Iohannis, despre DNA: Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum. Nu putem permite ca persoane îmbogaţite ilegal să continue să se bucure de aceste foloase

Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis la bilanţul DNA pe 2015, exprimându-şi sprijinul pentru activitatea acestei instituţii cu rezultate ''de la an la an mai bune''.

Urmărește
512 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre DNA: Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum. Nu putem permite ca persoane îmbogaţite ilegal să continue să se bucure de aceste foloase

Iohannis, despre DNA: Lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum. Sunteţi un model de instituţie funcţională şi aţi creat un standard de performanţă (Imagine: Mediafax Foto)

Flagelul corupţiei continuă din păcate să afecte profund România, a spus şeful statului, referindu-se la cifrele prezentate de Laura Codruţa Kovesi. În acest context, el a subliniat că lupta anticorupţie ''trebuie să continue cu motoarele turate la maximum''.

''Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise în judecată 497 de persoane cu funcţii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arată că flagelul corupţiei continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupţiei nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător cu rol central în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate'', a afirmat Iohannis.

El a lăudat activitatea DNA şi impactul pe care aceasta îl are inclusiv la schimbarea mentalităţilor.

''Sunteţi un model de instituţie funcţională şi aţi creat un standard de performanţă. (...) Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune (...) 'Dar, dincolo de dosare şi condamnări, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie are şi un alt efect, care se resimte deja şi se va resimţi pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a început să schimbe societatea la nivel de mentalităţi şi practici, să schimbe modul de funcţionare a autorităţilor şi instituţiilor publice şi chiar a elitei politice şi administrative. Legea este aceeaşi pentru toţi, respectarea ei nu este opţională, iar corupţia este inacceptabilă. Prin activitatea sa, DNA a început să arate că aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins în România, ci că ele trebuie şi pot să devină realitate'', a adăugat şeful statului.

''Ca preşedinte al României, veţi avea în mine un partener în activitatea dumneavoastră şi în aplicarea acestor principii'', a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilanţului DNA pentru 2015, că trebuie operaţionalizate ''cu adevărat'' instituţiile cu atribuţii în recuperarea prejudiciilor produse statului.

''O altă temă importantă rămâne recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă. Nu putem permite ca persoane care s-au îmbogăţit prin încălcarea legii penale să se bucure în continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, că avem nevoie de acţiune coerentă din partea autorităţilor şi că trebuie operaţionalizate cu adevărat instituţiile cu atribuţii, care să recupereze prejudiciile'', a subliniat el.

Potrivit bilanţului prezentat de Laura Codruţa Koves, "în dosarele DNA în care s-au pronunţat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro". Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea condiţionată să se poată face doar dacă prejudiciul a fost recuperat în dosar, a adăugat ea.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reperul de jurisprudenţă în funcţie de care ne orientăm practica. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de 2 ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară. Am solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de expimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF.

Ulterior el a oferit explicaţii suplimentare şi a insistat asupra faptului că o decizie judecătorească trebuie aplicată. "Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii'', a insistat şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici