Iohannis a promulgat Legea Acordului dintre Guvern-Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind privilegiile şi imunităţile OIAC, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat Legea Acordului dintre Guvern-Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

Acordul iniţial a fost semnat la Haga pe 6 septembrie 2017.

Alte decrete semnate joi de şeful statului vizează promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Canada, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 30 octombrie 2016 şi cea privind promulgarea Legii pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia privind asigurarea reciprocă a sprijinului naţiunii gazdă, semnat la Bucureşti, la 12 septembrie 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România este solidară cu acţiunile alianţei SUA, Marea Britanie şi Franţa, care a lansat, pe 14 aprilie, un atac cu rachete de croazieră în Siria. Şeful statului reiterează condamnararea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populaţiei.

"România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici", scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Pe plan internaţional, dezvoltarea, producţia şi importul şi exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de "Convenţia privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention - CWC)", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, convenţia reprezintă instrumentul juridic internaţional din domeniul dezarmării, cu vocaţie universală, care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un strict control internaţional, fapt care constituie un real progres pentru securitatea regională şi globală.

Pentru implementarea prevederilor sale, Convenţia a stabilit înfiinţarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, Olanda. În prezent, 192 de state sunt părţi la CWC şi membre ale OIAC. Mandatul OIAC este de prevenire a proliferării armelor chimice şi de verificare a implementării, de către Statele-părţi, a prevederilor CWC, inclusiv prin inspecţii la companiile cu activităţi declarabile în termenii Convenţiei. Prin Convenţie, Statele-părţi se angajează inter alia să renunţe definitiv la arma chimică, un obiectiv principal reprezentând distrugerea stocurilor existente de arme chimice şi a instalaţiilor de producere a acestora.

România a semnat Convenţia în prima zi de la deschiderea spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994). A depus instrumentele de ratificare la 15 februarie 1995, Convenţia intrând în vigoare la 29 aprilie 1997. Prevederile Convenţiei au fost implementate prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată prin Legea nr. 448/2003.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor ANCEX, este autoritatea naţională în domeniu.

Detalii suplimentare privind OIAC, inclusiv rapoartele anuale privind stadiul implementării Convenţiei, se găsesc pe site-ul OIAC (www.opcw.org), iar legislaţia, procedurile şi mecanismele naţionale de implementare şi respectare a standardelor CWC pe site-ul Departamentului pentru Controlul Exporturilor ANCEX (www.ancex.ro), informează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici