- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.01.2015, 19:50)
- Adelina Dragomir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis, după discuţiile cu partidele: Până la finalul sesiunii, vom avea o soluţie pe votul din diaspora, alegeri, finanţarea partidelor
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, la consultările de miercuri cu partidele politice, despre accelerarea procedurilor pentru încuviinţarea arestărilor, despre votul românilor din diaspora, despre legislaţia privind alegerile şi finanţarea partidelor, a declarat şeful de stat la Palatul Cotroceni.
Urmărește
2458 afișări
Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Iohannis: Până la finalul sesiunii, legi pe votul din diaspora, alegeri, finanţarea partidelor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele parlamentare, că s-a decis ca până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o soluţie legislativă pentru votul din diaspora, legislaţia alegerilor locale şi parlamentare, legea partidelor şi a finanţării campaniilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
”Am propus un calendar concret, astfel că, până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluţie legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale”, a anunţat Klaus Iohannis.
El a menţionat că, ”a finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele îl fac nu în raport cu el, ca preşedinte, ci în raport cu electoratul, care aşteaptă aceste soluţii”.
Iohannis: Sunt premise pentru o soluţie legislativă privind încuviinţarea reţinerii parlamentarilor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în urma consultărilor cu partidele care şi-au exprimat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor pe cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării şi percheziţiei parlamentarilor, sunt premise pentru o soluţie legislativă în acest sens.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat la finalul consultărilor că votul din diaspora, legislaţia electorală, atât pentru alegerile locale cât şi pentru cele parlamentare, legislaţia partidelor politice şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale au reprezentat teme de discuţie în cadrul consultărilor cu partidele parlamentare.
El a precizat că, în acelaşi context, a ascultat opinia partidelor cu privire la ”nefericita Ordonanţă 55, referitoare la migraţia aleşilor locali”.
Şeful statului a adăugat că o temă importantă pe agendă a fost accelerarea şi simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor.
”Aici nu va fi vorba doar de proceduri ci şi de o conduită responsabilă a partidelor şi a politicienilor. Am plecat de la premisa că ne putem raporta la aceste subiecte ca instrumente pentru a atinge obiectivele politice enunţate, şi nu ca scopuri în sine. Astfel, avem mai mule premise să facem o construcţie durabilă”, a spus Iohannis.
El a menţionat că, în urma discuţiilor, au rezultat mai multe concluzii comune, lucru care arată că suntem pe drumul cel bun”.
”În primul rând, toate partidele şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţiei parlamentarilor, pentru a permite justiţiei să îşi facă treaba. Există, aşadar, toate premisele ca o soluţie legislativă în acest sens să fie adoptată în scurt timp”, a anunţat Iohannis.
Preşedintele a mai precizat că, ”în lumina raportului MCV, în afara consecinţelor imediate, s-ar da, astfel, semnalul de voinţă politică aşteptat de toată lumea”.
Iohannis: Trebuie să trecem la o nouă etapă a democraţiei, care înseamnă o resetare a sistemului
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, pe tema reformei electorale, că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei, care ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi creşterea încrederii în instituţii.
”Am pornit de la obiectivele pe care le aveam pentru România. După cum ştiţi, reforma instituţiilor politice este una din priorităţile mandatului meu, şi primul pas în reforma clasei politice. Timp de 25 de ani, am parcurs o etapă care a reprezentat crearea instituţiilor democratice, încheierea tranziţiei, o acumulare de experienţă, dar şi un set de exprimente în materie, reuşite sau nu. Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti”, a spus Klaus Iohannis în declaraţia de presă care a urmat consultărilor cu partidele reprezentare în Parlament.
El a continuat: ”Din punctul meu de vedere, această nouă etapă a democraţiei româneşti ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice”.
Şeful statului a a enunţat trei direcţii pe care le are în vedere, în acest sens. Prima direcţie este, potrivit lui Iohannis, ”participarea”, care înseamnă asigurarea condiţiilor ca toţi românii să voteze, inclusiv şi în special cei din diaspora, dar şi încurajarea participării la viaţa politică, în general, la deschiderea spaţiului politic, printr-o altă legislaţie a partidelor politice.
”Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicienilor şi una a oamenilor”, a afirmat şeful statului.
A doua direcţie pe care a enunţat-o preşedintele Iohannis este ”integritatea”, înţeleasă nu în sensul său juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparenţă şi corectitudine în funcţionarea instituţiilor, inclusiv în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.
”Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, trebuie să funcţionăm noi, clasa politică, în mod transparent”, a precizat Iohannis.
A treia direcţie anunţată de preşedintele Klaus Iohannis se referă la ”durabilitate”, şi anume să gândim un cadru legislativ care să asigure nu numai legitimitate ci şi eficienţă, în reprezentrea electoratului.
”Cred că putem să venim cu pachete de legi care ţin mai mult de un ciclu elecotral, şi să construim instituţii foarte solide. În acest fel, vom putea avea pe termen lung o competiţie electorală mai degrabă bazată pe soluţii, nu o confruntare de dragul confruntării. Aşa se vor diminua şi fenomene precum mita electorală, turismul electoral, migraţia politică, redesenarea periodică a hărţilor electorale”, a mai afirmat Iohannis.
Principalele declaraţii ale preşedintelui:
După cum ştiti, reforma instituţiilor politice este una dintre priorităţile mandatului meu şi primul pas în reforma clasei politice.
Este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti. Această nouă etapă ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice.
Participarea este prima direcţie şi mă refer la asigurarea condiţiilor pentru ca toţi românii să voteze, dar şi la încurajarea participării la vot în general. Să aducem oamenii mai aproape de politică.
Integritatea, înţeleasă nu în senul juridic, ci în ceea ce priveşte mediul de lucru - transparenţă, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, trebuie să funcţionăm noi.
Durabilitate - să gândim un cadru legislativ care să asigure eficienţă în reprezentarea electoratului. Putem să venim cu pachete de legi care să ţină mai mult decât un ciclu electoral şi să construim instituţii foarte solide.
Despre discuţiile cu partidele politice:
Legislaţia partidelor politice - finanţarea partidelor şi a campaniilor. Am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita ordonanţă 55, referitoare la migraţia aleşilor locali. De asemenea, o temă importantă a fost accelerarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a arestărilor.
Am propus un calendar concret, până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluţie legislativă pentru votul românilor din diaspora, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.
A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu îl fac în raport cu mine, preşedintele, ci în raport cu electoratul, care aşteaptă aceste soluţii.
Despre raportul MCV:
O a doua temă mai mare este raportul MCV, dat publicităţii astăzi. Este preponderent pozitiv.
Cu sigruranţă progresele României sunt importante şi se înscriu într-un trend ascendent. E nevoie de o accelerare a eforturilor pentru a asigura lupta împotriva corupţiei, în primul rând pentru cetăţenii români.
Am luat notă de observaţiile critice formulate de UE. Este datoria instituţiilor şi a oamenilor poltiici să ţină cont de aceste constatări, pentru a elimina semnele de întrebare care mai planează asupra Parlamentului şi a clasei politice. Voinţa politică trebuie probată prin fapte în mod constant şi în raport cu angajamentele.
Am luat act şi de încurajările CE privind procesul de reformă.
Garantarea statului de drept a independenţei jujstiţiei şi sprijinirea luptei împotriva corupţiei sunt obiective majore ale mandatului meu.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor