Iohannis a semnat decretul de încetare a raporturilor de serviciu cu MAI pentru Nicolae Gheorghe, fost şef DGPI

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind încetarea raporturilor de serviciu cu MAI ale chestorului principal de poliţie Nicolae Gheorghe, fost şef al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), informează Administraţia Prezidenţială.

Urmărește
1214 afișări
Imaginea articolului Iohannis a semnat decretul de încetare a raporturilor de serviciu cu MAI pentru Nicolae Gheorghe, fost şef DGPI

Iohannis a semnat decretul de încetare a raporturilor de serviciu cu MAI pentru Nicolae Gheorghe, fost şef DGPI

La începutul lunii februarie a anului 2016, fostul premier Dacian Cioloş l-a demis pe Gheorghe Nicolae din funcţia de şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Decizia fostului prim-ministru tehnocrat a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial pe data de 10 februarie. În document este menţionat faptul că decizia fostului premier, Dacian Cioloş, a fost luată în temeiul art.15 şi al art. 19 din Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, precum şi în baza art. 22 din OUG nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale.

Tot atunci, fostul şef al Executivului, l-a eliberat şi pe Rareş Văduva din funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.

Ulterior, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Gheorghe Nicolae şi Gelu Oltean, ambii foşti şefi ai DGPI din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu şi infracţiuni de deturnare de fonduri.

La sfârşitul anului 2012, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI, a cărei conducere era numită de ministrul de Interne, a fost reorganizată ca departament, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Gelu Oltean, numit director general al DGIPI în aprilie 2012, a fost reconfirmat la conducerea structurii, la începutul lunii ianuarie 2013, de premierul de atunci Victor Ponta, fiind numit secretar de stat la şefia DIPI. Ulterior, în anul 2014, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de atunci, Gabriel Oprea şi înlocuit cu Gheorghe Nicolae.

"Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice", explică DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii susţin că după deschiderea dosarului în care este cercetat Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, alături de fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă , Nicolae Gheorghe, "una dintre persoanele din conducerea DIPI a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat".

Alte decrete semnate de şeful statului sunt: "Decret pentru promulgarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri; Decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de securitate socială între România şi Republica Orientală a Uruguayului, semnat la Montevideo, la 13 septembrie 2017; Decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de parteneriat privind relaţiile şi cooperarea între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Noua Zeelandă, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 5 octombrie 2016; Decret privind rechemarea domnului Ion Vîlcu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras", informează Administraţia Prezidenţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici