şi niciun politician... domul Klaus Iohannis a fost de acord cu asta. N-a venit nimeni să spun, la nivelul oficial, la nivelul statului Român. Domnule, e o treabă a parchetului, noi nu ne vârâm, dar noi credem că a fost revoluţie.

Monica Mihai: Bine, cred că ar fi devreme să se pronunţe cineva până va apărea decizia definitivă a instanţei, oricum procesul ăsta, până la procesul propriu-zis mai este un hop de trecut, înţeleg că rechizitoriul va trebui verificat, abia după ce va fi verificat acest rechizitoriu de către un judecător, abia după aceea va fi trimis în judecată. Haideţi să vă întreb altceva.

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă, până atunci mor toţi ăia care sunt.

Monica Mihai: Da, dar pentru istorie rămâne totuşi.

Ion Cristoiu: Păi rămâne, dar eu spun că din punct de vedere juridic este o prostie, garantez, vă garantez cum vreţi. De la un capăt la altul este un maldăr de hârtii. Au luat, pe de o parte, din dosarele anterioare, iar restul nu e niciun document nou. Dacă au un document, provocare, eu, Ion Cristoiu, mă predau. Dacă au vreun document nou faţă de cele pe care le ştim toţi. Şi eu.

Klaus Iohannis a făcut presiuni. Istoria nu poate fi judecată penal şi chiar ideea de a judeca un fenomen precum evenimentele din decembrie este o prostie

Monica Mihai: Aşa.

Ion Cristoiu: Nu există, de treizeci de ani căutăm documente.

Monica Mihai: De treizeci de ani căutăm documente şi totuşi dosarul a fost trimis acum spre judecată, de ce s-a ales acest moment?

Ion Cristoiu: Pentru că politrucii, toţi preşedinţii au fost politruci de după Ion Iliescu, şi-au asumat această teză, că ei descurcă dosarul revoluţiei.

Monica Mihai: Credeţi că Iohannis şi-a dorit să se întâmple treaba asta în mandatul lui?

Ion Cristoiu: Da, pentru că şi el a făcut presiuni, pentru că istoria nu poate fi judecată penal şi chiar ideea de a judeca un fenomen precum evenimentele din decembrie este o prostie. Poţi să judeci istoric, dar penal nu există aşa ceva. De ce nu judecăm, uite, dezastrul de la Turtucaia, vă dau un exemplu. Uite, zic eu, să-i dăm în judecată pe ăia, pe Brătianu, că tot au murit. Nu poţi să chemi în judecată nici măcar 23 august 1944. Sunt fenomene istorice complete, complicate, n-avem documente şi nu poţi să le judeci penal. Poţi să judeci istoriceşte, poţi să scrii o carte, două sute, pamflete, poezii...

Monica Mihai: Cred că ăsta e şi rolul, totuşi, al istoriei să rămână...

Ion Cristoiu: Şi atunci au fost mai multe lucruri. Unu, a fost încercarea stângace a domnului Lazăr de a ieşi dintr-o campanie care se duce în legătură cu trecutul său prin această realizare...

Monica Mihai: A vrut să-şi spele imaginea prin acest dosar?

Ion Cristoiu: Domnul Kalus Iohannis, pe care îl acuz de complicitate la această afacere, avea interesul pentru că dosarul revoluţiei nu a fost niciun moment un dosar care să vizeze adevărul, a fost un dosar politic în sensul folosirii împotriva PSD-FSN a dosarului Iliescu. Ca dovadă că din acest dosar lipseşte Caramitru. Păi Caramitru era principalul om care venea la televizor şi ne spunea de terorişti. Caramitru era în balcon când a zis opriţi focul.

Monica Mihai: Deci spuneţi că din dosar lipsesc oameni...

Ion Cristoiu: Lipsesc oamenii, adversarii PSD-ului. Adică oameni care între timp n-au mai fost cu Ion Iliescu sau cu PSD lipsesc şi atunci acest dosar...

Monica Mihai: Spuneţi că e un dosar cu dedicaţie?

Ion Cristoiu: Da, pentru că urma, se vede acum şi după reacţiile ONG-urilor şi presei de dreapta, el să fie folosit împotriva PSD-ului în campanie electorală. Adică voi, PSD-ul, sunteţi urmaşii lui Ion Iliescu care a tras, a făcut victime şi toate bla-bla-urile politruce. N-are nicio legătură cu descoperirea adevărului.

Monica Mihai: Haideţi să vorbim puţin, că tot vorbim de justiţie şi suntem la PSD şi la tot ce se întâmplă acum în Partidul Social Democrat, săptămâna aceasta Curtea Constituţională trebuia să decidă asupra completurilor de trei, o sesizare pe care a făcut-o vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în numele preşedintelui Camerei Deputaţilor, mai exact, Florin Iordache pentru Liviu Dragnea în care practic aceştia trăgeau atenţia există o neconcordanţă la Instanţa Supremă atunci când se judecă dosarele de corupţie la completul de trei, mai exact că magistraţii nu sunt judecători specializaţi pe corupţie.

Aici sunt două forţe interesate ca Dragnea să nu fie condamnat. Sistemul, împreună cu Klaus Iohannis, şi Liviu Dragnea

Ion Cristoiu: Da, şi această operaţiune, ca să spunem aşa, inclusiv decizia care a fost amânată de CCR a fost interpretată de toată lumea într-un mod absolut nerod şi anume că prin asta Liviu Dragnea urmăreşte să nu mai fie condamnat.

Monica Mihai: Da, aşa susţine...

Ion Cristoiu: Teza ar fi asta. Liviu Dragnea este la un complet de cinci, da, el a fost condamnat de un complet de trei, vreau să fiu raţional, logic, deci Liviu Dragnea urmează, după ce a fost condamnat de un complet de trei, să fie judecat, să se pronunţe de un complet de cinci la Înalta Curte. Şi atunci spune aşa, urmare a cererii făcute de Iordache şi de PSD, CCR ar urma să decidă că completul de trei care l-a judecat pe el a fost anti-constituţional, da, şi...

Monica Mihai: Şi că ar fi nevoie să se reia procesul.

Ion Cristoiu: Şi scapă Dragnea. Deci Dragnea, şi aici vreau să arăt absurditatea, a făcut tot acest tărăboi ca să nu mai fie condamnat, da? Dar de unde ştiţi că va fi condamnat?

Monica Mihai: Nu ştim, urmează să aflăm pe 15 aprilie, se va da sentinţa.

Ion Cristoiu: După părerea mea nu va fi condamnat, este cea mai mare diversiune pe care am văzut-o de la terorişti încoace.

Monica Mihai: Adică spuneţi dumneavoastră că toată atenţia este intenţionat este dusă în direcţia asta pe completurile de trei când de fapt atenţia a trebuie să fie pe sentinţa dată Înalta Curte.

Ion Cristoiu: De unde ştiu? Toţi ăştia care susţin această teză, că Dragnea va fi condamnat, de unde ştiu? Poate nu va fi.

Monica Mihai: Având în vedere că la primă instanţă acesta a fost condamnat...

Ion Cristoiu: Păi şi ce, sunt atâţia. Aici sunt două forţe interesate ca Dragnea să nu fie condamnat.

Monica Mihai: Care sunt acelea?

Ion Cristoiu: Cea mai importantă este sistemul în frunte cu Klaus Iohannis deoarece au nevoie de un Liviu Dragnea...

Monica Mihai: Condamnat...

Ion Cristoiu: Nu, necondamnat. Deci, ca domnul Dragnea să nu fie condamnat există două forţe care au interes: Liviu Dragnea, nici nu spun PSD, şi sistemul împreună cu Klaus Iohannis. La ora actuală dacă Liviu Dragnea ar fi condamnat, în acel moment, sigur, el trebuie să meargă la închisoare, din PSD ar fi ales alt lider, da?

Monica Mihai: Cine?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, un alt lider fără probleme penale, sunteţi de acord. În acel moment Partidul Social Democrat câştigă şi europarlamentarele şi prezidenţialele, pentru că...

Monica Mihai: Prin victimizare lui Liviu Dragnea?

Ion Cristoiu: Nu, nu, printr-un nou suflu. Liviu Dragnea la ora actuală este o povară pentru PSD, cu problemele care sunt e o povară. În acel moment dacă vrei să păstrezi acest partid jos atunci îl ţii pe Dragnea. Adică îl salvezi de la puşcărie. Pentru că în momentul în care rămâne Dragnea partidul...

Monica Mihai: Dar dumneavoastră spuneaţi că, având în vedere ultimele ieşiri ale lui Liviu Dragnea, Partidul Social Democrat stă foarte bine în comparaţie cu alţi lideri.

Ion Cristoiu: Nu ştiu. Deocamdată ce iese acum stă în sensul ca temă de campanie electorală, dar eu spun că, şi ajung şi la partea a doua, cel mai bun contracandidat pentru Klaus Iohannis, care este sprijinit clar de sistem de servicii secrete, normal, e preşedintele în exerciţiu, este Liviu Dragnea. Repet, facem un exerciţiu, să presupunem că pe Liviu Dragnea îl condamnă, da?

Monica Mihai: Da.

Plec de la premisa că şi în cazul lui Liviu Dragnea a fost un aranjament politic. Este greu dacă vine unul fără probleme penale să-l înhaţe acum

Ion Cristoiu: Ce se întâmplă în PSD?

Monica Mihai: Va veni altcineva în locul lui.

Ion Cristoiu: Care sigur va fi fără probleme penale, n-ai cum.

Monica Mihai: În situaţia dată asta ar fi alegerea.

Ion Cristoiu: Plec de la premisa că şi în cazul lui Liviu Dragnea a fost un aranjament politic. Este greu dacă vine unul fără probleme penale să-l înhaţe acum. E greu, adică...

Monica Mihai: Da, dar de obicei, la cum funcţionează Partidul Social Democrat, în momentul în care liderul are probleme, ştiţi că întotdeauna exista un om de rezervă. Credeţi că există în PSD în momentul de faţă cineva pregătit?

Ion Cristoiu: Partidul Social Democrat are încă o mie de oameni, este un partid care...

Monica Mihai: Cine? Daţi-mi un exemplu?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, poate să fie Fifor, poate să fie Olguţa Vasilescu, nu pot să ştiu cine va fi, poate să vină înapoi Ponta.

Monica Mihai: L-aţi vedea pe Victor Ponta părăsind Pro România să se întoarcă în fruntea PSD?

Ion Cristoiu: Ponta are şi el proces. Deci, părerea mea este că va trebui să... cel mai apropiat, adică trebuie să vină şi cineva din conducere, da? Că nu poţi să faci congres acum. În conducere este Dăncilă, greu de presupus, deşi poate să vină şi Viorica Dăncilă, e preşedinte executiv. Deci, avem o situaţie de criză, încă o dată, presupunând că îl condamnă, da? În acel moment el se duce la închisoare, da, în acel moment partidul, într-o zi, două trebuie să soluţioneze problema. Primul care îi ia locul este Dăncilă, ea este preşedinte executiv...

Monica Mihai: Interimar.

Ion Cristoiu: E preşedinte executiv, poate să fie interimar pe toată viaţa sau să fie interimar două zile.

Monica Mihai: După care s-ar organiza congres, presupun.

Ion Cristoiu: Imediat după Dăncilă este Fifor care este preşedintele Consiliului Naţional, ca funcţie, da. şi ca interimar Dăncilă poate să-i predea lui Fifor, să spună eu sunt premier şi n-am nevoie, deci doi sunt imediat, în sensul de imediat. De regulă acel imediat este şi permanent că ajunge interimar, pune mâna pe putere. Partidul Social Democrat nu este un partid ca şi PDL creat în jurul unui lider, adică a venit Traian Băsescu, a plecat Traian Băsescu, gata se duce şi partidul.

Monica Mihai: E un partid închegat, cu tradiţie...

Ion Cristoiu: Dar, repet, mă întorc, la ora actuală domnul Liviu Dragnea este o povară pentru acest partid, cu sau fără voia lui, corect sau incorect. Oricum imaginea e dezastruoasă pe plan internaţional, are o problemă, tot ce face el, poate că unele lucruri sunt corecte, sunt puse pe seama, sigur în cadrul unei bătălii politice, problemelor, dar în momentul acela un partid condus de altcineva, chiar de Dăncilă, lasă la o parte faptul că ideal ar fi să fie Viorica Dăncilă deoarece premierul ar fi şi preşedintele partidului...

Monica Mihai: Cum a fost şi în cazul lui Victor Ponta.

Ion Cristoiu: Vi se pare aberant să fie Viorica Dăncilă?

Monica Mihai: Mi s-ar părea cel puţin interesant.

Ar pierde CCR-ul, ar pierde democraţia şi ar pierde şi PSD-ul. Din punctul acesta de vedere mi se pare, aşa, un scărpinat la stânga cu dreapta

Ion Cristoiu: Mă rog, eu am spus. Şi atunci de ce pleacă toată lumea de la premisa că el va fi condamnat?

Monica Mihai: Cum l-ar fi ajutat o sentinţă favorabilă dată de CCR pe Liviu Dragnea? Ar fi scăpat de această problemă şi de această incertitudine?

Ion Cristoiu: Nu, ar fi început o dispută, în primul rând că ar fi fost pus cu mâna. Chiar dacă CCR-ul  avea dreptate, imaginea publică ar fi dezastruoasă pentru CCR. Imaginea publică, până la urmă. Şi o instituţie a statului de drept depinde...

Monica Mihai: Mai ales Curtea Constituţională.

Ion Cristoiu: Imaginea publică, corectă sau incorect, repet eu vorbesc de imaginea publică ar fi aşa, CCR a făcut totul ca să salveze un, pun în ghilimele, de la închisoare, da? Ar pierde Dragnea, ar pierde PSD-ul, Dragnea pentru că nu ştii, până vine motivare, până... oricum

Monica Mihai: Sentinţa s-ar fi dat.

Ion Cristoiu: Ar pierde CCR-ul, ar pierde democraţia şi ar pierde şi PSD-ul, da, deci din punctul acesta de vedere mi se pare, aşa, un scărpinat la stânga cu dreapta. Dar eu cred că el va fi achitat, aşa cred, pentru că există un mare interes ca el să rămână în continuare şi candidat la preşedinţie.

Monica Mihai: Vom vedea oricum, sentinţa este aşteptată să fie dată pe 15 aprilie, decizia Curţii Constituţionale va fi dată pe 19 aprilie, au amânat săptămâna aceasta, rămâne să vedem atunci ce se va întâmpla.

Ion Cristoiu: Dacă va fi achitat pe 15, nu mai e nevoie de decizie sau de o decizie anti-constituţională.

Monica Mihai: Nu mai e nevoie în cazul lui, dar e nevoie în alte cazuri.

Ion Cristoiu: Nu. O decizie care să declare că e constituţional completul şi a scăpat şi CCR-ul.

Monica Mihai: Şi ascăpat toată lumea.

Ion Cristoiu: Dar n-a scăpat Iohannis.

Dacă Tudorel Toader avea o minimă conştiinţă a locului şi rolului său în această republică, demisiona. Este un om terminat indiferent cum o fi

Monica Mihai: Vorbim de guvernul PSD, de doamna Viorica Dăncilă şi vorbim de ministrul, controversatul de săptămâna aceasta, ministru al Justiţiei.

Ion Cristoiu: Mult controversatul.

Monica Mihai: Mult controversatul asupra căruia stă sabia remanierii. Cât mai supravieţuieşte Tudorel Toader în guvernul Dăncilă?

Ion Cristoiu: Repet ce am mai spus, dacă domnul Tudorel Toader avea o minimă conştiinţă a locului şi rolului său în această republică, demisiona. El este un om terminat indiferent cum o fi.

Monica Mihai: De ce? Are o catedră la care să...

Ion Cristoiu: Dacă nu demisionează, din funcţia asta, are catedră... din mai multe motive. Unu, a ajuns între două scaune. Adică pe de o parte dreapta, presa tefelistă, strada îl contestă, îl contestă.

Monica Mihai: De la începutul mandatului e contestat.

Ion Cristoiu: Şi avem pe de o parte asta, iar pe de altă parte acum începe să-l conteste...

Monica Mihai: Şi partidul Social Democrat...

Ion Cristoiu: În acest moment el

Monica Mihai: Şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a dezis...

Ion Cristoiu: Nu înţeleg de ce se cramponează de această funcţie, de ce nu demisionează.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi nu ştiu, vă întreb pe dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi mai tânără şi..

Monica Mihai: Dar dumneavoastră aveţi imaginea de ansamblu.

Ion Cristoiu: Avem imaginea de ansamblu a unor politicieni români, a unor oameni din România care consideră plecare dintr-o funcţie, ca şi la Lazăr, ca şi la Kovesi o nenorocire. Nu e nicio nenorocire, încă o dată.

Monica Mihai: Poate aşteaptă ceva.

Ion Cristoiu: Dacă domnul Lazăr nu mai e procuror ce i se întâmplă?

Monica Mihai: Şi domnul Lazăr mai doreşte să fie procuror.

Ion Cristoiu: Întreb încă o dată, înainte, în anii 50, dacă te dădeau afară, în 50, plecai dintr-o funcţie puteai presupune că ajungi la canal, da? Că mori de foame, te trimitea, erai procuror şi te trimitea să faci flori de hârtie. Ce i se poate întâmpla domnului Tudorel Toader dacă demisionează?

Monica Mihai: Nu vi se pare interesant că mai toţi politicienii noştri ţin de scaune şi de funcţii?

Ion Cristoiu: Nu, toţi şefii ţin de scaune, nu numai politicienii. Şi vorbeşte un om care a plecat din mai multe şefii. E foarte greu pentru că toţi oamenii care ajung şefi, dacă aţi observat dumneavoastră, nu-şi creează o greutate în profesia lor. Dacă domnul Lazăr ar fi un mare, mare procuror, în sine, mă duc înapoi, care e problema, fac anchete şi sunt procurorul celebru, da. dacă doamna Codruţa Kovesi era marea procuroare pe profesia ei, care e povestea? Aşa cum am zis de fiecare dată când am plecat din funcţii.

Monica Mihai: Mă duc şi-mi fac meseria în altă parte.

Ion Cristoiu: Îmi fac meseria de gazetar şi uite că sunt în continuare, chiar sunt viu şi nevătămat din punctul ăsta de vedere. Or domnului Toader ce i se poate întâmpla dacă demisionează?

Monica Mihai: Săptămâna aceasta a audiat candidaţii pentru funcţia de procuror general, a amânat audierile şi procedura, a spus că mai trebuie să caute. Credeţi că Tudorel Toader ţine de această numire a unui procuror general, îl ţine ca pe un as în mânecă?

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici