- Home
- Politic
- ROMA, (27.04.2015, 21:53)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Roma
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, diasporei din Roma: Există un proiect pentru votul prin corespondenţă, îi urmăresc evoluţia
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, reprezentanţilor diasporei din Italia, cu care s-a întâlnit la Palazzo della Cancelleria din Roma că există un proiect privind votul prin corespondenţă şi că îi va urmări evoluţia, Parlamentul având rolul de a adopta o soluţie, oricare ar fi aceasta.
Urmărește
224 afișări
Iohannis, diasporei din Roma: Există un proiect pentru votul prin corespondenţă, îi urmăresc evoluţia (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Şeful statului a ţinut să le transmită românilor din Italia un mesaj privind votul pentru diaspora.
Klaus Iohannis a afirmat în discursul susţinut în faţa celor aproximativ 500 de români veniţi să îl vadă pe şeful statului, că a avut săptămâna trecută o nouă rundă de consultări cu partidele politice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
”Constatam atunci că deja această practică a intrat în normalitate. Foarte bine. Să nu uităm însă că până de curând România trăia în logica unui conflict permanent şi epuizant, între oameni şi între instituţii. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ce am reuşit. Şi mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să ştim ce nu am reuşit încă şi ce este de făcut mai departe”, a spus Iohannis.
El a precizat că un aspect pentru care s-a bucurat a fost să constate că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, potrivit lui Iohannis, dezbaterea cu privire la legislaţia care asigură dreptul de vot al românilor din afara graniţelor.
”Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondenţă. Este rolul Parlamentului să discute şi adopte o soluţie, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect şi să-i urmăresc evoluţia. Şi aşa voi face”, a anunţat preşedintele, adăugând că, în opinia sa, ”avem nevoie de o asemenea lege care priveşte votul românilor din diasporă.
”Nu doar pentru că am promis – şi toată lumea a promis. Deşi acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci şi pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic şi principial ca statul român să se asigure că fiecare cetăţean îşi poate exercita dreptul fundamental la vot şi să ofere suficiente opţiuni pentru asta”, a adăugat Klaus Iohannis.
Şeful statului a ţinut să răspundă celor care au exprimat temeri despre cum s-ar putea desfăşura votul prin corespondenţă sau cel electronic, dacă este suficient de sigur şi ce ar putea să îl afecteze.
”Sunt preocupări legitime, le înţeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiştii vor da răspunsurile tehnice şi vor veni cu soluţii. Dar eu aş vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunţăm la premisa neîncrederii – a cetăţenilor în autorităţi, a autorităţilor în cetăţeni, a instituţiilor în propria capacitate de a pregăti şi organiza un asemenea vot. Şi să pornim de la obiectivul că şi unii şi alţii ne dorim un vot în străinătate funcţional”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis.
El a mai spus că românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică şi participare, că sunt informaţi şi ştiu foarte bine ce îşi doresc, că înţeleg şi preţuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democraţie. ”Şi, dincolo de orice reguli şi proceduri, acest lucru face un vot sigur şi pe deplin asumat de cel care-l exprimă”, a mai spus şeful statului, în discursul său.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul