Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, la Aleph News, despre problemele lui Cîţu: „Programele care existau în SUA încă din 2000, pe prevenirea alcoolului la volan şi droguri, trebuie să existe şi la noi”

  • „Noi, cei de la USR PLUS nu ştiam despre aceste aspecte atunci când coaliţia s-a format”
  • „Nu am auzit de astfel de discuţii”, a răspuns ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, întrebată dacă va fi remaniată de premierul Florin Cîţu
  • „Valul 4 este cu tulpina Delta care are o contagiozitate foarte marte. Un nevaccinat transmite infecţia cu tulpina Delta la 6-8 persoane”
  • „35-37% din populaţia de peste 50 de ani este vaccinată. (...) 2,76% din copiii între 12 şi 15 ani s-au vaccinat. 16,4% din copiii între 16 şi 19 ani s-au vaccinat. Ministrul Educaţiei va începe o anchetă pe vaccinarea cadrelor didactice”.
  • „În funcţie de evoluţia pandemiei vom hotărî care sunt spaţiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, paşaportul covid. sunt anumite activităţi cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, şi sunt activităţi cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru”
  • „Există în coaliţie un consens să fie stimulente pentru vaccinare: bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează de acum înainte şi organizarea de loterii”
  • „Avem pregătită o ordonanţă prin care introducem vaccinarea în ambulatoriile spitalelor şi vaccinarea la domiciliu efectuată de către medicii de familie care va fi plătită cu 50% mai mult”
  • „Cheltuielile României cu vaccinul sunt, deocamdată, „confidenţiale”
  • „Rapoartele pe tragediile din spitalul din Piatra Neamţ, de la Institutul „Matei Balş” şi spitalul „Victor Babeş” trebuie prezentate chiar de corpul de control al premierului Florin Cîţu”
Urmărește
3934 afișări
Imaginea articolului Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, la Aleph News, despre problemele lui Cîţu: „Programele care existau în SUA încă din 2000, pe prevenirea alcoolului la volan şi droguri, trebuie să existe şi la noi”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, la Aleph News, despre problemele lui Cîţu. „Programele care existau în SUA încă din 2000, pe prevenirea alcoolului la volan şi droguri, trebuie să existe şi la noi”

„Cred că este responsabilitatea premierului să vină cu explicaţii care vor reuşi să aducă mai multă claritate la ceea ce s-a întâmplat. Aşa că cred că acolo trebuie insistat, de la dumnealui trebuie să aflăm mai multe date despre istoricul şi ce a fost în urmă cu 20 de ani. Noi, cei de la USR PLUS nu ştiam despre aceste aspecte atunci când coaliţia s-a format. Şi cred că este o informaţie cu care premierul va trebui să revină şi să clarifice mai atent.

Consider ca ministru al Sănătăţii că acele programe care existau în Statele Unite încă din 2000 ar trebui să existe şi la noi. Cred că trebuie să privim verde în faţă care sunt factorii de risc pe care-i avem pentru sănătate în acest moment în ţară, şi acei principali factori de risc să fie adresaţi inclusiv prin programe consistente de educaţie şi de prevenţie pentru a nu ajunge la stadiul de boală, dacă ne referim la consumul de alcool sau la consumul de substanţe. Asta mi se pare remarcabil şi cred că trebuie să conştientizăm cu toţii că trebuie să investim şi în acest domeniu.

Avem o problemă în România cu consumul de alcool şi cu cât mai repede o recunoaştem şi luăm măsuri în sensul ăsta, cu atât mai bine va fi. Evident că dacă consumul de alcool se asociază şi cu alte comportamente cum este urcatul la volan sub influenţa băuturilor alcoolice riscul şi problema devine mai mare. Deci această problemă cu consumul de alcool este. Şi în unele din zonele din România avem o problemă cu consumul de droguri. Aici trebuie să ne concentrăm din nou pe toate măsurile de prevenţie pe care ne putem concentra”,  a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că, în prezent, coaliţia de guvernare discută despre obligativitatea introducerii paşaportului COVID pe teritoriul naţional pentru accesul în anumite locaţii publice, dar măsura va fi dispusă doar în funcţie de incidenţa şi evoluţia pandemiei în România:

„Toate măsurile de prevenţie pe care le luăm de acum înainte în primul rând vor avea legătură cu rata de incidenţă. Atunci când cifrele vor creşte cred că este important să fim mai responsabili şi să aplicăm şi alte măsuri pe lângă purtarea măştii în interior, distanţarea fizică şi măsurile de igienă. În momentul acesta, cifrele încă arată rezonabil, se observă tendinţă de creştere dar încă arată rezonabil dar cred că trebuie să fim să mai aplicăm şi alte mijloace de prevenţie.

În momentul ăsta, scenariile care se discută au mai degrabă legătură cu paşaportul covid, adică cel care certifică vaccinare, testare sau trecere prin boală, şi avem în lucru împreună cu DSU o modificare legislativă prin care acest paşaport covid să poată fi utilizat şi în interiorul ţării, aşa încât să creăm baza legală pentru verificarea acestui paşaport covid. Efectiv unde şi cum vom implementa aceste măsuri de prevenţie va depinde de evoluţia pandemiei dar trebuie să fim pregătiţi.

În funcţie de evoluţia pandemiei să hotărâm care sunt spaţiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, paşaportul covid şi care sunt activităţile. Evident că sunt anumite activităţi cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, şi sunt activităţi cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru, poate acolo unde nu este neapărat o aglomeraţie foarte mare”.

Cum va stimula Guvernul vaccinarea în România? Prin bonuri de masă, loterii pe bani publici, introducerea vaccinării în ambulatoriu şi vaccinarea la domiciliu, spune ministrul Sănătăţii.

„Putem da aceste măsuri de stimulare a vaccinării, cum sunt cele pe care le-am propus şi pentru care există deja un consens la nivelul coaliţiei: acele bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează de acum înainte, organizarea de loterii. Da, valoarea pe care o estimăm pentru bonurile de masă este de aproximativ 100 de lei. Şi cum se vor acorda ele efectiv? Unde mă duc?

Beneficiarii sunt cei care se vaccinează de acum înainte cu doză completă. Adică la prima doză de Johnson sau la a 2-a doză de Pfizer sau de Moderna, cele 3 principale vaccinuri care sunt utilizate în acest moment la noi în ţară, persoana vaccinată va primi bonurile de masă în valoare de aproximativ 100 de lei, rămâne de văzut valoarea exactă... Noi aşa plănuim, să le facem accesibile, prin Direcţiile de Sănătate Publică, tuturor centrelor de vaccinare. În momentul acesta, ne gândim la loterie nu neapărat la tombolă, aşa încât să fie recompensaţi toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei până acum.

Urmează să discutăm cu instituţiile care pot organiza astfel de loterii, pentru că avem pe de o parte modelul loteriei bonurilor fiscale, pe de altă parte modelul implementat de Loteria Română, şi atunci partea operaţională urmează să fie agreată cu instituţiile. Impactul bugetar al acestor tombole care da, este din bani publici, trebuie să menţionez că orice investiţie, trebuie să o vedem ca pe o investiţie în a vaccina o persoană, este mult, mult mai mică decât tratamentul pe care acea persoană trebuie să îl primească şi costul tratamentului dacă ajunge în spital sau Doamne Fereşte, dacă ajunge într-o secţie de terapie intensivă.

Deci nu cred că este o risipă, cred că este o investiţie. Costul mediu al unui pacient internat în Terapie Intensivă poate să ajungă până la 20-22.000 de euro, al unui pacient infectat cu covid. Avem pregătită o ordonanţă prin care introducem vaccinarea în ambulatoriile spitalelor, tocmai pentru a face foarte facilă vaccinarea pacienţilor cronici, cei care vizitează foarte des ambulatoriile pentru tratament, pentru consultaţii, pentru reţetele recurente. Şi introducem şi vaccinarea la domiciliu efectuată de către medicii de familie care va fi plătită cu 50% mai mult decât vaccinarea în cabinetul medical”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News.

Ministrul Sănătăţii a prezentat pe Aleph News şi care este în prezent situaţia vaccinării în România: „Cazurile sunt în creştere. Sunt peste 300 de cazuri pe zi. Suntem la începutul valului 4 al pandemiei. Cei mai afectaţi de valul 4 sunt nevaccinaţii. Persoanele vaccinate complet nu au de ce să se teamă. Este bine că avem peste 30% din vaccinaţi peste 40-5- de ani. Aspectul nefavorabil este că valul 4 este cu tulpina Delta care are o contagiozitate foarte marte. Un nevaccinat transmite infecţia cu tulpina Delta la 6-8 persoane. Vaccinarea trebuie accelerată la nivelul medicilor de familie şi a celor din ambulatoriu. Accelerăm vaccinarea în şcoli, în rural vaccinăm cu echipe mobile. 35-37% din populaţia de peste 50 de ani este vaccinată. 2,76% din copiii între 12 şi 15 ani s-au vaccinat. 16,4% din copiii între 16 şi 19 ani s-au vaccinat. Părinţii trebuie să ştie că vaccinarea copiilor este sigură. Ministrul Educaţiei va începe o anchetă pe vaccinarea cadrelor didactice. 70% dintre medici s-au vaccinat până acum cu o doză completă, 58% dintre asistenţii medicali şi 50% dintre infirmieri şi brancardieri s-au vaccinat. Vaccinarea la ţară depinde de oamenii dornici de a ajuta din comunitatea locală. Am vaccinat şi cu primari PSD, şi cu primari PNL şi cu primari USR PLUS”.

Despre reformele făcute, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News că s-a ocupat de reforma resursei umane din sănătate, de investiţiile în infrastructură, de utilizarea fondurilor publice de sănătate şi crede că trebuie schimbată piramidă cheltuirii banului public în sistemul sanitar.

„Nu am auzit de astfel de discuţii”, a răspuns ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, întrebată dacă va fi remaniată de premierul Florin Cîţu.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat pentru Aleph News că deocamdată cheltuielile României cu vaccinul sunt „confidenţiale” iar contractele sunt „preferenţiale” şi spune că rapoartele corpului de control ale premierului pe tragediile din spitalul din Piatra Neamţ, de la Institutul „Matei Balş” şi spitalul „Victor Babeş” trebuie prezentate chiar de corpul de control al premierului Florin Cîţu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici