- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.06.2015, 22:26)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Am încredere în ICCJ şi DNA. Nu se pot acuza pauşal persoane pornind de la o speţă concretă
Preşedintele Iohannis a declarat că are multă încredere în ICCJ şi DNA şi a calificat drept "nefericită" iniţiativa scrisorii lui Călin Popescu-Tăriceanu prin care se cerea demiterea Codruţei Kovesi şi a Liviei Stanciu, spunând că e greşit să se acuze pauşal persoane pornind de la o speţă concretă.
Urmărește
216 afișări
Iohannis: Am încredere în ICCJ şi DNA. Nu se pot acuza pauşal persoane pornind de la o speţă concretă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Întrebat, vineri, la TVR, dacă îşi menţine încrederea în Laura Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu şi în instituţiile pe care le conduc, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns afirmativ. "Da, eu îmi menţin încrederea în instituţii, ICCJ, DNA. În general, trebuie să recunosc că am multă încredere în sistemul de justiţie din România. Iar dacă unii senatori, chiar cu funcţii destul de înalte, au anumite nelămuriri există căi foarte normale prin care ei pot solicita clarificări".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Referitor la scrisoarea prin care Călin Popescu-Tăriceanu îi cerea să le demită pe şefele DNA şi ICCJ, Iohannis a spus că a fost o iniţiativă "nefericită" de a-i scrie. "Dacă ar fi deschis Constituţia, ar fi citit un articol distinct care se referă exact la acest lucru: CSM este garantul independenţe justiţiei şi există posibilitatea practică de a se adresa, oricine crede că s-a încălcat o normă, Consiliului Superior al Magistraturii, care va lua în analiză acea speţă şi va da o soluţie de la caz la caz", a spus Iohannis.
"Este greşit ca, pornind de la o speţă foarte concretă, un proces foarte concret, să se acuze pauşal persoane din conducerea sistemului judiciar din România sau să se pună sub semnul întrebării activitatea acestora. Dacă există probe, atunci cu siguranţă CSM va analiza aceste probe şi va da un verdict în fiecare caz", a subliniat preşedintele.
Senatorul Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis, în 26 mai, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cerea "să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruţa Kovesi".
Tăriceanu cerea demiterea procurorului-şef al DNA şi a preşedintei ICCJ în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".
Joi, Klaus Iohannis i-a răspuns lui Călin Popescu Tăriceanu în privinţa solicitării de înlăturare a celor doi magistraţi prin demisie.
"Consider că demisia dintr-o funcţie de conducere reprezintă un act unilateral de voinţă, care nu poate fi determinat sau influenţat de nicio autoritate publică, deci nici de către Preşedintele României", afirma preşedintele.
Potrivit lui Klaus Iohannis, "asigurarea independenţei justiţiei reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, fiind singura autoritate publică ce are competenţa să se pronunţe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a procurorilor şi, implicit, cu privire la cariera acestora".
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: CSM cere Inspecţiei Judiciare să verifice afirmaţiile lui Tăriceanu referitoare la Stanciu şi Kovesi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe