- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (19.08.2014, 20:30)
- Adina Oşan , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de prim-ministru la televizor
Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, afirmă că guvernarea trebuie să fie eficientă, "nu povestită de prim-ministru la televizor" şi că, dacă ar fi preşedinte, ar promulga reducerea CAS, o măsură propusă de liberali, dar prezentată de Victor Ponta "ca şi cum el ar fi inventat roata".
Urmărește
257 afișări
Iohannis: Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de prim-ministru la televizor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Klaus Iohannis a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că mesajul său pentru investitori este că liberalii vor veni cu o abordare economică "nouă", care se bazează pe câteva principii extrem de simple.
"Noi credem că este absolut necesar să avem o legislaţie în domeniul economic, care să fie serioasă, credibilă şi stabilă. Nu este posibil să schimbi Codul Fiscal din două în două luni şi să te aştepţi să vină investitorii şi să aplaude. Oamenii îşi fac planuri de afaceri pe termen mediu, mulţi chiar pe termen lung, ei vor să ştie foarte exact ce impozite şi taxe vor plăti şi peste doi şi peste cinci ani. Un Guvern nu poate să vină şi să introducă de astăzi pe mâine o acciză suplimentară, fără să spună ce vrea să facă cu banii, să vină într-un singur an să aducă mai multe taxe şi impozite suplimentare, pur şi simplu pentru a acoperi ineficienţa colectării şi să aştepte să fie mulţumiţi investitorii", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Alături de legislaţia clară, stabilă, pe termen lung în domeniul economic, liberalii susţin şi relaxarea fiscală, pentru a încuraja investitorii, inclusiv pe cei autohtoni, pentru că România va deveni prosperă "introducând noi accize şi impozite", a arătat Iohannis.
"Capitalul românesc trebuie să devină puternic. Corupţia trebuie evident să dispară sau cel puţin să o combatem atât de bine încât să nu mai fie un factor relevant. Trebuie să avem stabilitatea legii, stat de drept. Asta nu trebuie povestit, asta trebuie garantat. Eu vreau să garantez statul de drept, independenţa justiţiei, nu seminarii între politruci. Eu vreau să garantez independenţa justiţiei, scoţând politrucii din sistemul judiciar. Acestea sunt lucrurile pe care le aşteaptă investitorii, de 25 de ani. Noi ştim, doar că majoritatea Guvernelor se fac că n-au auzit", a spus el.
Iohannis a susţinut, în acest context, că politicienii trebuie să se abţină de la orice intervenţie în justiţie şi doar să creeze cadrul funcţionării ei, prin legile pe care le dă Parlamentul.
El a subliniat că "nici măcar buna intenţie" din partea politicienilor nu trebuie să intre în sistem, iar aceştia trebuie, de fapt, să stea "total în afara sistemului".
"Sigur, ei trebuie să creeze cadrul. Nu sistemul judiciar face legile. Parlamentul face legile, dar noi trebuie să avem un Parlament serios şi puternic. Atunci vom avea o justiţie puternică şi indepedentă. Separarea puterilor în stat trebuie să devină o realitate cotidiană, nu o temă de spectacol la TV. Guvernarea trebuie să fie eficientă, nu povestită de primul-ministru la televizor", a spus Iohannis.
El a arătat că nu poate da exemple de imixtiuni ale politicului în justiţie, dar citeşte rapoartele în care se spun astfel de lucruri.
Întrebat dacă în calitate de preşedinte al României ar promulga legea privind reducerea CAS, Iohannis a răspuns afirmativ, arătând că aceasta este o măsură propusă de liberali încă din toamna lui 2013 ca un lucru "rezonabil, fezabil şi suficient de concret".
El a adăugat că atunci nici premierul şi nici FMI nu au acceptat-o, spunând că se poate realiza de la 1 ianuarie, apoi de la 1 iulie, fără ca acest lucru să se întâmple, iar acum ideea scăderii CAS e prezentată de Victor Ponta "ca şi cum el ar fi inventat roata".
"Ei, s-a apropiat campania electorală şi culmea, iese primul-ministru ca şi cum el ar fi inventat roata şi spune că vrea să reducă CAS cu cinci procente, chiar dacă nu vrea FMI. Eu am spus atunci că mi se pare că este o măsură electorală. (..) Eu nu cred că primul-ministru doreşte în realitate reducerea CAS-ului. Dar doreşte să inducă ideea că vrea să reducă CAS-ul. Temerea noastră, a liberalilor, este că, aşa cum vrea să introducă scăderea CAS-ului la 1 octombrie, când începe campania electorală, va reveni şi va anula măsura pe 1 decembrie, când se termină campania electorală. Independent de aceste manevre politice, legea a fost trimisă în Parlament, a fost votată, eu în continuare găsesc măsura bună şi de aceea spun că aş promulga legea", a arătat Iohannis.
Acesta a mai spus că liberalii ştiu că doar scăderea CAS nu poate rezolva probleme economice şi că aceştia au cerut Guvernului să spună de unde intenţionează să acopere neîncasările din reducerea CAS, însă, urmărind "înregistrarea de la Cotroceni", îi este clar că reprezentanţii Executivului n-au habar despre ce presupune această măsură.
"Trebuia să vină Guvernul să ne explice de unde acoperă neîncasările din reducerea CAS-ului. Vrea să vină cu alte impozite? Sau vrea să vină cu reduceri de investiţii? Sau ce vrea Guvernul? Şi am urmărit cu aceeaşi stupoare ca şi dumneavoastră filmuleţul de la Cotroceni, când ne-am dat seama că habar n-au. Asta a fost critica noastră. Nu că se reduce CAS, ci că nu există o gândire la Guvern, ce se va întâmpla după", a arătat el.
Iohannis a mai spus că, în eventualitatea în care va fi ales preşedinte, "prezumtivul prim-ministru" desemnat al ACL, Cătălin Predoiu, ar putea avea posibilitatea de a-şi alege echipa guvernamentală, precizând că el, personal, susţine ideea unui guvern politic, nu de tehnocraţi.
"Noi avem acum în ACL un candidat care este prezumtivul prim-ministru, în persoana domnului Predoiu şi noi ne gândim la un guvern politic, dar cine va fi în acel guvern se va hotărî la momentul respectiv, când se va pune problema. Nu pot spune de pe acum dacă vor fi tehnocraţi în Guvern", a mai spus Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe