INTERVIU: Vanghelie: De 1 Mai USL trebuie să dea un mesaj de speranţă. Speranţa nu stă într-un mic

Marian Vanghelie a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că micii şi vanghelioanele sunt o etapă depăşită a carierei sale politice şi că 1 Mai nu este oportun pentru petreceri cu mici şi bere, apreciind că USL trebuie să dea un mesaj de speranţă românilor şi că acea speranţă nu stă într-un mic

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Vanghelie: De 1 Mai USL trebuie să dea un mesaj de speranţă. Speranţa nu stă într-un mic

INTERVIU: Vanghelie: De 1 Mai USL trebuie să dea un mesaj de speranţă. Speranţa nu stă într-un mic (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Reporter: Sursele noastre spun că nu prea aţi agreat zborul cu elicopterul şi că a doua zi aţi făcut nişte infiltraţii. E adevărat?

Marian Vanghelie: Sunt două probleme diferite, nu au nicio legătură. Sunt şi eu ca orice om, na, un pic de frică, un pic de panică. Aşa mi s-a întâmplat şi prima dată cu avionul, dar, dacă viaţa o cere, plec şi în America, plec şi în China, mă duc oriunde. Pot să merg şi 200 de ore. Nu asta e problema. E prima etapă, prima emoţie.

Reporter: Cine vă consiliază? Aveţi consilieri americani?

Marian Vanghelie: Nu e vorba de consilieri. Eu încerc să învăţ de peste tot. Am foarte mulţi prieteni, am foarte multe cunoştinţe. Încerc să mă sfătuiesc cu foarte multă lume şi deciziile să le iau singur.

Reporter: Nu daţi bani pe sfaturi?

Marian Vanghelie: Nu, nu a fost nevoie. Dacă va fi nevoie vreodată...Nu sunt cramponat că nu voi face acest lucru. N a fost nevoie. Am o relaţie foarte bună şi cu Cosmin Guşă şi am o relaţia bună cu alţi oameni - care nu vreau să îi nominalizez, dar care sunt în prim-plan în atenţia publicului şi chiar îi respectă din tot ceea ce dau sondajele.

Reporter: Domnul Guşă a organizat vizita dvs în America?

Marian Vanghelie: Vizita mea în America a fost organizată şi cu sprijinul domnului Guşă. Dar eu sunt, cum să spun, un pacheţel de prieteni care au pus umărul şi am lucrat într-o formă sau alta opt luni, un an de zile, nu doar pentru America. Ca principiu, pentru că, pe fond poate să meagă oricine în America să se plimbe. A fi acceptat la Casa Albă sau la Departamentul de Stat şi în toate întâlnirile pe care le-am avut - astea nu sunt aşa: "Ştii am ajuns în Aamerica, te sun şi hai să bem un cocktail amândoi". Nu e. E pentru cine înţelege. Dacă vrem să ironiozăm, putem să ironizăm. Dar, pe fond, eu cred că avem nevoie nu doar de Vanghelie, sau de Vanghelie, dar de oameni care să facă ceva ca şi Vanghelie. Pot fi unii mai deştepţi, pot fi unii mai inteligenţi, pot fi unii mai puternici, dar şi Vanghelie dacă aduce un plus, aşa, într-o formă sau alta, plecând de la Sectorul 5, ducându-mă la Bucureşti şi discutând despre România eu cred că e bine. Asta spuneau şi ei - e nevoie de delegaţii cu care a fost plecat chiar şi Marian Vanghelie, parlamentari, europarlamentari, lunar, ca să ştie ca lumea de România, că din păcate se ştiu o parte din lucruile proaste şi nimic din ce România reprezintă.

Reporter: În ce condiţii sau în ce măsură aţi fi dispus să o susţineţi pe Elena Udrea, dacă ar candida la Primăria Capitalei?

Marian Vanghelie: Vă spun un singur lucru: nu cred că se poate acest lucru.Nu cred din foarte multe motive. Relaţia mea cu doama ministru Udrea e pur şi simplu profesională pe un proiect foarte mare, e unul din cele mai mari proiecte din România dacă nu e cel mai mare. Eu sunt om realist, nu ţin ciudăţeniile sau ambiţiile politice sau orgoliile când e vorba de proiecte mari de tot. În rest sunt foarte multe lucuri care doamna minstru şi actualul partid, PDL, au greşit, nu că au greşit, au distrus acastă ţară şi nu se poate pune problema ca principiu în primul rând.

Nu că am eu personal, nu am. Pot să discut cu oricine. Aţi văzut - m-am întâlnit cu domnul ministru Oprea. Nu credea nimeni. Dar dacă e nevoie putem să fim raţionali. Eu cred că partidul noastru trebuie să susţină pe cel care poate câştiga, să fie un mesaj. Cred că e loc pentru toată lumea în partid, indiferent cine candidează, dacă candidează. Eu sunt într-o altă etapă a vieţii. Nu sut cramponat de un anumit lucru. Sunt un tip orgolios, sunt atent la orice lucru, mă deranjează orice virgulă, dar viaţa e rotundă.

Reporter: În 2009 spuneaţi că Sorin Oprescu nu e bun pentru Capitală pentru că nu înţelege ce se întâmplă în administraţia locală. Acum ar fi bun pentru un nou mandat?

Marian Vanghelie: Sunt două probleme: ori eu nu am un mesaj foarte coerent, nu ştiu ce să cred despre mine. De multe ori şi eu, dacă fac o paralelă cu întrebarea dvs, ori nu am reuşit să conving bucureştenii. Cred că toate părerile mele sunt importante atât timp cât ele vin într-un cotext cu bucureştenii. Dacă bucureştenii, din sondajele pe care le fac şi eu şi le facem cu toţii, facem focus grupuri - dau că totuşi lumea îl apreciază nici nu mai contează pe fond. Asta e viaţa. Nici nu mai contează. Cel mai bun e cel pe care îl susţin bucureştenii.

Reporter: L-aţi susţine pe Sorin Oprescu?

Marian Vanghelie: Susţin pe oricine care poate da un mesaj capabil să câştig alegerile. Unu. Şi doi, ce e cel mai important, mă raportez la oameni pentru că toată cariera mea, atât în interiorul partidului, cât şi în exterior, a fost creată pe relaţia interumană, şi atunci pentru mine oamenii sunt cei mai importanţi. Mă raportez la oameni, la bucureşteni în general. Asta e viaţa. Poate ne mai trebuie nişte ani de experienţă ca să putem să facem distincţie în România şi în Bucureşti între unii care pot să facă anumite lucruri şi unii care poate nu pot în totalitate; despre unii care învaţă mai repede, că niciunul nu s-a născut învăţat, şi unii care nu mai au chef să înveţe.

Reporter: În ultima vreme aţi devenit foarte apropiat de Ion Iliescu. Ce reprezintă Ion Iliescu pentru această cosntrucţie politică nou, USL?

Marian Vanghelie: De-a lungul timpului eu am mai avut anumite puncte de vedere asupra a ceea ce a zis domnul preşedinte Iliescu. Dar, iarăşi, ca principiu de viaţă, domnul preşedinte Iliescu reprezintă aprope tot ceea ce însemană acest partid social-democrat pentru că în activitatea dânsului de 20 de ani, execeptând faptul că dânsul l-a contruit, că a fost două mandate sau 10 ani preşedintele României, exceptând că şi acum este un om viu şi este coerent şi are o viziune corectă asupra aceea ce ar trebui să se întâmple în România - că unii vor să-l asculte, că unii nu vor.

Dar, pe fond, eu cred că reprezintă, nu numai în PSD, inclusiv în România, şi vă spun fără nicio chestie. Nu mă bănuiesc, eu sunt un om care am curaj să spun când nu îmi convine ce spune domnul preşedinte Iliescu. Nu sunt legat omblilical de poziţia pe care o am de nimeni în România şi nu mi-e frică de nimic decât de Dumnezeu. Dar ca principiu, încă o dată subliniez faptul că dânsul, din punctul meu de vedere, e aproape singurul om politic greu în România care e acceptat şi de cei care l-au votat şi de cei care nu l-au votat.

Reporter: Dacă ar fi să aleagă, credeţi că Ion Iliescu v-ar susţine pe dvs, în locul lui Sorin Oprescu pentru Capitală?

Marian Vanghelie: Domnul preşedinte Iliescu e un tip, un politician foarte abil. E atent la toate lucrurile, Dar este un conservator. Şi evident discuţiile pe care le-am avut - nu azi, nu ieri, ci acum un an, doi, şi acum zece ani când am candidat la Sectorul 5 şi vă pot spune că pe fond acum zece ani cu acceptul domnului Iliescu am reuşit să fiu primar că dânsul era preşedinte de partid şi dacă nu voia, nu eram. Este un conservator.

Ca principiu, dânsul întotdeauna spunea în felul următor: că a început cariera la 60 de ani. Am avut şi eu argumentul meu şi am spus că dacă aş şti că trăiasc până la 80 de ani, aş spune că nu mai vreau nicio funcţie până la 60 de ani. Dânsul este foarte atent, leagă partea profesională cu vârsta, cu experienţa. E adevărat - cu cât creşti, îmbătrâneşti, capeţi mai multă experinţă, nu întotdeauna e real. Cred că tinde un pic, într-o formă sau alta, el fiind un conservator şi un om politic abil şi ştiind că poate Sorin să câştige la Capitală şi Vanghelie la 5 nu mai vrea să-şi creeze două probleme: dacă Vanghelie câştigă la Capitală, cine câştigă la 5? Are şi dânsul dreptate, dar nu însemană că întotdeauna sunt de acord cu dânsul.

Reporter: Ştim că relaţia dvs cu Victor Ponta nu a fost şi cred că nu este chiar una dintre cele mai strălucite. V-ar susţine Ponta într-o eventuală candidatură la primăria Capitalei?

Marian Vanghelie: Relaţia noastră a fost o relaţie în etape. Şi au aveam o anumită vârstă, şi preşedintele Victor avea o anumită vârstă. Amândoi am fost tineri. Amândoi suntem orgolioşi. Dar, pe fond, cred că şi Victor este interesat, ba mai mult, acum, decât întotdeauna, pentru că responsabilitatea e pe umerii lui, ca să câştige alegerile. Nu ştiu sută la sută, dar nu cred că ar merge împotriva mea neapărat doar de dragul de a merge împotriva mea, dacă o chestie ar putea să fie favorabilă pentru că este atent, acum e preşedinte PSD şi ştie că lumea se uită la tot ce face.

Eu nu plec cu stângul, eu plec pozitiv. Nu trebuie neapărat cu prşedintele partidului să fii prieten. Nu am fost prieten şi datorită vârstei cu ceilalţi preşedinţi. Am spus că poate cu Victor s-ar putea să devennim, pentru că, pe fond, eu nu am votat nici cu Mircea Geoană, ci cu Ion Iliescu, dacă vă aduceţi aminte, la Congres. Supărarea mea cu Victor a fost tocmai că eu îl susţineam pe Ion Iliescu şi el pe Mircea Geoană. E un paradox. Asta nu a însemnat că nu am putut să lucez cu Mircea Geoană. Sunt sigur că voi lucra şi el este tânăr. Avem multe de făcut în România.

Reporter: Când era Mircea Geoană era preşedinte al PSD, spuneaţi că sunteţi cu mâna pe scaunul de preşedinte. Cum staţi acum?

Marian Vanghelie: Lumea şi atunci cred că a înţeles greşit. Eu nu m-am referit că sunt cu mâna pe scaunul preşedintelui Mircea Geoană. Era vorba vorba pur şi simplu de poziţia de preşedinte al partidului. Că stai cu mâna e ca şi cum ai zice mă uit atent. Sunt atent. Nu vreau să candidez mâine, dar sunt atent. Pot fi interesat. De ce să nu fiu cu mâna şi acuma? Nu trebuie să fii cu mâna pe scaunul preşedintelui în ideea că eşti cu măna pe Mircea Geoană sau pe Victor Ponta. Poate eu am spus-o într-un fel, dvs, presa, aţi luat-o şi aţi dus-o unde v-a convenit. Pe fond era un joc de putere, ca exprimare. Şi în continuare vă pot spune că gândesc la fel.

Reporter: Apropo de Legea Capitalei. Cum vedeţi ceastă problemă, în varianta expusă de Elena Uderea sau optaţi să rămână primarii la sectoare?

Marian Vanghelie: Mă raportez tot la bucureşteni. Aproape 80% din bucureşteni spun că mandatul de primar trebuie să fie ales. Mandat de primar general trebuie să fie ales, cel de preşedinte al României trebuie să fie ales. Şi aşa avem probleme cu oamenii aleşi în funcţii, dar când mai şi numim se duce naibii tot în ţara asta. Mă raportez la ce spun bucureştenii. Dar şi eu cred că asta e singura formula, unu, şi doi: centralizarea nu e bună.

Oriunde în lume se descentralizarea, şi la NewYork, există districte. Astea sunt poveşti cu centralizarea. Putem să discutăm de o lege a Capitalei, o chestie care să fie mai coerentă şi dacă e în favoarea bucureştenilor, dar nu cred că trebuie să ne grăbim. Noi putem s-o gândim, s-o facem, şi după alegerile astea....Nu cred că se poate face o Lege a Capitalei cu 2-3 luni înainte de alegeri doar ca să ni se pară că mai păcălim un pic electoratul. Deci, nu am nimic împotrivă, sunt deschis la orice formă de colaborare pen tru a construi în Bucureşti, dar cu logică. În viaţă trebuie să te ghidezi după logică.

Reporter: Cum v-ar conveni mai mult, ca primarii să fie aleşi într-un tur sau în două tururi?

Marian Vanghelie: Părerea mea personală e că este cea mai mare greşeală că se doreşte să se schimbe legislaţia aşa încât primarii să fie aleşi dintru-un singur tur. Să vă spun un singur lucru: nu au greutate. Numărul de voturi pe care îl ia - pentru mine poate fie o chestie care m-ar avantaja - dar nu e logic, nu e normal. Că mâine schimbă şi la preşedintele României şi ne alegem cu 20.000 de voturi sau 200.000 de voturi. Ne aducem prietenii să voteze şi ieşim pe viaţă.

Nu cred că asta tinde spre o ţară democratică. Nu este în regulă. Şi schimbarea sistemului în timpul jocului iarăşi nu e în regulă. Nu am nicio problemă, pentur mine, personal, mă avantajează, dar ca principiu, pentru România nu e în regulă. Sunt atâţi primari care vor candida, care vor reprezenta această ţară, România are nevoie de oameni competenţi, nu de unii care au prieteni foarte mulţi, care pot plăti nişte voturi sau pot aduce nişte voturi încât să iasă orcum, fără să reprezinte ceva în comuna sau oraşul respectiv.

Reporter: Aţi semnat prootocolul pe Bucureşti al USL, a fost într-un con de umbră. Nu s-a prea ştiut, de ce l-aţi semnat aşa în secret?

Marian Vanghelie: Au fost tot felul de discuţii. Niciodată lucrurile nu erau într-o formă sau alta reale asupra relaţiei sau asupra disfuncţionalităţilor între organizaţia PSD şi organizaţia PNL pe Bucureşti. Dacă suntem atenţi, ne uităm că am avut un punct de vedere atât noi PSD cât şi PNL care pe fond până la urmă erau la fel. Nu ştiu cum s-a întâmplat. Din acest punct de vedere, noi am fost un pic mai atenţi supra unor lucruti şi pentru că se încerca ca să se ducă lucrurile într-un alt sens pentru că au fost tot felul de dsicuţii, am zis că fie o chestie de normalitate, să-l semnăm şi pe fond e important ceea ce facem nu ce semnăm, că dacă nu te ţii de cuvânt în viaţă nicio hârtie nu are valoare şi niciun cotract. Cele mai tari afaceri, cele mai mari proiecte politice sunt pe relaţiile interumane şi pe încrederea între doi parteneri.

Citeşte mai departe

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici