Iohannis, despre achiziţiile publice: Cel care a vrut să facă şmecherii le-a făcut şi până acum

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achiziţiile publice, că aceasta reprezintă "un progres", fiind "aiurea" să existe discuţii de la început despre corupţie, mai ales că "cel care a vrut să facă şmecherii le-a făcut şi până acum".

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre achiziţiile publice: Cel care a vrut să facă şmecherii le-a făcut şi până acum

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă modificarea condiţiilor de organizare a achiziţiilor publice nu va încuraja corupţia, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a răspuns că discuţia i se pare "aiurea", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Toată discuţia luată din capăt cu corupţia mi se pare aiurea. Noi avem foarte multe lucrări de valori mici şi avem foarte multe firme în Sibiu. Ştim foarte bine care sunt oameni serioşi, care sunt neserioşi, care lucrează la preţuri bune, care lucrează la preţuri supraevaluate şi ne convine această procedură. Putem simplu, fără o birocraţie exagerată, să dăm lucrarea la firme care ştim că-şi fac lucrarea în condiţii bune", a răspuns Iohannis, primarul Sibiului.

El a adăugat că Primăria Sibiu cere oferte de la mai multe firme chiar şi atunci când nu este nevoie, petru a le compara.

"Oricum noi cerem şi în aceste cazuri, fiindcă noi vrem aşa, oferte de la mai multe firme. Nu dăm lui Popescu şi Ioneacu doar că-i ştim. Cerem oferte şi vedem care este oferta cea mai bună, doar că se simplifică acea întreagă birocraţie. Este un lucru bun şi eu consider că este un progres în legislaţia achiziţiilor publice", a spus primarul Sibiului.

Potrivit acestuia, "procedurile de achiziţie publică trebuie să fie trasparente şi rezonabile", dar birocraţia excesivă nu reduce corupţia.

"Vă asigur că nu a redus în niciun fel corupţia. Cel care a vrut să facă şmecherii le-a făcut, iar cei care au vrut să lucreze corect au fost foarte mult împiedicaţi. Noi nu am reuşit, în prima parte a acestui an, să licităm nici măcar jumătate din lucrările pe care le-am licitat în anii de dinaintea acestei hiperbirocratizări. Procedurile sunt atât de complicate şi consumatoare de resurse încât nu am reuşit", a afirmat Iohannis.

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici