- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.04.2011, 13:11)
- Alina Novaceanu , Alina Novaceanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Raluca Turcan: Nu cred că UDMR ar fi apreciat pumnul în masă a lui Emil Boc
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că îl susţine din "loialitate" pe Emil Boc în cursa pentru şefia PDL, a respins criticile unor democrat-liberali la adresa premierului şi a spus că UDMR nu ar fi apreciat "pumnul în masă" a lui Emil Boc.
Urmărește
122 afișări
Reporter: Pe cine aţi vedea în cele patru funcţii de prim-vicepreşedinţi?
Raluca Turcan: Mi-e greu să spun acum ce oameni văd pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte pentru că, după cum ştiţi, voturile se primesc de la baza partidului şi pentru ca oameni să poată accede la anumite funcţii trebuie să convingă baza partidului, ceea ce nu este o misiune uşoară pentru că, de exemplu, mie îmi plac Sever Voinescu, Monica Macovei şi Cristi Preda, acel trio care a fost oarecum separat de restul partidului. Sfatul meu a fost întotdeauna către ei, opinia mea legată de implicarea lor politică a fost că dezbaterile pe care ei le lansează şi care sunt foarte interesante şi benefice, în mare parte, PDL trebuie discutate mult în organizaţiile PDL, trebuie convinşi primarii, trebuie convinşi consilierii că lucrurile pe care ei le propun fac bine partidului. Aşadar, mi-aş dori ca şi ei să facă parte din conducerea partidului, de asemenea, mi-aş dori să existe oameni care să rezoneze, în primul rând ca generaţie, cum ar fi Elena Udrea, Roberta Anastase, oameni care au experienţă şi au acumulat nişte competiţii dure politic şi care au oferit şi rezultate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Reporter: Şi domnul Paleologu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia partidului. Ce şanse are?
Raluca Turcan: E un demers productiv, care, în opinia mea, vine ca un respiro într-o încrâncenare care ar putea să aibă loc între cele două grupuri, să spunem, mai mari şi mai puternice de susţinători ai domnului Boc şi ai domnului Blaga. Nu ştiu câte şanse va avea, de altfel obiectivul domnului Paleologu nu este neapărat de a câştiga şefia partidului, ci, pur şi simplu, de a genera o dezbatere, de a aduna nişte voturi care, probabil, să-l propulseze chiar şi pe el în conducerea partidului, ceea ce nu ar fi un lucru rău. Nu mă aştept să fie o moţiune câştigătoare, cred că lupta se va da între cei doi grei, Emil Boc şi Vasile Blaga, dar candidatura lui Theodor Paleologu va oferi un moment de descreţire a frunţilor.
Reporter: Vedeţi viabilă, înainte sau după Convenţie, schimbarea premierului?
Raluca Turcan: Nu cred. După Convenţie vom vedea ce va fi. Nu vreau să deschid un subiect care, în momentul de faţă, evident nu mai este de actualitate. Practic, am văzut agenda guvernamentală, este foarte plină. Am avut o asumare pe Codul Muncii, acum avem o asumare pentru a regla oarecum situaţia din sistemul de educaţie, privind salariile profesorilor, deci sunt nişte lucruri care trebuie făcute tocmai pentru a degreva, să spunem, momentul relansării economice de nişte pietre de moară. Această decizie legată de salariile profesorilor nu este una uşoară şi asta o spun, în primul rând, ca om şi ca fiică de profesor. Cred că profesorii în România merită nişte salarii mai bune, mai decente, care să le confere un statut şi un confort social. Dar, din păcate, orice decizie economică privind salarizarea trebuie să fie după posibilităţile financiare. Asta face diferenţa între USL şi PDL. Dacă USL promite creşterea salariilor fără să se uite dacă, apoi, ar mai avea bani de plătit pensii, salarii, noi spunem că ne dorim o creştere a salariilor, dar aceasta să fie graduală şi să fie pe măsura creşterii productivităţii, a capacităţii economiei de a susţine aceste creşteri, creşterile să fie solide, temeinice şi nu doar efemere şi, eventual, la momente electorale.
Reporter: Discuţia privind separarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid mai este de actualitate?
Raluca Turcan: Iarăşi este o discuţie care merită dezbateri. Eu am un punct de vedere care nu rezonează neapărat cu ceea ce susţin unii colegi ai mei. Cred că, într-o perioadă de criză aşa cum a parcurs România, într-o perioadă în care s-a produs reformarea instituţiilor statului şi o reaşezare a bazei economice pe nişte criterii sănătoase, dacă premierul nu ar fi fost şi preşedinte de partid, misiunea, dacă nu ar fi fost imposibilă, ar fi fost foarte dificilă. Imaginaţi-vă ce ar fi însemnat un premier care nu ar fi preşedinte de partid şi să trebuiască să se fi dus în faţa celui mai mare partid din coaliţia de guvernare şi să spună: trebuie să tăiem salariile, trebuie să impozităm pensiile, trebuie să luăm o serie de măsuri impopulare. Probabil că tensiunea politică ar fi fost una foarte mare.
Odată cu stabilizarea economică şi începerea relansării, discuţia poate să comporte noi valenţe. Nu ar fi rău ca, odată aşezată economia şi guvernarea pusă pe făgaş, preocuparea pentru PDL, ca principal partid la guvernare, să fie sută la sută asumată de preşedinte, care să nu mai fie implicat în actul guvernării. Aceasta este o decizie care în primul rând aparţine partidului, bazei partidului, de asemenea, o decizie care va aparţine premierului, dacă şi-ar asuma o astfel de măsură şi în niciun caz nu este oportună în momentul de faţă. (...)
Reporter: Vedeţi oportună remanierea unui ministru? Este un ministru care nu şi-a îndeplinit obiectivele?
Raluca Turcan: Nu este în atribuţia mea să vorbesc de remaniere, remanierea este atributul sută la sută al premierului, dar evaluări ale miniştrilor cred că sunt necesare indiferent de ce partid vorbim. Aşa cum am spus, o decizie capitală a PDL trebuie să fie analizarea performanţei în funcţia publică a membrilor PDL. Asta nu înseamnă că cer acum demisia unor miniştri, ci, pur şi simplu, cred că pentru un partid politic trebuie să fie prioritară analiza periodică a celor care deţin funcţii publice, pornind de la miniştri până la alţi reprezentanţi ai PDL. Cred că oamenii care reprezintă PDL trebuie să fie foarte competenţi, performanţi şi să aducă beneficii politice. (...)
Reporter: V-am întrebat pentru că au fost deputaţi care au cerut demisia ministrului Daniel Funeriu.
Raluca Turcan: Oricum, demisia nu a fost cerută plecând de la performanţa ca ministru a domnului Funeriu, ci au fost invocate nişte probleme de comunicare. Eu cred că ministrul Funeriu este un ministru performant, dar trebuie să-şi îmbunătăţească comunicarea cu parlamentarii PDL pentru a evita astfel de situaţii, dar nu este o piatră de moară pentru PDL la guvernare. De asemenea, un ministru care a făcut o figură foarte bună şi care a plecat de la handicapul necunoaşterii de către opinia publică, dar a reuşit să-l depăşească extraordinar de bine şi şi-a făcut treba bine la guvernare. Mă refer la ministrul Botiş. (...)
Reporter: Unde vedeţi locul preşedintelui Traian Băsescu când îşi va termina mandatul în 2014, în partid?
Raluca Turcan: Locul preşedintelui Traian Băsescu va fi ales de preşedintele Traian Băsescu. Oricum, îl văd, în primul rând ca un om care va scrie istoria pentru că, aşa cum am spus, istoria este scrisă de cei care demonstrează voinţă politică, demonstrează curaj şi responsabilitate. Ce va face după două mandate extrem de obositoare şi solicitante dar şi benefice pentru ţară, vom vedea.
(Interviu realizat de Alina Novăceanu, alinaz@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe