- Home
- Politic
- (29.01.2019, 19:58)
- Gabriela Antoniu , Monica Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU | Ion Cristoiu: Fustele scurte şi Mercedesurile, înlocuite de gafe la congresul PLUS
Analistul Politic Ion Cristoiu a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Gândul că la Congresul PLUS de sâmbătă a văzut multe stângăcii, care au fost vânate de presă în condiţiile în care au lipsit Mercedesurile şi tinerele gen topmodel, întâlnite la alte congrese politice. Reputatul jurnalist constată că aceste gafe au fost singurul mod de mediatizare a evenimentului.
Urmărește
8263 afișări
VIDEO - Partea a doua a interviului acordat de Ion Cristoiu:
Redăm interviul acordat Mediafax şi Gândul:
Reporter: Haideţi să ne oprim la un eveniment din istoria apropiată, în week-end, sâmbătă, atunci când partidul înfiinţat de Dacian Cioloş a avut primul congres naţional. 600 de membri au participat la acest congres care l-au desemnat pe Dacian Cioloş preşedintele partidului, de altfel şi singurul candidat. A fost un congres reuşit?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ion Cristoiu: În primul rând, nu sunt de acord cu formula partid înfiinţat. Domnul Dacian Cioloş a găsit un partid pe piaţă, probabil că nu mi-am dat seama, acum îmi dau seama că la partid e un fel aşa, ca la mall. Au găsit acolo un partid care era PLUS, nu era făcut de el, sigur a ieşit şi un scandal, şi l-a luat, a devenit proprietar şi după asta a făcut acest congres. Iniţial, judecând din experienţa acestor congrese de înfiinţare, convenţii posdecembriste… sunt foarte bine organizate. Nu numai că sunt bine organizate, democratice nu sunt, nu am văzut la nici un partid, dar e un moment de mare mediatizare. La acest congres, am întâlnit şi foarte multe stângăcii, din astea de improvizaţie, şi cel mai ciudat, e faptul că nu a fost o preocupare de mediatizare. Eu, de exemplu, aş fi trimis inclusiv lui Ion Cristoiu, o invitaţie, nu ştiu dacă venea sau nu venea, şi materialele. Eu, de exemplu, om serios, am căutat documentele acestei Convenţii, inclusiv cuvântarea lui Cioloş şi nu am găsit-o nicăieri. Au un site acolo, care nu e actualizat, site-ul partidului, deci nu a existat nici o preocupare de mediatizare.
Reporter: Ati vorbit de stângăcii. Despre ce stângăcii ar fi vorba?
Ion Cristoiu: Stângăcii….de regulă, când sunt asemenea congrese, din experienţa mea postdecembristă, presa, cam de toate culorile, caută lucruri pitoreşti. La PSD, mai ţineţi minte, inevitabil, şi la PNL, erau două clişee: fustele scurte şi machiat fetele, junele venite, ca la …. ca top-modele, şi Mercedes-urile. Întotdeauna. La acest partid s-au căutat, s-au şi vânat, stângăciile, gafele….a fost singurul mod de mediatizare a acestui partid. S-a dus o tanti pe scenă şi a început a spune unde sunt WC-urile
Fragment din congresul PLUS
”Avem câteva anunţuri importante de făcut înainte de a începe să vă prezentăm agenda: vă rog să localizaţi pe partea stângă a dumneavoastră, şi pe partea dreaptă, ieşirile de urgenţă. Toaletele sunt pe partea stângă pentru domni şi pe partea dreaptă pentru doamne, stânga şi dreapta dumneavoastră”
“Nimereau WC-urile chiar dacă nu le spuneau”
Reporter: Acesta este momentul pe care l-aţi subliniat dumneavoastră.
Ion Cristoiu: Este foarte important pentru telespectatori, această reuniune a fost transmisă online, asta face parte din transmisia online, e o gafă. Sigur, bănuiesc că trebuia să le spună unde sunt WC-urile, deşi cred că nimereau şi ei că nu erau chiar…
Reporter: Dar înainte de acest moment le explica şi unde sunt ieşirile în cazul în care s-ar întâmpla vreun accident…
Ion Cristoiu: Ea se transmitea în direct, online, chiar daca ar fi existat un asemenea moment, putea să vină unul de la pompieri, el nu se transmite online. Pentru că, din start, împinge un moment într-o chestie din asta penibilă. În sensul ăsta am zis că era o gafă. Trebuia să le spui, dar nu am auzit până acum la niciun congres, şi am fost la multe congrese la faţa locului, chiar în primele rânduri, om conştiincios, dar nu am auzit până acum să înceapă un congres al unui partid, mai ales la înfiinţare, vedeţi că WC-urile sunt pe dreapta şi aveţi grijă că nu e hârtie igienică, sau este…
Reporter: Mai aveaţi şi alte exemple de stângăcii.
Ion Cristoiu: Da, la un moment dat am înţeles că s-a urcat o doamnă pe scenă şi a protestat asupra ceva…iar…
Fragment din congresul PLUS
” Eu m-am dus acasă, mi-am făcut curat în garsonieră…Dacă ne permiteţi…. E un moment de inspiraţie, doamnă. O secundă, îmi stabilesc credenţialele…”
Reporter: Şi doamna mai vorbeşte încă 5 minute…
Ion Cristoiu: Da, ştiam de acest moment, eu m-am uitat online, este de un mare ridicol, pentru că, în primul rând, nu ştiu ce dorea, doi, o observaţie critică pentru presa română, eu dacă aş fi condus un ziar deja de sâmbătă aveam o pagină întreagă despre cine e doamna şi ce căuta, pentru că s-a dat acest moment dar nimeni nu …
Reporter: Nimeni nu ştie cine este.
Ion Cristoiu: Nimeni nu a stat să întrebe ce voia, cum a apărut, e membră PLUS, îl ştie pe Cioloş, ce căuta pe scenă, ce a vrut să spună, a început printr-o poveste întreagă. Atenţie, a zis că a lucrat cu Cozighian, domnul care a fost în incidentul ăla cu Ion Iliescu şi cu Le Figaro. Dar, repet, nu avea ce căuta asta…
Reporter: A fost nevoie ca într-un final să fie dată jos de pe scenă pentru că, înţeleg, nu se mai oprea din vorbit.
Ion Cristoiu: Era o poveste, dar şi ăsta e un moment, un congres…
Reporter: Este primul congres.
Ion Cristoiu: Nu contează. Primul congres…un congres, este, teoretic, un exemplu de cum administrezi ţara, pentru că, până la urmă, presupune o administrare, o luare în calcul …. dacă vine X, dacă ia foc clădirea…o serie întreagă, pe care aici nu a fost luată…
Reporter: Adică îmi spuneţi că acesta a fost primul examen pe care l-a picat Dacian Cioloş?
Ion Cristoiu: Deocamdată….am păstrat surpriza…prima dată şi eu am crezut asta, că, de fapt, el a căzut examenul administrării unui congres. Este primul lucru pe care l-a făcut acest partid, el, pentru politică. Şi…era întrebarea mea…cum să administrezi ţara dacă nu poţi să administrezi un congres. Mai există şi….se strică votul electronic, mai multe lucruri, da?
Fragment din congresul PLUS
”Intraţi pe platformă…Nu merge!!!....Nu merge!!! O să meargă, nu ne panicăm, sigur o să meargă până la urmă”.
Reporter: Acest lucru s-a întâmplat chiar la începutul congresului, când sistemul de votare nu a mers, ulterior acesta s-a reparat dar a mers mai greoi.
Ion Cristoiu: În locul clasicului vot, adică liste, buletine, te duci acolo, tragi o perdea…a introdus această chestiune cu votul electronic, bănuiesc că era complicat, că trebuia să treci codul…, o obiecţie era şi: dacă era cineva care nu ştia internet, înseamnă că el nu poate să voteze? Şi nu putea să mai facă politică în România? Sigur că în viaţă sunt accidente, dar când pregăteşti, eu am făcut o observaţie, un asemenea congres iei toate măsurile, vezi că nu merge….nu, nu s-au luat, în sensul ăsta am făcut observaţia, nu am zis că este o chestiune unică în lume. Se poate întâmpla oricum, dar au fost prea multe adunate care arăta, şi o să vă spun că era ….a părut foarte mult improvizat acest congres, Conveţie de fapt.
Ion Cristoiu, despre discursurile invitaţilor: “Mi-am făcut cruce invers!”
Reporter: Ce părere aveţi despre invitaţii pe care i-a avut? Aţi spus că nu a trimis mesaj la presa tradiţională ci a avut nişte invitaţi mai aparte.
Ion Cristoiu: Invitaţii….am înţeles că era Oana Pelea care ne-a spus nişte bancuri de pe vremea când lucra în teatru, orice actor spune imediat anecdote, a fost doamna de la SNSPA care a zis că şi-a făcut cruce când a văzut ce bună e lista la europarlamentare, eu mi-am făcut cruce invers, şi, am înţeles că a mai fost un vlogger, un tânăr din ăsta care face milioane de accesări pentru că apare în faţa puştimii, a camerei de luat vederi, şi spune: acuma mănânc, acuma mă scarpin, acuma…nu ştiu, probabil că eu sunt mai bătrân, dumneavoastră poate sunteţi mai tânără şi înţelegeţi…dar nu văd, om tânăr, puştiul respectiv, o fi bun, nu ştiu, la accesări, dar asta nu înseamnă că şi avea ….dădea dimensiune. Dacă aţi observat, invitaţii nu au fost, nu au venit să dea un mesaj de dimensiune partidului, adică ce vrea partidul ăsta, ce rol va avea, au venit şi ei acolo, probabil că îi cunoştea Dacian Cioloş.
Reporter: A fost un moment de reculegere…
Ion Cristoiu: Da, era Vlad Voiculescu care este principalul concurent în partid, restul nu există, e el şi Cioloş…
Fragment din congresul PLUS
”V-aş ruga să ne ridicăm cu toţii în picioare, să păstrăm un moment de reculegere pentru Jean Chelba”.
Ion Cristoiu: E foarte interesant că el a făcut acest moment de reculegere, eu nu eram de acord, dar mă rog, foarte ciudat, prin a face legătură între partidul acesta nou şi efectul Colectiv. Vă reamintesc că domnul Cioloş când a ajuns premier, şi în Parlament, s-a prezentat ca o emanaţie, Iliescu era emanaţia Revoluţiei, şi el era emanaţia Colectiv. Ulterior s-a dovedit că a fost o greşeală pentru că fenomenul Colectiv a fost un fenomen de emoţie şi, mă rog, speculat mult de maşinăria …o anumită maşinărie de dezinformare, de manipulare, dar nu văd…e foarte interesantă această legătură, nu o văd firească, nu cred că un partid câştigă ceva electoral reamintind prin acest moment că tatăl…sigur că am înţeles că a fost luptător, tatăl cuiva care a murit la Colectiv ….
Reporter: Era tatăl unui tânăr decedat în incendiul de la Colectiv.
Ion Cristoiu: Între timp, în România se uită totul şi, din punctul acesta de vedere îmi pot permite, sigur că o să vă supăr, dar vă întreb: Dar de ce nu tatăl unuia care a murit la Stalingrad? Adică, dacă tot cultivăm taţii…
Reporter: Pentru că aici a fost mai implicat Vlad Voiculescu, probabil de aici şi iniţiativa…
Ion Cristoiu: Nu, eu spun ca partid. Dacă noi ne implicăm…am văzut şi presa lor tefelistă (tineri, frumoşi şi liberi, n.r.) eu spun aşa: mulţi eroi de-ai noştri, inclusiv care au murit în Afganistan, au taţi. De ce pe ei nu-I scoatem în evidenţă? Dintr-un singur motiv: tatăl nu are nicio legătură cu fiul erou. Dar aici s-a vrut…spun asta pentru că nu numai el, el a făcut aici, a dat satisfacţie unei anumite anumite părţi a presei care a făcut mare tărăboi, a murit Jean Chelba, nenorocire…
“Acest partid riscă să facă o mare eroare. La vot, masa tăcută se duce şi rupe”
Reporter: Dar aici cred că este interesant de observat întreaga direcţie a partidului, şi prin invitatul vlogger de care vorbeaţi, oare nu este tocmai acest public cel ţintit de partidul PLUS? Vorbim de un tânăr vlogger care are 2 milioane de followeri şi pe Youtube, care…
Ion Cristoiu: Asta nu înseamnă că are şi 2 milioane de voturi.
Reporter: Nu înseamnă, dar poate să însemne faptul că îi ţinteşte pe aceşti tineri care poate nu au mai votat până acum.
Ion Cristoiu: Păi, iertaţi-mă, dar un public care se uită la unul cum face, se uită…am înţeles, un coleg de-a lor de generaţie care arată cum mănâncă un măr, sau un cârnat, mie nu mi se pare că se duce la vot. Pentru că, noi trebuie să facem….aici şi acest partid riscă să facă o mare eroare: una este votul care presupune să te scoli, să te duci acolo, să optezi, cutare, şi alta este expresia pe Facebook, alta este notorietatea, poţi să ai 10 milioane de accesări, poţi să fii cel mai mare actor din România dar să nu obţii niciun vot. Pentru că, în momentul votului, votul, nici chiar sondajele nu spun, în momentul votului se întâmplă ceva. Intră în joc, şi de aia PSD-ul a câştigat mereu după 1989, masa tăcută. Avem întodeauna, din decembrie 1989, o minoritate zgomotoasă. De regulă, ea este de dreapta, să zicem, şi pe vremea CDR, care face gălăgie, şi ai impresia, ca politician, că ăsta este votul. Sigur, e interesant, în presă, pe Facebook….Şi vei descoperi…dacă vă uitaţi bine, în timpul guvernului technocrat aveai impresia că este cel mai iubit guvern. Mai ţineţi minte? De ce? Pentru că masa…de regulă, PSD-iştii, electoratul PSD ca şi electoratul PRM, are un complex: spirala tăcerii. Nu iese niciodată în faţă. Adică, dacă faci sondaj…
Reporter: Nu va reieşi că PSD este în vârf.
Ion Cristoiu: Da, eu de aia spun că nu am încredere în sondajele care îl dau jos pe Dragnea, îl coboară pe Dragnea, pentru că s-ar putea ca în momentul în care vine sondajul, mai ales prin telefon, să aibă această reacţie de spiral a tăcerii, cum era şi la Vadim. Pe cine votaţi? Nu spune PSD că i se pare…pentru că este o atmosferă anti PSD…
Reporter: Dă prost.
Ion Cristoiu: Dar la vot, masa asta tăcută se duce şi rupe. Există şi riscul acesta. Din punctul ăasta de vedere.
Reporter: Deci, dumneavoastră credeţi că, în ciuda invitaţilor pe care i-a avut, şi chiar dacă se adresează acestei tinere generaţii, s-ar putea să aibă de piedut în ziua votului.
Ion Cristoiu: Acum, am văzut aceste deficienţe, eu, sigur că şi eu am fost tentat judecând după partidele naţionale, să cred că a fost un dezastru. Să ştiţi că nu e aşa. Studiind cazul Cioloş, mie mi s-a părut....s-a ivit o ciudăţenie. Cioloş mi-a lăsat impresia, după ce nu a mai fost premier, că e o personalitate căreia i se caută o platformă, un vehicul, un transportor, cum spun eu. Foarte interesantă evoluţia lui. El cade. Pleacă. De când a plecat în 4 ianuarie 2017, din funcţia asta de premier, el nu mai era nimic. Sunteţi de acord, nu? Era un simplu cetăţean. Nimic, nimic, în sensul că nu avea ziar, nu avea slujbă … cutare. Cu toate acestea, de regulă, în România postdecembristă, cine a căzut dintr-o şefie s-a terminat. Vă dau exemplu de zeci de politicieni, chiar mari. Cu toate acestea imediat, deja în 2017, începe o maşinărie, nu pot să spun cine era în spatele ei, care mereu vorbea de Cioloş. Şi înnebuneai. El nu avea partid şi lumea îl vâna în toate sondajele.
“Dacă era pe vremea romanilor, lui Cioloş i se dădea o legiune, adică era un comandant”
Reporter: În ciuda faptului că el nu a spus niciodată că va candida.
Ion Cristoiu: Nu, nu mă refer la prezidenţiale. Spun că el a fost păstrat în atenţia opiniei publice, ba chiar…
Reporter: Băgat în faţă…
Ion Cristoiu: Da, este o ciudăţenie. Pentru că era niciun motiv. V-am spus, în perioada postdecembristă oamenii când pleacă, de aici şi marea nenorocire în România…că dacă ai căzut de la şefie, de aia şi se cramponează mulţi, nu mai exişti. Radu Vasile…gata a dispărut. Emil Constantinescu, oricât a încercat, deşi fusese preşedinte, n-a mai reuşit să se păstreze. La Dacian Cioloş, dimpotrivă, este o amplificare. Face prima dată Platforma România 100, în 2017, la început. După asta anunţă că face un partid, Mişcarea România Împreună. În 30 aprilie 2018 a şi depus la tribunal cerere. Am înţeles că a fost blocat, nu ştiu de cine, cam mult după părerea mea, pentru că să înfiinţeze un partid, eu aş spune că ar trebui a doua zi. Şi în decembrie ne anunţă că a găsit un partid. PLUS e un partid găsit pe piaţă, da? Face acest partid, de fapt îl ia, face acest congres, şi în acest congres mie mi s-a părut că am avut de-a face cu un fel de … la început a fost Dacian Cioloş şi apoi a fost partidul, adică lui Dacian Cioloş…
Reporter: A fost băgat în faţă….
Ion Cristoiu: Avea nevoie de ceva. Avea nevoie… Dacian Cioloş, dacă era pe vremea romanilor i se dădea o legiune, adică era un comandant, dacă era pe vremea ţarului, i se dădea o gubernie…
Reporter: S-ar putea face o comparaţie cu apariţia lui Iohannis pe scena politică?
Ion Cristoiu: Exact. Adică, nu se poate face o comparaţie cu Vadim, deci, din punctul de vedere al partidului, care e o maşinărie pentru personalitate, a fost PRM. PRM a fost făcut… dar Vadim, sigur şi el a fost ajutat într-un fel că aveau nevoie de o consumare a naţionalismului … dar într-adevăr, avem cel mai bun exemplu: Iohannis căruia i se face un partid din PDL şi PNL şi, deodată, este adus şi pus în fruntea acestui partid. Deci, undeva, pe Dacian Cioloş se pariază. Acest partid….de aia mi se explică improvizaţia. Pentru că el nu are, el avea nevoie…nu ştiu cum, adică ca la o…te înscrii la o listă pentru excursii şi eşti pe locul 40 şi cumperi de la unul, locul 2. Că nu vrei să stai….dar…şi atunci i s-a pus la dispoziţie acest partid.
“Dacă aş fi scris un editorial despre congres, aş fi dat un titlu greşit, după prima impresie”
Reporter: Pentru ar fi Dacian Cioloş o ameninţare? Partidul lui Cioloş?
Ion Cristoiu: Partidul îşi dispută (electoratul, n.r.) cu USR. Aici este o problemă. Dacă se face o alianţă cu USR...
Reporter: Aşa cum s-a tot vehiculat în ultima vreme...
Ion Cristoiu: Aici este o dispută, am înţeles că USR brusc a devenit încântat de această alianţă. Dacian Cioloş este un exemplu de personaj aşteptat să facă ceva...el a plecat fără un consum, nu s-a consumat când a plecat, adică, sigur, guvernul lui a fost prost, dar el a plecat cu o imagine bună, şi atunci, în rândul unei mari părţi a populaţiei se zice: Băi, dacă vine ăsta la putere, dacă ajunge ăsta, România va fi altfel. La fel a fost şi la Emil Constantinescu. Se creează un orizont de aşteptare. Problema este că primul mare examen pentru un asemenea orizont de aşteptare sunt europarlamentarele. Cioloş are de ales: sau riscă pe cont propriu, şi prin el trece pragul şi europarlamentarele sunt un succes pentru el, şi atunci şi-a luat zborul, sau, dacă pierde, atunci el a ieşit, el nu mai ... a avut loc examenul, speranţa s-a năruit.
Reporter: Sau merge pe varianta sigură şi se aliază cu USR.
Ion Cristoiu: Şi atunci ar merge pe varianta asta mai sigură, pentru că nu poate fi un eşec, pentru că sunt două partide, şi atunci el va avea o mare problemă, nu are în niciun moment examenul, el nu ştie cum joacă. Pentru USR este un dezastru, pentru că Dacian Cioloş este din partea dreaptă, dacă vorbim aşa, singura mare personalitate, Ludovic Orban nu este, Turcan nu este, mă rog, de Tomac nici nu mai discut, şi nici Barna. Dar, apropos, mi-aţi adus aminte, a mai fost un partid creat pentru...a fost USR creat pentru Nicuşor Dan.
Reporter: Care Nicuşor Dan a ajuns...
Ion Cristoiu: Păi, întâi se creează personalitatea, şi apoi i se dă maşina, automobilul pe care să-l conducă. Nemaicontând partidul. După părerea mea, în asemenea condiţii, dacă observaţi, şi înainte, în sondaje, nu se mai spunea partidul nu ştiu care, se spunea partidul lui Cioloş. Este clar genul de televiziune, de ziar, de ONG, de firmă creată pe un brand, un partid creat pe un brand. În aceste condiţii, nici nu conta congresul. Nici nu ştiu cine sunt ăia, în afară de Vlad Voiculescu, nu ştiu.
Reporter: Dacă aţi fi fost la congres, şi trebuia să scrieţi un editorial, ce titlu i-aţi fi dat?
Ion Cristoiu: Păi, aş fi dat un titlu greşit, după prima impresie, că Cioloş nu a putut să organizeze un congres, nu poate să organizeze ţara. Dar după asta, fiind mai echilibrat, şi uitându-mă la biografia lui, m-am întors. Deci, probabil, era riscul să fie această ... să greşesc de la prima impresie, probabil că m-aş fi amuzat mult pe aceste greşeli, improvizaţii de organizare.
Amintirile lui Ion Cristoiu: „La un congres, venise Anca Boagiu cu un bici”
Reporter: La ce congrese aţi participat dumneavoastră, în cei 50 de ani de presă, care v-au făcut să spuneţi: Ce congres bine organizat? Aţi avut vreo astfel de experienţă?
Ion Cristoiu: Am participat la multe, am participat mai ales la congresele de unire, PDL cu PNL... mi s-a părut un congres foarte bine organizat unul al... cred că al Partidului Democrat Liberal în timpul campaniei. Ţin minte că venise, uite că şi reţin, eram la Sala Palatului, şi venise Anca Boagiu cu un bici, ceva...nu? ...era Traian Băsescu...era un partid din ăsta de spectacol, adică venise cu un bici, că-i alungă pe ăia, pe PSD-işti, sau USL....aia mi s-a părut, din punctul acesta de vedere, ca bine organizat. Şi am mai participat la un congres care a fost senzaţional când a fost ales Mircea Geoană. Nu o să uit, eram la un moment dat, se mergea pe varianta Iliescu preşedinte, şi Adrian Năstase...era după alegerile pe care le pierduseră în 2004, şi s-a întâmplat un lucru foarte interesant, la cuvântarea lui Iliescu sala a fost ostilă, probabil că era aranjată, eu eram chiar acolo în loja jurnaliştilor, şi când a luat cuvântul Geoană, care se înscrisese cu o noapte înainte, la ei aşa e, cu o noapte înainte, am văzut aşa o mare agitaţie în sală, era aşa o mare încântare... Eu cred că am participat în pauză la o transmise în direct, la Realitatea TV de pe vremea aia, şi când a ieşit Geoană din sală, nu o să uit, a ieşit înconjurat de ... şi a ieşit şi Iliescu, fără să fie cineva în jurul lui, tipic, şi a ieşit Geoană şi atunci am şi zis în direct: Acesta va fi viitorul preşedinte al PSD. Ăsta a fost ca congres de mare scandal. În rest, în general, congresele sunt făcute, aşa, o maşinărie monotonă, de regulă pentru presă ca să transmită ăia...
Reporter: Nişte informaţii.
Ion Cristoiu: Da, să arate că există din punctul ăsta de vedere.
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis pariază de la început pe spargerea PSD-ismului din Moldova
Analistul Ion Cristoiu afirmă într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Gândul că preşedintele Iohannis a încearcat să folosească Mica Unire pentru o lecţie prezentă. El demontează amestecarea Unirii cu aniversarea domniei lui Cuza, precum şi mitul de luptător anticorupţie creat în jurul acestuia. Totodată, Ion Cristoiu spune că deplasările preşedintelui Iohannis la Iaşi de Ziua Micii Uniri fac parte dintr-un plan de a sparge dominaţia PSD în Moldova.
Reporter: De la Congres la Mica Unire, haideţi să analizăm puţin discursurile preşedintelui Iohannis încă de la primul discurs din 2015 până în prezent. La începutul mandatului, în discursul de pe 24 ianuarie 2015, Iohannis a marşat pe consens. În ultimii doi ani discursul său a fost acid şi acuzator la adresa PSD: Ce s-a schimbat în acest timp?
Ion Cristoiu: E foarte important de explicat, de regulă, eu m-am apucat, nimeni nu s-a gândit să vadă, ce a zis Klaus Iohannis în cei cinci ani de mandat. În mod obişnuit aniversarea, bine putem discuta odată mult mai mult despre catastrofa ce a fost Centenarul, o aniversare a unui eveniment, este folosită de regimul, de timpul prezent, pentru actualizare. Unirea în perioada comunistă era folosită, exploatată, de fapt se rescria trecutul în urmatoarele direcţii, anume poporul a făcut-o. Adică era o temă, că poporul a făcut şi revoluţia socialistă, Cuza care fusese debarcat de Carol I, care era un ticălos şi monstruoasa coaliţie, era un mare personaj, deşi o să vedem, el a fost un mare corupt... şi atunci am vrut să văd, în discursurile lui Iohannis şi în gesturile sale cum încearcă el să folosească această Mică Unire pentru lecţie prezentă
Reporter: Haideţi să vedem un fragment din discursul din acest an.
Fragment din discursurile lui Klaus Iohannis de la Iaşi şi de la Palatul Patriarhiei
”Klaus Iohannis, Iaşi, 23 Ianuarie: Doamnelor şi domnilor. Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră pentru a celebra 160 de ani de la prima Unire a românilor şi pentru a evoca şi cinsti memoria marelui artizan al modernizării ţării, domnul Unirii Alexandru Ioan Cuza.
Klaus Iohannis, 24 Ianuarie, Palatul Patriarhiei: Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizării ţării, a stat sub îndemnul lui Mihail Kogălniceanu: „Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare”. Momentul istoric 1859 a fost posibil, aşadar, pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuinţelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective naţionale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituţii, nu au încurajat abuzul de putere”.
Reporter: Ce am văzut acum sunt fragmente din discursul de pe 23 ianuarie de la Iaşi şi din cel de pe 24 ianuarie de la Bucureşti. În care face o comparaţie şi îl prezintă pe Alexandru Ioan Cuza drept un simbol al luptei anticorupţie. Este cea mai potrivită alegere?
Ion Cristoiu: Este foarte interesant că una este aniversarea Unirii şi alta este aniversarea domniei lui Cuza. Nu am înţeles niciodată şi mă miră că istoricii de la Academie nu discută despre folosirea amestecului. Una este Unirea şi cu semnificaţiile ei, şi cealaltă este domnia lui Cuza. Este foarte intersant că principala lecţie, pe care nu o spune nimeni şi niciun politician nu o spune, repet a Unirii de la 24 decembrie 1859, este un exemplu în care clasa politică a spus ”NU” Bruxelles-ului de atunci. Să nu uităm că puterile garante prin Conferinţa de Pace de la Paris au spus să alegem doi domnitori. Dacă eram acum sub regimul Klaus Iohannis noi ziceam: Să trăiţi, asta e! Uite, că ai noştri nu au zis şi, foarte important, fără să îi supere prea tare. Şi aici e o lecţie foarte importantă pentru PSD care spun că trebuie să fim demni faţă de Bruxelles, trebuie să faci în aşa fel încât nici să nu pari că vrei, că atunci clasa noastră politică nu a spus: Nu stăm de vorbă cu voi, că sunteţi nişte tâmpiţi şi noi suntem mari şi tari! Au făcut în aşa fel ...
Reporter: Au formulat diplomatic, în aşa fel ...
Ion Cristoiu: Da, sigur că a fost aşa, o şmecherie, au fost şi ei de acord până la urmă. Bun, deci asta este unul. Doi: în cazul de faţă, în cazul lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta esta o aluzie la PSD, cu legea cutare. Dar toate documentele arată că Alexandru Ioan Cuza tocmai legea nu a respectat-o. Sigur a avut şi unele, să zicem, mari reuşite şi reforme dar regimul lui a fost unul antidemocratic şi a dat o lovitură împotriva Parlamentului şi a trebui să fie răsturnat. Nimeni nu s-a întrebat, de ce a fost o coaliţie între consevatori şi liberali să îl dea jos? Un regim corupt. Pe Dionisie Lupu este ”Casa Coruptului” cum zic eu, a lui Liebrecht, care era şeful Poştelor, dar care era coruptul numărul unu.
Reporter: Şi care a construit o avere considerabilă tocmai din aceşti bani obţinuţi pe căi...
Ion Cristoiu: Pe căi, împreună cu armata, eu am şi scris acolo, ar trebui să se numească nu Casa Filipescu, ci ”Casa Coruptă”, obţinută din corupţie. El a şi fost arestat până la urmă. De unde s-a creat mitul Cuza. Mitul Cuza s-a creat după ‘48 când comuniştii aveau ceva cu Carol I şi atunci, ca să diminueze aducerea lui Carol I, ca să dea în burghezie pentru aducerea lui Carol I, atunci l-au ridicat pe Cuza şi i-au scos toate elementele sale de.... Deci el nu poate fi exemplu. Foarte important şi nu în ultimul rând, domnul preşedinte a involuat, în 2015 el a fost la Iaşi şi a dansat împreună cu Ponta care era premier PSD, s-a lansat împreună în horă, şi a lansat teoria consensului.
Reporter: Ce mesaj încerca el să transmită? Să fie vorba de entuziasmul noi funcţii dobândite?
Ion Cristoiu: Nu, s-a întâmplat ceva, pentru că tot în ianurie 2015, vă reamintesc a fost la CSM şi s-a ridicat împotriva abuzurilor. Mai vedeţi acum dansând cu Viorica Dăncilă? După asta a fost 2016 unde a dansat cu Cioloş şi, atenţie, atunci a scos în evidenţă că unirea ne învaţă că poţi să faci politică fără să fii politician. Era o ...
Reporter: Era o referire la guvernul tehnocrat, care tocmai ...
Ion Cristoiu: Tocmai, în 2017 rupe această idee de preşedinte şi pe 23 ianuarie la Cotroceni face pulbere PSD, adică foloseşte Unirea...
Reporter: Ca să dea în PSD.
Ion Cristoiu: În 2018 se duce cu Fifor şi ţine o cuvântare, interesant că mereu ţine la Iaşi.
Reporter: Are o afinitate pentru acest oraş?
Ion Cristoiu: Nu. Unu, este o greşeală istorică pentru că Iaşiul nu are niciun rol în Mica Unire, Bucureştiul este... Este foarte ciudat pentru că Iaşiul este singurul judeţ unde la al doilea tur s-a răsturnat scorul. Eu cred că el pariază de la început pe spargerea PSD-ismului din Moldova, începând cu Iaşiul. Iaşiul este un nucleu din ăsta. El a fost numai la Iaşi, poţi să mergi la Focşani, dar din punct de vedere istoric Bucureştiul, acolo a avut loc, acolo au ieşit ăia în stradă, au protestat, au făcut presiune. E interesantă această involuţie, dacă ne gândim că în ianuarie 2015 el a fost la CSM şi a criticat abuzurile de DNA. După asta s-a schimbat. Ori după ianuarie i s-a atras atenţia că nu pentru aia a fost ales ... este o diferenţă uluitoare între el din 2015, ori el e preşedinte, şi acesta e principalul rol al preşedintelui, şi vorbeşte de consens şi spune aşa: ”Lecţia Unirii este următoare, deşi erau despărţiţi de orgolii, de interese politice şi-au găsit un ideal”. Exact ce e şi acum, numai că acum din 2017 începând el nu se mai desparte nici el, nu mai există acest ideal.
Reporter: Nu mai există acest ideal, există această răfuială politică.
Ion Cristoiu: Răfuială de partid, aproape că e un lider de opoziţie.
„Nu am nicio îndoială că Nicolae Ceauşescu va fi un erou naţional, pomenit ca şi Cuza, în manualele de istorie”
Reporter: Urmărind această logică, cu Alexandru Ioan Cuza care a fost scos în faţă în istorie uitându-se părţile lui mai puţin bune, ar putea fi Nicolae Ceauşescu un erou naţional? Pomenit ca şi Cuza, peste ani, în manualele de istorie?
Ion Cristoiu: Dar nu am nicio îndoială. Să ştii că deja generaţia care nu a trăit în vremea comunismului, deja părţile astea rele... ştiţi ce dispare de regulă în istorie? Am descoperit la mine. Eu nu am trăit regimul antonescian, însă ca istoric, cei care au trăit, şi am văzut şi eu foarte multe ... de exemplu, domiciliu forţat că erai beţiv. Am documente care arată că uneori şi mareşalul o lua razna rău de tot, te trimitea în lagăr, mă rog, nu aveai voie cămaşă cu mânecă scurtă. Atenţie, foarte interesant, toate aceste lucruri, memoria lor, le păstrează doar cei care le-au trăit. Dacă le spui unui tânăr, vezi că nu se găsea cafea sau desuuri....
Reporter: Pare să nu ţină cont de aspectele negative?
Ion Cristoiu: Nu, nu ţine cont, pentru că el nu a trăit, nu îşi poate imagina. El vede însă ce rămâne. El vede că politica de independenţă şi din punctul acesta de vedere, bună întrebarea, tare mă tem că va trece un timp, 10, 15 ani şi va veni un timp când vor spune şi Revoluţia, în primul rând că nu îi vor mai spune Revoluţie, ci lovitură de stat.
Reporter: Ăsta ar fi un bun pas în direcţia respectivă.
Ion Cristoiu: Nu e o greşeală să îl invoci pe Ceauşescu, prin anumite laturi, nimeni nu spune că dintr-un personaj al trecutului poţi să iei, cum fac şi ruşii acuma, poţi să iei ce e favorabil prezentului. Poţi să iei de la Ceauşescu politica de independenţă sau chiar politica de infrastructură. Sigur, poţi să iei de la mareşalul Antonescu lupta anticorupţie. Bine, eşec total, că el era luptător împotriva corupţiei, dar în timpul ăsta sub el toţi ăia erau corupţi. De la Cuza poţi să iei, Cuza a fost chiar un domnitor populist. Se ducea, toate poveştile acealea cu ocaua lui Cuza, poţi să iei, noi trebuie să luăm întotdeauna că un eveniment istoric este fie negativ, fie pozitiv.
“Liviu Dragnea nu are un proiect de ţară, pe când Ceauşescu avea”
Reporter: Aţi sfătui PSD să se inspire din politica lui Ceauşescu?
Ion Cristoiu: PSD nu se poate inspira din politica lui Ceauşescu deoarece domnul Dragnea, care conduce PSD, nu are un proiect de ţară, pe când Ceauşescu avea un proiect de ţară. Sigur, îl putem discuta, îl putem critica, dacă merită să pui atâta la investiţie în detrimentul consumului. A fost o mare discuţie, nu a fost o chestie simplă. Era ideea, bine, ne sacrificăm pentru aia, aia, dar nu ne putem sacrifica să murim de foame. Apoi cultul personalităţii, dar în cazul lui Dragnea, eu nu împărtăşesc părerile altora, că el are aşa o viziune, că vrea să ne scoată de undeva. Eu cred că este aşa, o politică măruntă. Şi doi, nu poate fi o politică de independenţă, şi PSD duce tot o politică de ”Sărut-mâna! Să trăiţi! Aoleu, ce aţi zis! Ne-am speriat”, nu, nu cred că poate fi la ora actuală. Este o prostie compararea PSD ului cu Partidul Comunist, jigneşte Partidul Comunist. Uitaţi-vă la ei, îl vedeţi pe domnul Dragnea comunist? Comuniştii erau comunişti. Adică unii din ei erau chiar săraci, vedeţi dumneavoastră un pesedist comunist?
Reporter: Nu, dacă acesta este criteriul, nu.
Ion Cristoiu: În sensul ăsta, vedeţi dumneavoastră pe vreunul bătut de nesiguranţă? Nu, ei sunt nişte oameni de afaceri, mă şi miră că sunt de stânga. Eu nu au nicio treabă cu stânga. E un partid, sigur, din oameni bogaţi, ei sunt cei mai bogaţi din România. Sigur, cum să fii un partid de stânga când tu eşti un partid cu vile, cu yahturi, cu maşini şi îţi petreci vacanţa nu pe şantier în Bumbeşti – Livezeni ci ducându-te în Bahamas.
Reporter: V-aţi declarat de multe ori dumneavoastră comunist. Sunteţi?
Ion Cristoiu: Da, spre stupoarea lui, domnul Iliescu a recunoscut la o întâlnire cu tinerii din PSD că eu sunt mai comunist decât el. E o declaraţie făcută, unu, în răspăr, pe mine mă plictisesc clişeele că tot ce e comunist e rău şi, doi, pentru că aş fi singurul. Atenţie şi aici, nu mă refer la comunist nomenclaturist, mă refer la ăia primii, Mihai Bujor, care erau cu carte şi care erau impresionaţi de faptul că unii trăiau rău, în sensul ăsta sunt comunist, dar nu în sensul nomenclaturist că eu aş sta în Primăverii. Şi nu în ultimul rând, mai comunişti decât mine sunt ăia din stradă, pentru că ăia din stradă luptă împotriva corupţiei cum luptau şi comuniştii şi urăsc pe ăia care s-au îmbogăţit, eu nu îi urăsc şi, ca şi bolşevicii, tefeliştii, că ei reprezintă istoria. Nu, noi reprezentăm, şi hai să îi împuşcăm pe toţi, că e nevoie să facem curat în ţara asta.
Ion Cristoiu: “Laura Codruţa Kovesi este un politician foarte bun. Aş vota-o la prezidenţiale”
Analistul Politic Ion Cristoiu a declarat în interviul acordat MEDIAFAX şi Gândul.info că “învierea politică” a fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi nu este întâmplătoare, ultimele ei demersuri făcând parte dintr-o campanie pentru un profil de politician. În opinia sa, Kovesi este un foarte bun polician pe care ar vota-o dacă ar candida la prezidenţiale. El este convins că, spre deosebire de Klaus Iohannis, Kovesi ar face ceva, inclusiv să lupte împotriva sistemului, pentru că îl ştie. Ion Cristoiu mai spune că preşedintele Iohannis, cel care de fapt a debarcat-o de la şefia DNA, s-ar putea să aibă un cuvânt de spus şi în cazul candidaturii sale la şefia parchetului european.
Reporter: De la un simbol al luptei anticorupţie, Alexandru Ioan Cuza, la un simbol al luptei anticorupţie ancorat în prezent. Laura Codruţa Kovesi a reapărut în viaţa publică după o absenţă de câteva luni prin două lucruri: primul, prin contestarea la CEDO a revocării sale din funcţie, şi al doilea prin faptul că a apărut informaţia că s-ar afla pe lista scurtă de candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Europei. Credeţi că această revenire este întâmplătoare?
Ion Cristoiu: Nu, eu o consider mai ales în partea cu procurorul ca făcând parte dintr-un PR. Şi vă spun şi de ce. Unu, povestea cu procurorul nu este din surse independente, deci avem o parte din presă favorabilă ei, care spune lucrul ăsta, între noi fie vorba, dacă ar vrea să ajungă procuror, nu înteleg de ce trebuie să ne spună, te trezeşti într-o noapte şi … bang! a ajuns procuror. De la ea vin ştirile astea. Repet, niciun ziar nu mi-a adus până acum documente de acolo, independent. Adică a stat de vorbă cu juriul, cu ăla, a văzut-o pe lista scurtă. Indiferent de asta, eu consider că poate fi, nu ştiu dacă ăsta va fi şi scopul ei, pentru o campanie pentru un profil de politician. Ea este un foarte bun politician. Spun eu care am criticat-o ca procuror DNA. Foarte bun politician.
Reporter: Aţi spus la un moment dat, în luna iulie a anului trecut, imediat după revocarea ei, că într-o săptămână românii o vor uita. Totuşi prin aceste două informaţii care au apărut se pare că nu s-a întâmplat acest lucru.
Ion Cristoiu: Nu numai românii, au uitat-o şi cei care o lăudau. Dar a revenit. Păi şi aici este ceva în neregulă. Ea, spre deosebire de Cioloş, nu s-a păstrat. Se putea păstra, între noi fie vorba. Până la urmă i s-a făcut o nedreptate, ea n-a dat nici un interviu. Şi asta este interesant. Te aşteptai ca ea să se ducă pe la televiziuni.
Reporter: Da, da, cum mai făcea şi în dăţile trecute.
Ion Cristoiu: Da, şi să povestească cum a fost, şi să vină apoi o serie de ziare să spună Codruţa merge pe jos, e tristă, nu e tristă … Dar ea a înviat acum, în decembrie. Totuşi a trecut o perioadă până la învierea ei politică.
Reporter: Spuneaţi ceva legat de o posibilă candidatură sau un posibil profil de politician. Totuşi ea, în anul 2015, spunea că nu va candida pentru nici o funcţie politică. Credeţi că s-a schimbat ceva de atunci şi până acum?
Ion Cristoiu: Nu-i luaţi în serios pe cei care fac politică. Întotdeauna ei spun că nu vor candida, că nu vor. Nu ştiu intenţiile ei politice. Eu consider că şi în fruntea DNA a fost un foarte bun om politic, nu un procuror foarte bun. Conferinţa aceea de presă ne-a arătat că are talent la confruntarea cu presa. A făcut în fruntea DNA mai mult PR, mai mult imagine care şi astea e o chestiune de politică, până la urmă un politician modern reuşeşte să creeze şi aceste iluzii. Şi, din acest punct de vedere, poate să aducă …. În aprecierea ei există două mari pericole: pericolul de a lua dorinţele drept realitate, dorinţele părţii adversare ale ai şi care constă în felul următor: îi spui cetăţeanului respectiv: Domnule, să ştiţi că echipa aia de fotbal o să câştige campionatul. Ăla are urăşte echipa spune că nu are cum să câştige… Deci, ei i se neagă orice posibilitate. Am lansat asta la Sandra Stoicescu şi când am ieşit din emisiune intra Radu Tudor cu Ciuvică şi se uitaseră şi mă luau peste picior. Hai, domnule, cum să ajungă asta contracandidatul lui Iohannis? Adică, din faptul că antipatizezi pe cineva nu înseamnă că el nu poate să facă ceva. Şi doi, suntem prea atenţi la o anumită parte a electoratului. Sigur că ea, pe anumite televiziuni, într-o anumită parte a presei, e urâtă, i se arată dezastrul ei, dar nu ştiu dincolo. Deci, eu nu ştiu celălalt electorat. Poate să fie mult mai mare decât credem noi. V-aţi întrebat câţi oameni neangajaţi, care nu au făcut nici puşcărie, nu sunt nici neamuri cu ei, câţi dintre ei o urăsc? Nu s-a făcut un sondaj. Adică… Câţi dintre români spun nu, Codruţa Kovesi e o ticăloasă şi nu vrem. Nu ştiu.
Reporter: Nu, nu s-a făcut un sondaj.
Ion Cristoiu: Păi nu. Eu nu cred că sunt aşa de mulţi.
Reporter: De altfel, vorbind şi de un PR bun, aţi spus şi dumneavoastră adineauri, că nu a făcut nicio declaraţie din momentul revocării. În schimb prima declaraţie pe care a făcut-o a fost imediat după ce a apărut informaţia cu CEDO, în care a spus că, practic, prin această sesizare la CEDO, ea ia apărarea altor procurori anticorupţie care s-ar putea confrunta cu astfel de situaţii în viitor.
Ion Cristoiu: Ştiţi că acea operaţiune… vă spun şi de unde mi-am dat seama că era ceva în neregulă…ştirea era în ianuarie că în decembrie … deci în ianuarie s-a dat ştirea că în decembrie ea a depus cerere la CEDO, a fost la ora 16.24, într-o zi de 24, pe Digi24. La 16.25, atenţie, pe şase site-uri a apărut următorul text: Ne-am adresat Parchetului General… deci atenţie, la 16.24 se dă ştirea, la 16.25 , în legătură cu ştirea dată la Digi, acum un minut, ne-am adresat Parchetului General, care ne-a transmis deja din partea ei, următorul comunicat. Şi dă comunicatul ei… Deci nu vorbea ea. Ea nu a vorbit. Şi-atunci era ceva ciudat. Era limpede că era pregătit textul. Nu ai timp fizic. Păi când, într-un minut..
Reporter: Răspunsul vine greu...
Ion Cristoiu: Foarte interesant, ea nu spune nimic. Ea transmite prin intermediul Parchetului comunicatul ei. A doua zi, pentru prima dată de când e revocată, e prinsă pe trepte. E ciudat că la unii, şi la Tudorel Toader, unii sunt prinşi pe trepte numai în anumite momente. Eu nu am urcat niciodată trepte. Urca treptele Parchetului, şi deodată …
Reporter: Şi au surprins-o jurnaliştii.
Ion Cristoiu: Păi nu, cum, nu au surprins-o până atunci, că mai urcase…
Reporter: Ei păzesc, de obicei, acele trepte.
Ion Cristoiu: Şi deodată se opreşte, şi pe treptele alea spune… Şi atunci adaugă, atenţie, de PR. Cu o zi înainte nu a spus de ce a depus cerere. A spus că a depus, ”nu cer nimic şi vreau să reabilitez procurorii”. Deci era clar că făcea parte dintr-o operaţiune de PR foarte bună, comandată de ea. Trebuia să faci în mai multe trepte. Că dacă spui într-o zi totul, nu te mai ia nimeni.
“Dacă va ajunge procuror european va fi un pericol”
Reporter: Tot în decembrie era termenul până la care se putea depune dosarul pentru această funcţie de procuror şef al Parchetului European.
Ion Cristoiu: Nu ştiu. Ştiu că mi-aţi spus înainte de emisiune...dumneavoastră credeţi că... eu nu am din surse independente. Deocamdată am de-a face cu nişte lucruri despre care suspectez că ea spune...Nu, nu exclud. Poate să fie şi din punctul acesta de vedere, poate să fie şi ea în cărţile pentru... Dar, după părerea mea, cei care vor decide, cine va fi acel procuror-şef, probabil că vor trebui să discute serios cu candidatul pentru că sunt unele puteri care nu au interesul ca procurorul ăla să ancheteze Italia, Franţa sau Germania. Interesul este să ancheteze din România.
Reporter: Procedura este oricum destul de greoaie. Iniţial au fost, am înţeles, 30 de persoane care şi-au depus candidatura, trei, se vehiculează în presa din România că ar fi fost din ţară de la noi. Au rămas, potrivit informaţiilor din presă, doar Laura Codruţa Kovesi împreună cu alţi patru, iar acum urmează o comisie formată din 12 membri ai fostelor instanţe supreme sau ai comisiilor de la nivel european. După ce aceşti 12 membri îşi vor da OK-ul în privinţa candidaturii, înţeleg că va trebui ca persoana respectivă să treacă şi de membrii Comisiei JAI şi LIBE, de libertăţi şi afaceri interne, iar cuvântul final îl vor avea Consiliul şi Parlamentul European. Deci procedura în sine este una destul de complicată şi complexă.
Ion Cristoiu: Nu numai atât. Eu cred că va conta... ştiu că dvs nu sunteţi de acord, şi în numirea procurorului general, opinia din ţară. Noi uităm că în această instituţie s-au înscris benevol anumite ţări din UE. Deci, la un moment dat, s-ar putea ca Guvernul, nu ştiu dacă se poate, să spună nu mai participăm la asta. Deci, nu e un Parchet al UE, automat pentru toate ţările. Nu toate ţările membre UE s-au înscris. Deci, până la urmă e benevol şi nu cred din punctul acesta de vedere... eu nu neg... poate să ajungă. Eu am spus care sunt dificultăţile şi am spus un lucru ca gazetar: nu am surse independente. Am nişte posturi, nişte site-uri care spun: şi e pe locul 3, şi e pe lista scurtă, dar nu am un document de acolo sau o declaraţie a unuia care e în mecanismul ăla ca să cred si să pot sa-l iau în calcul...
Reporter: Şi dacă totuşi ar ajunge, pentru cine va fi ea un pericol din această funcţie de procuror-şef al Europei, de data aceasta care ar investiga exact fraudele cu fonduri europene?
Ion Cristoiu: Eu cred că, după exemplul Corinei Creţu, va încerca să folosească postul ăla ca să facă politică internă pentru că, dacă sunt înscrise şi mari puteri, e greu de presupus că va vedea fraude cu fonduri europene în Germania, din acest punct de vedere. În plus, acolo nu face ea anchete. Poate fi un pericol, dar din acest punct de vedere ca să arate ce mare şi tare e ea, unde poate să arate? În România şi poate în Bulgaria dacă s-or fi înscrişi şi ei. Poate fi un pericol.
Reporter: Ea ar trebui să lucreze cu procurorii aleşi la nivel naţional, ea în calitate de procuror-şef.
Ion Cristoiu: Care sunt propuşi de...
Reporter: Care sunt propuşi de ministrul Justiţiei, conform unui proiect dat de Tudorel Toader anul trecut. Asta ar însemna din start un handicap pentru Laura Codruţa Kovesi, dacă ar fi să ancheteze cazuri din România. Ar fi sau nu ar fi un handicap?
Ion Cristoiu: Ar fi un handicap pentru că, uitaţi dvs. aţi spus, mi-aţi atras atenţia. La DNA a lucrat cu procurorii pe care i-a vrut ea. Ori marea problemă, ar trebui să discutăm odată, a DNA-ului este faptul că e inadmisibil ca cei de la DNA să intre fără concurs şi concursul să constea într-un interviu luat de şefa DNA, la care se uita ea în ochii ăluia. Normal era să fie un concurs indiferent de şefa DNA. Deci, dacă la DNA şi-a făcut ea pe cine a vrut, oameni de treabă, gen ăia de la Ploieşti sau de la Braşov, dincoace, cum spuneaţi dvs, lucrează cu procurori propuşi din diferite ţări, şi nu numai din România. La care va fi mult mai greu să faci ce vrei tu. Până la urmă, DNA-ul era ca şi partidul PLUS pentru Cioloş. Era o maşinărie unde ea îi spunea lui ăla, faci aia, te duci îl anchetezi pe ăla... Acum e mult mai greu. Uite, nimeni nu a discutat în România care sunt competenţele procurorului general, în ce măsură... poate aşa ca imagine, poate fi. Dar eu vă atrag atenţia că revocarea ei nu a fost făcută de către Toader, ci a fost făcută de Iohannis şi Iohannis de-abia aştepta. Deci, din punctul acesta de vedere, ea are un duşman mult mai mare decât Tudorel Toader, care e Klaus Iohannis, şi e greu de presupus ... Nu uitaţi că ea când a fost revocată a ţinut o conferinţă de presă anti-Iohannis, da?
Reporter: Da.
Ion Cristoiu: Nu uitaţi că Iohannis s-ar putea să-l debarce mâine pe dl Augustin lazăr, dar nu-l debarcă. Păi şi de ce pe ea a debarcat-o?
Ion Cristoiu: Kovesi a nemulţumit la un moment dat, ca şi Coldea... Începuse să lucreze pe cont propriu”
Reporter: Se teme Iohannis atât de mult de ea sau a fost pur şi simplu revolta aceea că ea nu şi-a dat demisia atunci când i s-a cerut?
Ion Cristoiu: Nu, ea a nemulţumit la un moment dat, ca şi Coldea... Începuse să lucreze pe cont propriu. Ea nu mai asculta comenzile sistemului, de care avea nevoie. Îl scoţi pe ăla, pe ăla.. Adică, la un moment dat, cultul personalităţii ei era aşa de puternic că ea ajunsese să creadă că poate să facă orice. Anchetarea DIPI a deranjat foarte mult serviciile că era o anchetă a unui serviciu secret şi vă garantez sută în sută că, de fapt, ea a fost scoasă de SRI şi de Klaus Iohannis, şi nu de Tudorel Toader. Dacă nu voia Klaus Iohannis, nu o scotea. Deci, din punctul acesta de vedere, acuma mi-aţi dat o idee. Acolo ( la Parchetul European, n.r.) s-ar putea ca Iohannis să aibă un cuvânt de spus, nu Tudorel Toader. Adică, probabil că va fi consultat şi el: ”Ce ziceţi, de către cei care vor să o pună”?
Reporter: De altfel s-a văzut acest sentiment al lui Iohannis vis-a-vis de situaţie. Şi-a trimis purtătorul de cuvânt...
Ion Cristoiu: Da, şi mai ales faptul că şi în cazul lui Augustin Lazăr, repet, poate îl obligă... deci CCR când a dat acea decizie nu a dat-o pentru Kovesi.
Reporter: Nu e interpretabil.
Ion Cristoiu: Nu, a dat-o pentru toţi. Şi anume că la propunerea ministrului Justiţiei, preşedintele nu se poate opune. Iată că ministrul Justiţiei a propus în cazul lui Lazăr şi el se opune. Deci, cum Dumnezeu, atunci a ţinut cont, aşa era, nu mai putea de CCR şi acum, cum să spun, puţin îi pasă.
„E uşor pentru Kovesi să lupte împotriva sistemului pentru că îl ştie”
Reporter: Aţi spus că Laura Codruţa Kovesi ar fi un candidat mai bun şi mai puternic ca Iohannis. Aţi vota-o pe Laura Codruţa Kovesi dacă ar candida la prezidenţiale? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?
Ion Cristoiu: Da, pentru că prevăd că va face ceva. Klaus Iohannis este un personaj simpatic, dar în patru ani nu a făcut absolut nimic. Adică, din punctul acesta de vedere... şi atenţie! ... vă atrag atenţia ... de regulă, în istorie... deci noi ne-am aştepta acum, că dacă ar ajunge ea preşedinte să fie înspăimântătoarea sprijinitoare a sistemului. E greşit! De regulă, măsuri de dreapta le ia stânga când ajunge la putere. Adică, te aştepţi când ajung ăia la putere ... aşa este, când va ajunge ea, dacă ajunge ea preşedintă, sistemul va birui ţara. Dar dacă este invers? După părerea mea, de regulă când ajunge acolo… tocmai ăla care … noi avem o problemă cu UE. Să ne reprezinte cu demnitate la UE ar trebui să fie gen Cioloş. Adică oameni care au fost ai UE. Deci, dacă vrei o demnitate, să-l alegem pe Cioloş preşedinte pentru că sunt sigur că noi toţi ne-am aştepta că el ne înrobeşte la… ne face şi mai slugi, dar de fapt … întodeauna este o situaţie. Toată lumea se aşteaptă când ajunge stânga la putere într-o ţară să facă şi să dreagă, şi de regulă, stânga face…
Reporter: Ce ar trebui să facă dreapta.
Ion Cristoiu: Ce ar trebui să facă dreapta. Pentru că nu are complexe. La noi, stânga întotdeauna a avut, complexul dreptei, dacă aţi observat. Adică întotdeauna a ţinut cont ... Şi, din acest punct de vedere, eu nu mă aştept să fie aşa de ... Adică, chiar să vrea să fie preşedinta României. Şi în aceste condiţii s-ar putea să ne trezim ca ea să vrea lupte împotriva sistemului. Pare un paradox, nu-i aşa?
Reporter: În momentul de faţă, da.
Ion Cristoiu: Păi, nu e un paradox, că ea ştie. Păi dacă eu aş ajunge, vorba ăluia de la bodegă preşedinte, primul lucru pe care ar trebui să-l fac e să fiu al tuturor. Pentru că am ambiţie să fiu preşedintele tuturor. Şi-atunci sigur că e şi uşor pentru ea să lupte împotriva sistemului pentru că îl ştie.
„Codruţa Kovesi e un om de lume. Un om de lume. Elena Udrea e biet copil”
Reporter: Pentru că îl cunoaşte foarte bine.
Ion Cristoiu: Păi, îl ştie. Iohannis nu ştie. Ea ştie...ăla e aşa...şi-l cunoaşte. Dar repet, eu pariez mult pe politicianul Kovesi. Ar putea să mobilizeze tot electoratul, şi de la PSD. Ea nu a plecat chiar atât de boţită cum credem noi, că a făcut şi a dres, inclusiv dacă dă Ghiţă poza aia, e şi mai în favoarea ei. Că acum, dându-i poza când ea nu mai e nimic, ce vom vedea? O doamnă dansând. Şi? Atunci era rău.
Reporter: Acum nu mai e.
Ion Cristoiu: Păi cum? Vom vedea ... Ia uite, mă, ce fată simpatică e fata asta, Codruţa Kovesi, dansează, cântă ”La Chilia în port”, ia să o votăm. Şi am auzit că chiar aşa e. Mi-au spus cei care o cunosc mai bine că nu e chiar aşa de... că e chiar un om de...
Reporter: De viaţă...
Ion Cristoiu: De lume. Elena Udrea e biet copil, am înţeles. E om de lume, am înţeles că de aia se şi ducea la ospeţe. Nu e din ăla care zice eu sunt aici regină şi nu discut. Aşa spun unii... Aşa că, din punctul acesta de vedere, s-ar putea să ne aşteptăm la surprize.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Meleşcanu, pentru AFP: România se opune condiţionării fondurilor UE de situaţia statului de drept. Funcţionarea justiţiei ar trebui să fie „apanajul fiecărei ţări”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe