Video INTERVIU: Mitrea: Geoană nu mai reprezintă interesele PSD la Senat; ar fi o greşeală să pierdem funcţia

Senatorul PSD Miron Mitrea afirmă, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană nu mai reprezintă interesele PSD la şefia Senatului, el apreciind însă că ar fi o greşeală ca PSD să piardă postul, iar despre Cristian Diaconescu spune că a dat cu piciorul unei cariere politice promiţătoare

Urmărește
26 afișări

Vezi aici interviul în format video

Pe de altă parte, senatorul PSD califică drept un scenariu SF eventuale negocieri cu PDL pentru o rocadă între şefia Camerei şi cea a Senatului.

TITLURILE ZILEI

Mitrea susţine că a fost dezamăgit în mare măsură de Cristian Diaconescu, în momentul în care acesta a decis să îl sprijine la Congres pe Mircea Geoană. El a opinat că Diaconescu va trebui să se îndrepte către o carieră tehnică, fiind un tehnician, respectiv un specialist în politică externă. El a arătat că, în discuţiile şi tatonările cu Diaconescu, de dinainte de Congres, nu i s-a părut că acesta ar fi şantajabil. Miron Mitrea a spus că nu crede că serviciile secrete l-au supravegheat pe Diaconescu, el opinând că există şi firme private în România care se ocupă de acest lucru.

El a arătat că nu a negociat cu Ponta, că nu este interesat de funcţii, nici de cea de lider de grup la Senat, nici de cea de preşedinte al Senatului, dar spune că, până în toamnă, se mai gândeşte dacă va candida sau nu la şefia grupului parlamentar de la Senat.

Potrivit lui Mitrea, există o intenţie de transformare a grupului independenţilor într-un partid de centru-stânga, el apreciind că are o şansă de reuşită.

Mitrea a mai spus că îl va susţine pe Năstase la şefia Consiliului Naţional al PSD.

El a arătat că, în opinia sa, alianţa dintre PSD şi PC nu va mai dura multă vreme.

Mitrea s-a declarat foarte nemulţumit că Marian Vanghelie reprezintă PSD, el apreciind că Marian Vanghelie, ca şi tipologie de om, nu poate reprezenta PSD.

Agenţia MEDIAFAX prezintă integral interviul acordat de Miron Mitrea:

Reporter: L-aţi susţinut, iniţial, pe Cristian Diaconescu, pentru candidatura la funcţia de preşedinte al PSD. În ce măsură v-a dezamăgit când, la Congres, a decis să îl sprijine pe Mircea Geoană?

Miron Mitrea: În mare măsură.

Rep.: În ce sens. De ce?

M. M.: Exact în sensul în care m-aţi întrebat. N-am mai mult de comentat. În mare măsură m-a dezamăgit când a hotărât să îl sprijine pe Mircea Geoană. A fost o supriză, pentru mine, oarecum ciudată. Eram cu spatele, vroiam să mă duc să vorbesc cu el, că era singur acolo la tribună. Bine că nu am ajuns să vorbesc că după aia s-ar fi spus că eu l-am trimis să facă respectiva declaraţie. Vroiam să mă duc către el, pur şi simplu. Era singur acolo şi vroiam să-l întreb de ce nu se retrage şi el în favoarea lui Ponta ca să încercăm să închidem jocul, pentru că era evident pentru mine - se întârzia votarea, din motive tehnice, bănuiesc, şi riscul ca oamenii din teritoriu să plece şi să rămână nucleul mai aproape de Bucureşti, deci Bucureştiul şi judeţele din jur, care erau pro-Geoană era mare - şi în drum spre m-am oprit lângă delegaţia de la Satu Mare, colegii de acolo m-au întrebat câteva lucruri. Am auzit că a declarat că s-a retras şi m-am întors bucuros, convins fiind că s-a retras în favoarea lui Victor Ponta. Ca cei din jur să îmi spună cică a înnebunit Cristi. De ce a înnebunit? A făcut ce trebuie, s-a retras. Nu. Nu. S-a retras pentru Mircea Geoană. Eu atunci nu am mai înţeles nimic.

Rep: I-aţi reproşat?

M.M: Nu. Nu. Ce rost are să-i reproşez? Nu am înţeles nimic. Nu e copilul meu să-i reproşez. Din moment ce nu am înţeles. V-am explicat exact cum a fost momentul. Am fost dezamăgit.

Rep: Aţi avut, înainte de Congres, o lungă perioadă de discuţii cu Cristian Diaconescu şi de tatonări. V-a dat vreodată impresia că ar fi şantajabil?

M.M.: Nu. Nu. Şi discuţia era să pregătim o conducere - şi el era soluţia pe care o propuneam - de schimbare a imaginii partidului şi o soluţie care să nu fie în niciun caz Mircea Geoană. El era foarte bun pentru aşa ceva, venea cu o imagine curată, nouă şi l-am susţinut şi ştiţi că am intrat în competiţie în momentul în care am văzut că el e nehotărât.

Rep.: Ştiţi că el a fost monitorizat timp de 10 zile de o manieră profesionistă. Vi se pare normal ca un candidat la şefia PSD să fie urmărit?

M.M: Am văzut şi eu în presă această chestie. Nu am ce să comentez. Trăim într-o ţară în care viaţa politică îmbracă de multe ori forme care - nu că sunt inacceptabile - pentru că ştim cu toţii că sunt inacceptabile, dar care chiar se întâmplă.

Rep.: Mircea Geoană chiar a acuzat într-un discurs în Congres implicarea unor zone speciale, cu ghilimelele de rigoare. Presa chiar a speculat că monitorizarea domnului Diaconescu ar fi fost făcută de SRI, pe de o parte, sau chiar de Dumitru Iliescu, pe de altă parte.

M.M.: CIA, KGB, GRU, astea sunt chestiunile care fac parte din folclorul românesc: totdeauna servicviile româneşti sau altele sunt prezente. Ca om cu oarece experienţă ştiu că sunt prezente, dar nu în această direcţie. Sunt obligate să supravegheze, dar nu pe Cristian Diaconescu. Nu cred că serviciile, în sensul pozitiv, deci serviciile statului român, au făcut aşa ceva. Există şi firme private care se ocupă cu acest lucru în România. Nu este nicun secret pentru nimeni. De ce l-au monitorizat pe Cristian Diaconescu - nu pot să vă răspund.

Rep.: Domnul Vanghelie a vorbit, la un moment dat, de apărarea lui Cătălin Voicu de către PSD şi a doua zi a apărut înregistrarea în care îl înjură practic pe Mircea Geoană. Nu vi se pare o coincidenţă sau că lucrurile ţin de o campanie murdară?

M.M.: Bun. A fost o discuţie, şi în grupul parlamentar la un moment dat, cred că chiar Mircea a pus această discuţie privindu-l pe Cătălin Voicu, la care eu am spus că sigur, din punct de vedere moral, orice membru PSD, mai ales un senator sau un deputat, are dreptul la sprijjin din partea partidului în momentul în care trece printr-o perioadă grea. Dar când am trecut, în momentul în care nu aveam foarte multă experienţă, prin povestea cu Bivolaru, când m-am lăsat prins de un anumit şuvoi, ca să spun aşa, şi îmi pare rău şi astăzi că nu l-am ascultat atunci pe regretatul Dan Marţian, care mi-a spus: "Nu te duce tinere, pentru că nu asta-i treaba noastră să mergem la Procuratură cu un acuzat, chiar dacă acuzatul are dreptate". Şi atunci Bivolaru avea dreptate, dar s-a văzut ulterior că avea dreptate doar pe formă, nu pe fond.

Asta am spus-o şi în grup, şi eu, şi alţi colegi, că îl sprijinim pe domnul senator, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să meargă să îşi clarifice problemele. Mai departe nu pot să comentez, că nu ştiu despre ce este vorba.

Rep.: Revenind la jocurile de culise din PSD. Aţi fost la un moment dat apropiat de domnul Vanghelie. Înţeleg că i-aţi botezat copilul. De unde relaţia asta de adversitate acum?

M.M.: I-am botezat copilul lui Marian Vanghelie când el era şef cu protocolul la Sindicate. Sunt mulţi ani, are un băiat mare, nu l-am văzut de la botez. Atunci am botezat mulţi copii şi nu îmi pare rău. Totdeauna am spus că a boteza un copil, pentru mine, este un lucru foarte important şi nu am refuzat pe nimeni, nu se refuză. În cultura românească o cerere de botez nu se refuză. La căsătorii, am refuzat des să fiu naşul unora sau altora. Nu îmi pare rău nici astăzi. Ce a fost atunci - a fost cu mulţi ani în urmă. Eu nu am o adversitate personală faţă de Marian Vanghelie. A fost un primar bun la Sectorul 5, cel puţin în primele două mandate. În acest mandat nu mi-e clar ce face, dacă e bun sau rău. Nu ştiu, nu l-am monitorizat.

Dar a depăşit cu mult nivelul la care el înţelege sau se potriveşte pentru politica în România.

Rep.: Sunteţi ireconciliabili?

M.M.: În ce sens?

Rep.: Mai există vreo cale de discuţii între dvs. şi Marian Vanghelie?

M.M.: Personal?

Rep.: Politic.

M.M.: Am fost şi la Congres cu el. Eu nu sunt în război cu nimeni, nici măcar cu Marian Vanghelie. Eu am o relaţie normală, omenească cu toţi oamenii, chiar dacă el, într-un fel destul de nepoliticos, m-a jignit public. La Congres a venit şi şi-a cerut scuze public, mă rog, faţă de cei care erau în jur, că era nervos. Nu ştiu dacă justifică faptul că a fost nepoliticos, e neimportant. I-am spus ce vă spun şi dvs.: personal nu am o problemă cu Marian Vanghelie. Este un cetăţean al României, este liber să îşi trăiască viaţa, nu este problema mea.

Din punct de vedere al politicianului PSD sunt foarte nemulţumit că Marian Vanghelie reprezintă partidul, pentru că eu nu cred că Marian Vanghelie, ca şi tipologie de om, poate reprezenta PSD.

Am fost nemulţumit pe vremea când era în jurul lui Geoană şi a fost principala mea ţintă: schimbarea grupului din fruntea PSD, care pusese mâna şi pe Mircea Geoană, şi pe partid şi care l-a dus până la urmă în situaţia de a pierde toate aceste alegeri. Iar el nu este nevinovat. Este unul dintre principalii vinovaţi. De aceea a fost şi poziţia mea - care am văzut că unii au interpretat-o altfel - am spus că el şi alţii ca el, dacă se simt vizaţi, ar face bine să se retragă ca un sprijin pentru partid.

Am văzut că au sărit în aer oameni - nu mă refeream la ei, nu ştiu de ce s-au simţit. Dar mă rog, probabil cuvintele mele generale i-au atins cumva, nu-mi dau seama acum.

Rep.: Marian Vanghelie a devenit între timp vicepreşedinte al PSD, deci are un grad de reprezentare mult mai mare decât înainte şi a fost votat de vreo 600 de delegaţi din 1700. Cum se împacă aceste lucruri cu ideea dvs. că nu poate reprezenta PSD?

M.M.: Sistemul de vot al vicepreşedinţilor pe liste este un sistem care duce ca o parte mare din vicepreşedinţi să nu fie aleşi cu mai mult de jumătate din voturile unui Congres. Am avut această chestiune în 2005 şi am protestat de atunci împotriva acestui sistem. Pentru că nu s-a putut ajunge la o soluţie rezonabilă înainte de Congres, s-a ales această soluţie care era compromisul acceptabil pentru toate părţile. Aşa că, din păcate, am ajuns la situaţii în care colegii noştri au un număr de voturi, ca şi Marian Vaghelie, de şase sute şi nu ştiu cât de voturi în timp ce au fost 1700 de delegaţi la Congres. Bun. Pe regula care a fost stabilită a fost ales vicepreşedinte. Asta nu însemană că eu îmi schimb punctul de vedere.

Dacă şase sute şaptezeci şi nu ştiu câţi de delegaţi au fost de acord ca Marian Vanghelie să fie vicepreşedinte la Congres, eu în continuare cred că este o greşeală şi că face rău partidului. Dar este punctul meu de vedere personal.

Rep.: Credeţi că prin decizia de a-l susţine pe Mircea Geoană Diaconescu s-a automarginalizat în PSD?

M.M.: Din păcate, cred că şi-a pus cariera politică într-o lumină care nu-l favorizează foarte tare. Nu ştiu cum va reuşi să iasă. Cred că Cristi va trebui să se îndrepte către o carieră tehnică. El este un tehnician, este un specialist în politică externă. Nu cred că în anii următori va avea posibilitatea să facă uitat acest moment destul de neplăcut pentru el, de oscilaţie politică, care pentru un lider politic e grav, mai ales la nivel naţional.

Rep.: Ce se va întâmpla cu Cristian Diaconescu?

M.M.: Nu ştiu. Nu sunt oracol. Deocamdată e senator ca şi mine. Este un profesionist în ceea ce priveşte politica externă, un om cu bun simţ, cu educaţie, un om cult. Este inexplicabil pentru mine cum a dat cu piciorul la o carieră promiţătoare. Se apropia de vârful carierei, după părerea mea. Mai avea puţin să pună piciorul pe ultima treaptă şi a dat cu piciorul la ce a construit de atâţia ani de zile. Nu înţeleg, este momentul cel mai trist pentru mine în acest Congres.

Am avut un moment de satisfacţie şi de mulţumire în momentul în care am văzut că Mircea Geoană este schimbat, deşi înţeleg foarte bine greutăţile care îl aşteaptă pe Victor Ponta, şi am avut un moment aproape la fel de trist când am văzut poziţia lui Cristian Diaconescu.

Rep.: Victor Ponta i-a promis lui Diaconescu şefia Senatului, în locul lui Mircea Geoană.

M.M.: Nu ştiu acest lucru. Am văzut la televizor că a spus Victor această chestiune. Nu eram la curent cu aceste negocieri.

Rep.: Ponta v-a promis şi dvs. şefia Senatului?

M.M.: Nu a avut când să mi-o promită, nu am discutat. Nu. Răspunsul este nu. Nu am discutat cu Ponta, nu am negociat cu Victor Ponta. V-a spus şi el. Pe el l-a surprins poziţia mea. Sigur că m-a întrebat dacă nu vreau să mă retrag în favoarea lui. Nu au fost negocieri. Totuşi Victor Ponta este un poltician bun, dar este tânăr, nu sunt omul la care să vii să-i spui că te retragi şi îţi dau asta sau faci asta. Nu, e greu de negociat astfel cu mine. Oamenii mă cunosc suficient în partid, chiar dacă în afară de multe ori mi s-a creat altă imagine. Nu avea cum să vină şi nu a venit. Nu am discutat cu Ponta nici înainte, nici după, de vreo funcţie. Nu am făcut acest gest pentru o funcţie. E greu de crezut în politica românească, dar nu uitaţi că mi-am dat demisia din Parlament în momentul în care DNA voia să mă ancheteze. Am făcut un gest important pentru partid şi pentru mine ca om. Am spus că Mircea Geoană nu e un bun preşdinte, nu aveam să fac altceva decât să încerc să îl schimb din funcţia de preşedinte al partidului..

Rep.: Recunoaşteţi că a existat o regie, un scenariu, la care aţi luat parte şi dvs, şi domnul Năstase, şi domnul Mazăre, de susţinere a lui Ponta? Declaraţiile de susţinere au avut un anumit tempo.

M.M.: Nu ştiu ce a făcut Adrian Năstase. Pot să vă spun că nu cred că a existat o regie nici în ce-l priveşte pe Adrian Năstase. În ce mă priveşte pe mine, în mod cert nu. Nu a ştiut nici echipa cu care lucrez eu. Au fost surpinşi. Soţia mea a fost surprinsă, care şi ea e deputat, cei care mă cunosc foarte bine, doi dintre ei, în timp ce eram la microfon, au spus "Miron acum se va retrage". Dar nu a fost o discuţie cu nimeni, a fost decizia mea. Sigur că am avut-o în cap tot timpul, ca şi soluţie, era important de văzut cum ajungi ca Mircea Geoană să nu câştige alegerile. Era evident că se încearcă ducerea Congresului în turul doi, aţi văzut cât de mult a durat numărătoarea şi vă gândiţi ce ar fi însemnat un tur doi la unu noaptea sau când a fost nominalizat câştigătorul. Au stat doar sprijinitorii masivi ai lui Mircea Geoană şi în turul doi făcea praf pe oricine.

Era de aşteptat ca Victor Ponta să aibă cea mai bună poziţie, între Ponta şi Diaconescu. În situaţia în care aş fi simţit că era pe val, îl sprijineam pe Diaconescu. Eu nu am intrat în această luptă neapărat ca să ocup funcţia de preşedinte al partidului şi nu m-am retras pentru că am participat la vreo negociere.

Am intrat pentru că am crezut că trebuie să fac tot ce pot ca să schimb echipa din fruntea partidului iar în momemtul în care am simţit că aceasta este calea, am făcut-o în Congres. Nu am discutat cu nimeni înainte.

Rep.: În ce măsură aţi contribuit la victoria lui Victor Ponta. Câte voturi credeţi că i-aţi adus?

M.M.: Suficiente ca să câştige. Au fost 75 de voturi diferenţă. Şi nu e vorba numai de voturi, pentru că a fost vorba de un candidat care a venit pe un val de simpatie şi un candidat care era sprijinit cu lista de delegaţi în mână. Valul de simpatie trebuia creat destul de mare ca votanţii să-l voteze. Eu nu sunt convins că toţi cei care voiau să mă voteze pe mine l-au votat pe Victor Ponta, nu am avut o listuţă. Sunt convins că majoritatea. Şi acolo unde ştiam că am sprijinitori, grupuri mai mari, stând de vorbă cu ei, mi-au spus că vor vota cu Ponta. Am şi reproşuri de la susţinătorii mei, câţiva au şi plecat din sală.

Rep.: În acest moment doriţi şefia grupului parlamentar de la Senat?

M.M.: În momentul ăsta nu-mi doresc nimic. În momentul ăsta nu am să particip la nicio competiţie politică. Am văzut şi această chestiune aruncată pe piaţă. Grupurile parlamentare îşi aleg conducerile la începutul sesiunii parlamentare. Sesiunea a început de o lună. Nu există alegeri. Dacă vor exista alegeri în toamnă, până atunci mă mai gândesc dacă particip sau nu.

În nic un caz nu intenţionez, nici la Senat, nici la grupul de la Senat, nici în altă parte, să organizez lovituri de palat. Nu face parte din strategia mea de lucru. Ar fi şi penibil acum să mă duc să atac poziţia de şef de grup. Toată lumea ar spune imediat că asta a fost ţinta mea. Nu a fost aceasta. O să vedeţi în perioada următoare că nu o să mă duc să atac această funcţie. Avem lider de grup. S-ar putea, sigur, când va fi pusă în discuţie această poziţie, în toamnă, s-ar putea să da, s-ar putea să nu candidez. Nu ştiu azi. E mult prea devreme. Nu am o problemă cu funcţiile. Vă rog să mă credeţi că nu am nevoie de o funcţie care să mă ducă într-un Birou Permanent în care este şi Marian Vanghelie. Am o problemă asupra acestei chestiuni. Eu cred că principala încercare pentru Victor Ponta este să vadă cum reuşeşte să lucreze într-un mediu nu foarte uşor, pentru că schimbarea lui Mircea Geoană este un început, reconstrucţia partidului trebuie să plece de jos.

Victor va avea o şansă mare să înceapă să facă acest lucru. Sper să nu o rateze. Dacă va simţi nevoia să se sfătuiască cu mine, sigur am să-l sfătuiesc cum trebuie făcut. Să-mi iau acum funcţii, să mă duc în Birourile Permanente, după ce nu am candidat la Congres la nici o funcţie ar fi penibil pentru mine. Eu mă feresc de ridicol, nu-mi place ridicolul.

Rep.: În ce măsură credeţi că mai poate reprezenta Mircea Geoană interesele PSD la şefia Senatului?

M.M.: Nu le mai reprezintă, pentru că este într-o situaţie delicată. A pierdut o competiţie, a rămas la Senat, o funcţie care a ajuns la el datorită faptului că era preşedintele PSD. Dar în acelaşi timp ar fi o greşeală să pierdem această funcţie. Mircea Geoană rămâne membru PSD şi este fostul preşedinte. Să pierdem această funcţie doar de dragul de a-l îndepărta pe Mircea şi de acolo ar fi o greşeală.

S-ar putea ca Mircea, acum, având timp mai mult, chiar să se ocupe de Senat. Nu cred că Mircea Geoană trebuie atacat în continuare, aşa, la infinit.

Rep.: Comentaţi următorul scenariu: PSD cedează şefia Senatului PDL-ului şi primeşte de la PDL şefia Camerei.

M.M.: E un scenariu SF. Nu cred că se pot face negocieri între PSD şi PDL astăzi.

Rep.: Dar cu PNL se pot face?

M.M.: Cu PNL da. Deşi, din punct de vedere ideologic ne plasăm evident pe partea cealaltă a baricadei, fiind colegi de opoziţie, este o chestie firească. Mi-aduc aminte că totdeauna partidele de opoziţie au făcut alianţe explicite sau implicite în Parlament. Şi acum există o alianţă implicită între PSD şi PNL.

Mai e şi o reacţie firească împotriva puterii, deci există o alianţă. Nu trebuie scrisă pe hârtie. Dacă ea va fi sau nu după aceea rezolvată sub forma unui acord de colaborare parlamentară, nu ştiu. Vom vedea ce se va întâmpla şi la Congresul PNL şi după aia, probabil, că un acord de colaborare parlamentară este interesant.

Rep.: Dacă ar fi câştigat Mircea Geoană la Congres, se rupea PSD?

M.M.: Probabil. Oricum am fi avut zilele astea o mare de plecări.

Rep.: Se constituia un alt partid?

M.M.: Nu ştiu să vă răspund, nu fac speculaţii, dar eu simţeam o tensiune foarte mare. Chiar în cadrul organizaţiilor în care liderii sprijineau cu forţă pe Mircea Geoană erau grupuri masive de oameni care erau împotriva lui Mircea Geoană.

Rep.: A apărut grupul independenţilor. Apare un nou partid, Cozmâncă, intervine şi Şerban Mihăilescu. Aveţi concurenţă pe partea stângă.

M.M.: Şerban Mihăilescu s-a dus la grupul independenţilor, nu la Cozmâncă. El va lucra împotriva fostului coleg şi tovarăş de partid, Tavi Cozmâncă. Nu cred că Tavi Cozmâncă reuşeşte, cu resursele umane pe care le are, să creeze un partid. Asta e părerea mea.

Grupul independenţilor are o bază solidă în faptul că sunt 22 sau 24 sau 25, nu mai ştiu, şi este un magnet puternic pentru cei care sunt nemulţumiţi şi care nu vor să treacă la PDL. E moralmente mai simplu să treci la un grup al independenţilor, chiar dacă el face parte din sprijinul actualei puteri.

Nu ştiu dacă va putea sau nu să fie trasformat într-un partid, cred că această intenţie există şi are o şansă de reuşită. Mi-e greu să apreciez astăzi.

Rep.: Acum câţiva ani a fost un scenariu la PNL. S-a format atunci PLD, care a rupt circa 7%. Credeţi într-un scenariu similar acum, ca un alt partid de stânga să obţină un scor electoral ridicat la alegerile din 2012?

M.M.: Depinde de cum ne vom mişca noi. Un partid pe stânga, deci transformarea grupului independenţilor în partid de centru-stânga, care eu o văd posibilă, nu am discutat cu Gabi Oprea sau cu ceilalţi colegi. Chiar am să discut cu ei în perioada următoare, să văd ce intenţii au, nu e cazul să-mi şi spună. Intenţia lor de a transforma acest grup într-un partid este destul de substanţială, ca şi posibilitate - sunt douăzeci şi ceva de parlamentari, au un ministru, poate o să mai aibă vreunul, cine ştie? Au funcţii în teritoriu. Unii din parlamentarii pe care îi cunosc nu sunt începători în ale politicii.

Şansa acestei grupări de a ocupa o parte din spectrul de centru-stânga va depinde foarte mult de modul în care Victor va şti să poziţioneze PSD. El ca imagine. Sigur că echipa din jur e foarte importantă în sens pozitiv, dar poate fi foarte importantă şi în sens negativ.

Rep.: Prin susţinerea acordată lui Ponta, v-aţi poziţionat practic în aceeaşi tabără cu Viorel Hrebenciuc, pe care l-aţi criticat în diverse rânduri. Ce faceţi acum?

M.M.: Dacă Viorel Hrebenciuc vrea să facă un lucru bun, am să-l sprijin. Dacă vrea să facă un lucru rău, n-am să-l sprijin. Atâta vreme cât el a fost eminenţa cenuşie a lui Mircea Geoană, l-am criticat puternic. Acum am să vă spun un lucru care eu îl ştiu foarte bine: pe mine nu mă zăpăcesc declaraţiile lui Viorel Hrebenciuc.

Dacă el a spus un lucru, asta nu înseamnă că eu l-am şi crezut. Nu cred că vreodată Viorel Hrebenciuc a intenţionat să îşi controleze votul de la organizaţie. Nu este un Marian Vanghelie să stea la capătul culoarului de vot să-i prezinte votul delegaţii. E mult mai abil decât atât. Nu mi s-a părut că era foarte fericit la Congres de rezultat. El, ca de obicei, a încercat să dea imaginea omului care se plasează în echipa câştigătoare, dar ştim cu toţii foarte bine că l-a susţinut pe Mircea Geoană.

Rep.: Îl veţi susţine pe Adrian Năstase la şefia Consiliului Naţional?

M.M.: Nu cred că are nevoie de nicio susţinere. Deocamdată este preşedintele Consiliului Naţional. Nu ştiu când va fi următorul Consiliu Naţonal. Nu cred că va fi foarte repede.

Rep.: A spus că va candida

M.M.: Atunci, dacă va candida, probabil că o să-l susţin.

Rep.: Cum vedeţi relaţia PSD cu PC, în condiţiile în care Geoană a pierdut alegerile iar Ponta este noul preşedinte?

M.M.: Nu cred că această relaţie PSD-PC va mai dura multă vreme. Nu cred că mai are motivaţie. A fost o alianţă electorală, încheiată înaintea alegerilor locale, a durat patru tururi de alegeri, a fost probabil una dintre cele mai serioase alianţe care a existat în timp în România. Nu prea îi văd motivaţia în perioada următoare, mai ales că PC nu mai prea văd să aibă mare apetit politic, nu prea văd mişcând în ţară foarte tare, şi-a pierdut şi preşedintele, prin plecarea domanei Daniela Popa. Nu am informaţii, dar aşa ca om care fac politică de multă vreme, nu cred că va mai dura mult.

Rep.: Cum vedeţi relaţia PSD-ului condus de domnul Ponta cu PDL, având în vedere că domnul Ponta are o prietenie cu domnul Gabi Oprea, cu domnul Dorin Cocoş, prin el şi cu doamna Elena Udrea?

M.M.: Eu am foarte mulţi prieteni în toate partidele. Şi la PNL, şi la PDL, am prieteni şi la UDMR. Prieteniile personale nu mi-au influenţat niciodată deciziile politice. Fac parte din viaţă. Nu cunosc relaţiile de prietenie ale lui Victor cu Dorin Cocoş şi cu ceilalţi. Nu le cunosc. Nu l-am întrebat. Nu am o relaţie personală cu Victor Ponta cum are Adrian Năstase. Îl ştiu de multă vreme, am fost în competiţie cu el, l-am sprijinit când a fost cazul pentru nişte funcţii la Cameră. Acum l-am sprijinit pentru că proiectul nostru politic era comun: schimbarea conducerii partidului. Facem un experiment dificil, riscant, însă curajos aducând un tânăr de 37 de ani în fruntea partidului în speranţa că el va putea să cureţe zgura de imagine care a afectat partidul în ultima perioadă, mai ales după venirea lui Geoană, şi că va da dinamica necesară. Sper să poată.

Rep.: Din câte ştiţi, a fost Victor Ponta la Cotroceni, cu o săptămână înainte de Congres?

M.M.: Nu cred.

Rep.: Dar cu o lună?

M.M. Nu ştiu. Nu cred. Nu mă puneţi să răspund la întrebări ... Astea de unde să le ştiu? Întrebaţi-l pe el, ce, eu stau cu Victor?

Rep.: S-a speculat în presă.

M.M.: Presa speculează. Altfel, dacă nu speculaţi, nici nu existaţi. Sunteţi presă, trebuie să speculaţi, aveţi datoria să speculaţi. Dar nu am această informaţie.

(Interviu realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici