Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, discuţia prilejuită de întrevederea dintre preşedintele Iohannis şi ministrul de externe al Ucrainei a vizat în mod deosebit perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale şi evoluţia situaţiei din Ucraina după semnarea noului acord de la Minsk din 12 februarie, referitor la încetarea focului în estul ţării.
Astfel, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că intrarea în vigoare, la 15 februarie, a unui armistiţiu necondiţionat şi cuprinzător, va fi respectată de toţi cei implicaţi şi va conduce la o stabilizare a situaţiei în regiune.
De asemenea, preşedintele României a reafirmat susţinerea faţă de asigurarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei şi a transmis sprijinul ferm al României pentru continuarea parcursului european şi democratic al Ucrainei.
”A fost subliniată, totodată, importanţa deosebită, pentru reuşita acestui demers, a continuării şi aprofundării de către autorităţile de la Kiev a procesului de reformă internă, mai ales în domeniul luptei anticorupţie şi al consolidării instituţiilor statului”, se mai menţionează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti dar şi noul consilier prezidenţial Lazăr Comănescu, numit în funcţie de preşedinte săptămâna trecută.
Un armistiţiu între trupele ucrainene şi separatiştii proruşi în regiunea Donbas a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României). Totuşi, situaţia este tensionată în regiune, în special în zona oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi secretarul de Stat american John Kerry au discutat la telefon despre situaţia din Donbas, unde un armistiţiu fragil este în vigoare, a anunţat marţi noaptea biroul de presă al preşedinţiei Ucrainei.
Şeful statului ucrainean şi şeful diplomaţiei americane au constatat „accesul insuficient al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE” în zona de conflict din regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul ţării, se arată într-un comunicat.
De asemenea, cei doi „şi-au coordonat poziţiile legate de paşii următori, în special asupra proiectului de rezoluţie privind Ucraina (propus) Consiliului de Securitate al ONU”, se arată în comunicat.
Kerry l-a asigurat pe Poroşenko de faptul că Washingtonul va susţine poziţia Kievului, precizează preşedinţia.
Pe de altă parte, Statului Major al armatei Ucrainei a anunţat că „situaţia rămâne dificilă” pe linia de front. Cu toate acestea, Statul Major a dat asigurări că „ţine sub control toate punctele fierbinţi din estul ţării”.